MENÜ

Sadece puan yetmiyor

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Yeni bir dönem başlıyor, hem Bursasporhem de bizim için. Bundan böyle bu platformda görüşlerimi ve değerlendirmelerimi sizlere aktarmaya çalışacağım. Her yeni sayfaya başlarken, öncekileri bir daha gözden geçirmek gerekir görüşündeyim.

Toplumsal hafızamızın çok iyi olmadığı gerçeğiyle Bursaspor’da Hamza Hamzaoğlu döneminin de iyi analiz edildiğinden emin değilim. Bu yazı kaleme alındığında yeşil beyazlı kulübün yeni hocası henüz açıklanmamıştı. Hazır yeni hoca belli değilken, bir durum tespiti yapalım isterim.

Gelenekleri olan şampiyonluk yaşamış büyük bir camia Bursaspor. Büyük gürültüyle gelen ancak şehirden sessiz sedasız ayrılan pek çok teknik adam gördük. Hatta şunu da diyebiliriz ki, kulübün tarihi, hayal kırıklığı yaratan hocalarla dolu. Özellikle son dönemde yaşananlar yeni gelecek ismin işinin pek de kolay olmadığının göstergesi. Buradaşu tespiti yapmakta fayda var; 2010 yılındaki şampiyonluk Bursaspor’da pek çok şeyi değiştirdi. Yakalanan rüzgârın efektif kullanılmamasını bırakın, bu tarihi zaferden sonra kulüp paydaşlarının arasındaki mesafenin açıldığına şahit olduk. Uzun analizler yapılması gereken bu yaklaşımda şimdilik sadece teknik direktör- taraftar ilişkisine bakalım. Ertuğrul Sağlam, Hikmet Karaman, ChirstophDaum, İrfan Buz, Şenol Güneş ve Hamza Hamzaoğlu’nun görev süreleri boyunca sancılı günleri çok oldu. Tarihte kırılmadık rekor bırakmayan Ertuğrul Sağlam da dahil olmak üzere saydığım hocaların hemen hemen hepsi ayrılık aşamasında büyük mutsuzluklar yaşadı.

Şampiyonluk sonrası taraftarın beklentisi ile teknik adamların ortaya koydukları hedefler çok örtüşmedi diyebiliriz. Burada yüksek beklentinin gerçeklikten uzak olduğunu düşünenler de var, taraftarın doyumsuz, tatminsiz ve memnuniyetsiz olduğu görüşünde olanlarda. Özellikle sosyal medya etkileşiminin artışı son dönemde üslup açısından da ciddi krizlere yol açtı.
Bursaspor teknik direktörlüğü artık her zamankinden daha zor. Kağıt üzerinde avantaj gibi görünen “taraftar gücü” istenen futbolsahaya konmayınca teknik direktörün en ciddi sorunlarından biri halini alıyor. Taraftar iletişimindeki sorunlar işlerin kötü gittiği dönemlerde teknik adamın kaderine etki ediyor. Dolayısıyla göreve yeni gelecek ismin, