MENÜ

Sosa'nın derdi çalışanların derdi

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Ligi şampiyon bitiren Beşiktaş yeni sezonun hazırlıklarına sıkıntılı başladı. Önemli oyunculardan Jose Sosa yıllık ücretinde iyileştirme isteyip, idmana çıkmama türü ‘pasif direnişe’ geçince transfer işleri de sekteye uğradı.

Taraftarların çoğu bu tutumu nedeniyle Sosa’ya diş biliyor olsa da mesele futboldaki ‘para üretim süreci’nin karmaşıklığını göstermesi açısından hayli önemli.

Sosa mealen diyor ki; “Performansıma bağlı olarak takım yüklü miktarda para üretecek. Ben de bundan faydalanmak isterim.” Yani sporcu tıpkı emekçiler gibi ürettiği değerden payını talep etme noktasına gelmiş görünüyor. Krizdeki yönetimler bazen bazı futbolculardan ‘feda’ istiyor ya, işte bu da o durumun tam tersi!..

Şimdi gayet tabii ki, “Sözleşmen var ve ona bağlı kalmak zorundasın” denecektir. Tez, buraya kadar doğrudur ve bunu söyleyen aynı zamanda yine buraya kadar haklıdır. Ancak sadece ‘buraya kadar’! Konu bundan sonra “Sosa’nın eski sözleşmesinde ısrar etmek bu noktadan sonra işe yarar mı?” şeklini alacaktır.

Çoğu ‘çalışan’ olan taraftarlar konu takım tutma meselesine gelince kafa karışıklığına düşer. Sosa meselesi bize futbolun (hayatın) üretim/bölüşüm denklemini de gösterir. Yani, ürettiğin zenginlikten hakkını ‘o gün’ al!.. Çünkü yarın bulamayabilirsin. Vermezler ya da veremezler!...

Bu düzen her şeyi bozuyor!

Peki yönetimler cephesinden mesele ne durumda?..

Onlar taraftarı ‘oyun’, ‘zevk’, ‘eğlence’, ‘dayanışma’, ‘bağlılık’ gibi değerlerden sökerek ‘başarı’, ‘kupa’, ‘yıldız’, ‘harcama’, ‘Euro’, ‘prim’ gibi satıcı/müşteri türü ilişkilere ikna ettikçe bu tip çelişik ve içinden çıkılmaz durumların oluşmasına da neden oluyorlar.

Hem “Yeni stat yaptım” diye böbürlenip hem loca satıp hem sponsor bulup hem yayın geliri artırıp hem reklam alıp hem de futbolcunun eski sözleşmesiyle devam etmek!.. O iş bu ‘noktada’ zor görünüyor. Elbet bir de şu var; sen yönetim olarak geçen yıl sattığın kombineleri keyfi olarak iptal edip taraftarına ikinci kez aynı bileti satabiliyorsun da futbolcun sözleşmesinde neden iyileştirme isteyemiyor?...

Görülüyor ki, becerikli, bilgili ve kendine güvenen futbolcu/işçi kafayı kaldırıyor... Ötesi kafayı kaldırmayanların sorunu..

“Yenilsen de yensen de” diyen ve her koşulda stata giden taraftardan “Bana yıldızları satın al” diyen seyirciye!.. Futbolun getirildiği/götürüldüğü yer yani, cehennemi işte tam da burası.. Bu düzen her şeyi, herkesi bozuyor!..

YORUM YAZ