MENÜ

CEM DİZDAR'LA FUTBOL DIŞI!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Başında bere, elinde sarı madenden bir boru... Tek başına bir adam!

Çivisi çıkmış dünyada artık ‘ters gelen’, ‘irkiltici’, ‘aksi’, ‘farklı ama yaratıcı’ olan değil de; vasatı ve türevlerini yineleyerek çoğaltmak geçer akçe!.. Hâl böyle olunca, örneğin Erkin Koray benzeri birilerine de rastlanamıyor hayatta. Çünkü, günün koşulları içinden insanı abondone eden bir tarzın boy verip, görünür olması, alan kaplaması kolay olamıyor.

'Arabesk' mi!

Maç günü tribünler de dahil dile yapışıp kalan onca parçanın sahibi, aykırı adam Erkin Koray, bugün ‘arabesk’ diye adlandırılan ve epey zaman küçümsenen türün taşlarını döşeyenlerden biridir aynı zamanda. O kuşak öyle! Arıyor... Bıkmadan usanmadan arıyor... Ve herkes başka bir şey bulup farklı bir yola giriyor. O ‘arayanlar’ koridorlarının bir yerinde Orhan Gencebay var... Vedat Yıldırımbora, Özer Şenay, İsmet Sıral, Altan İrtel, İskender Şencemal ve daha bir sürü müzisyen... Onlardan biri de Erkin Koray... Ya da sonradan anıldığı gibi, ‘Erkin Baba’... Kuşkusuz Erkin Koray da başlarda o zamanların güçlü akımı Mısır/Lübnan merkezli müzikten çoğu müzisyen gibi kaçınılmaz olarak etkileniyor. Ama bu ‘dik başlı ters adam’ adam, yürüyeceği yolu belirledikten sonra şaşkın bakışlar arasında herkesin önünden yürüyüp gidiyor... Dışarıdan bakıldığında basit gibi görünebilir işleri. Lakin yaklaştıkça fark edersiniz ki, hadise ‘çok derinlerde’ seyretmekte.

Cemalim ve rock

Lübnanlı muazzam solistler Sabbah ile Fairuz’un şarkılarını da, Refik Başaran ile Avanoslu Selahattin’in Cemalim ağıtını da zemindeki bas ve rock gitarların üzerine yerleştirip melodilere bambaşka ruhlar katar... Gezegenin bir yerinde çalınır, dinlenir ne bulursa kendi tarzına, bizim dile tercüme eder Erkin Koray... Varsa zihinsel hazinende Deep Purple dinletir sana “Sus Konuşuyor Krallar”ı... Rolling Stones, Black Sabbath ya da Jimi Hendrix diyorsan uzaklaşma, “Mezarlık Gülleri”, “Akrebin Gözleri” ve daha fazlası orada bir yerde... Reggae temelli bir şey istersen aç dinle “Hayat Katarı”nı...

Çalmamış, yazmış

Sözü derin, kendi derin. Yeni yetmeler gibi “Çalmış, çırpmış” deme, “Yazmış, çalmış, söylemiş” de... Kimse bu parçaları bu adamın getirdiği hale getiremez... Takmamış kimseyi, ne biliyorsa onu söylemiş biri Erkin Koray. Neyi, nasıl iyi çalıyorsa, onu gönlü nasıl istiyorsa öyle okumuş plağa... Büyük çizer Nuri Kurtcebe’nin söz ve müziğini yaptığı, kendisinin de hakkını vererek okuduğu gibi, ‘tek başına’ yürümüş yollarını bu adam, ‘hep tek başına’... Fazla söz gereksiz, onu dinleyen şu hayattan çok şey kapar!

YORUM YAZ