MENÜ

Maç ortada!

Abone Ol Google News

1 Son derbide yaşanan hakem olayları, oyuncuların ve Gezer’in psikolojisini nasıl etkiler?
BEŞİKTAŞ: Beşiktaş’ın oynamadığı bir maçta, oynayacağı bir maç için, önemli sonuçlar çıkarmış olmalıdır. Özellikle hakemle uğraşmak ve itirazlarla bir şey kazanacağını zannedenlerin hatalı olsalar da olmasalar da nasıl bir sonuçla karşılaştığını, kendisinin olmadığı bir maçta gördüğü için şanslıdır. Şu unutulmamalıdır ki, hakemler maçlardan önce, her iki takımın da en çok sahada kendisi için, problem olan oyuncularını tespit eder. Ve maçı kontrol altında tutmak için de öncelikle onlarla ilgilenir. İsim vermek istemiyorum ama, maçlarda Beşiktaş adına, en çok itiraz edenleri uyarmakta fayda var. Bu hakem kararlılığı genel anlamda sürecektir. Ve Beşiktaş için hayati önem taşıyan bu maçta, oyun içinde olmayan sebeplerle futbolcular, atılmamaya özen göstermelidirler. Bünyamin Gezer, Galatasaray’a ve Beşiktaş’a eşit mesafede duracağına inandığım ve bir önceki derbiden etkilenmeyecek tecrübeye sahip, kendi maçına konsantre olabilecek kabiliyette bir hakemdir.
GALATASARAY: O maçın yaşanmış olması Galatasaraylı futbolcular için, aslında bir şans. Lincoln yerine, sonuca daha fazla etki edebilecek ve Beşiktaş maçında mutlak oynaması gereken oyuncular da o maçta ihraç edilebilir veya atılabilirdi. Bu derbi de, Galatasaray için daha zor hale gelebilirdi. Alışkanlık haline gelen itirazların da neye mal olduğunu göremeleri açısından Galatasaraylı futbolcular, eğer ders çıkartabildilerse bu maç Sarı-Kırmızılılar’ın lehinedir. Bünyamin Gezer, çok etki altında kalmayan ama saha içinde futbolcularla diyaloğu az olan, yangın söndürücüsü bulunmayan bir hakemdir. İtiraz etmek Bünyamin Gezer için haklılığı kabul ettirmek değil, atılma sebebidir. Galatasaraylı futbolcular buna çok dikkat etmelidir.

Haberin Devamı

2 Teknik direktörlerin bu maça etkisi nasıl olur, derbiye damgasını kimler vurabilir?
BEŞİKTAŞ: Ertuğrul hocanın şu ana kadar, ‘Şu maçı çevirdi veya çok yerinde değişiklik yaptı’ denilecek bir karşılaşmasını hatırlamıyorum. Üstelik son 3 maçtaki tercihleri, iyice tartışılabilir olanlardı. Bu maça, kendisi açısından çok önemli olduğu için, iyi hazırlandığını zannediyorum. Sonuçta Beşiktaş galip gelecek ise, teknik adamlık katkısı önemli pay almayacaktır bu galibiyette. Rüştü, tecrübesinin gereği olarak, hem kendi performansını hem de oyun içinde arkadaşlarının pozisyonlarını iyi yönetmesiyle; Tello, özellikle Galatasaray’ın kanat çıkışlarını önleyip, buldukları ölü topları iyi kullanmasıyla; Nobre de, daha önce bildiği Galatasaray defansının zayıf taraflarıyla... Ve kaptan İbrahim Toraman, göbekte oynayacağı oyunla, Beşiktaş adına maçın kilit isimleri olacaktır. Beşiktaş, Galatasaray’ın üstün olan orta saha özelliklerinin maça yansımasını istemiyorsa, mümkün olduğunca çabuk rakip kaleye gidecek pas organizasyonlarıyla orta sahayı geçmelidir. Bu takdirde, Galatasaray’ın hem ofansı hem defansı düşünebilen orta saha kurgusunu daha çok defans önünü kontrol eder hale getirmesi, maçın anahtarı olacaktır.
GALATASARAY: Doğrusuyla, yanlışıyla Kalli, öyle veya böyle Galatasaray’ın ligde geldiği bu noktaya kadar, getiren teknik adamdır. Geçen 24 haftada Kalli’nin önemli taktiksel değişiklikler ile maç kazandırdığını herhalde hatırlayan yoktur. Kalli’nin bu maçtaki en büyük katkısı, basit bir düşünceyle; takımını maceraya sürüklemeyen, oynaması gereken kadroyla oyuncularını sahaya sürmesidir. Kupa moralli takımın, şu anda ‘şapkadan tavşan’ çıkaracak teknik adama değil, Beşiktaş’ın göbekteki problemini değerlendirecek küçük bir ihtiyacı vardır. Geçen haftalarda söylediğim gibi, Galatasaray bu maçı kazanacaksa, teknik adam katkısından çok, futbolcuların aşırı kazanma istediği ve kongre öncesi kulübün iyi pozisyonda olmasından dolayı galip gelecektir. Cisse’nin olmadığı bölgede, Gökhan ve Baki’nin arasını iyi kullanacak oyun zekasındaki futbolcu; Barusso ve oynarsa Ayhan. Mehmet Topal, Hakan ve Song Galatasaray adına maçın kader adamları olur. Sadece Cisse ile iki ağır adamının önünü daha önce kapatan Beşiktaş’ta en büyük tehlike o bölgeyi kontrol edecek oyuncunun olmamasıdır. Sarı-Kırmızılılar’ın avantajı da burası olacaktır. İki stoperin arasına derinlemesine atılacak toplar, Galatasaray’a üstünlük getirir.

Haberin Devamı

3 Galip gelen, ligin gidişatı için neler kazanmış olur, kaybeden yarıştan kopabilir mi?
BEŞİKTAŞ: Ligde geride olan Beşiktaş, kupa şokundan sonra, zirve yarışındaki rakibinden yenilgi alması halinde yarıştan kopar. Bu da Beşiktaş’ın iç dengelerini bozar, umudunu azaltır... Ve teknik kadronun da futbolcuların da sorgulanması başlar. Görünen o ki, bu maçın olmazsa olmazı; Beşiktaş’ın kazanmasıdır. Aksi sonuç; rakibinden daha çok Kara Kartal’ı yaralar.
GALATASARAY: Kupa moralli, ligde zirvede... Bu maçın kötü neticesinde bile, şampiyonluk yarışı için Galatasaray, çok yara almaz. Bunun hem iyi hem kötü yanı vardır. Futbolcular gergin olmadan çıkabilir ve istediklerini alabilirler. Bu durumun kötü senaryosu ise; bu rahatlığın futbolcular tarafından başka türlü algılanıp, gerekli disiplin içinde oynamamalarıdır. Takım içindeki tecrübeli oyuncular, bu noktada çok önemlidir.

Haberin Devamı

4 Beşiktaş ve Galatasaray’daki sakat ve cezalıların maça yansıması nasıl olur?
BEŞİKTAŞ: Beşiktaş’ın en büyük kaybı; haftalardır takımının sigortası olan Cisse’nin bu maçta oynamaması ve onun yerine oynayacak futbolcunun da kadroda bulunmamasıdır. Bobo, özellikle fizik yapısı iyi olan iki stoperin yanında bu maçta yer almalıydı. Bu da Beşiktaş için önemli kayıptır. Serdar Özkan ve Serdar Kurtuluş, zaman zaman ön libero zaman zaman da sağ bek olarak kullanılan iki yönlü futbolcular olmalarıyla birlikte, tempoyu yükseltebilen de futbolculardır. Beşiktaş bu maçta, bu futbolcularından da yoksun olması nedeniyle talihsiz bir dönemdedir.
GALATASARAY: Barusso transferi ve Mehmet Topal’ın yükselen grafiğiyle kendisi için önemli olan Linderoth’un yokluğu Sarı-Kırmızılı ekibi etkilemeyecektir. Zaten haftalardır olmayan Lincoln’ün bu maçta da olmaması, Galatasaray’ın dezavantajı değil, avantajıdır. Ayhan’ın eğer hastalığı devam eder ve oynamassa bu maç için esas kayıp bu olur.

Haberin Devamı
YORUM YAZ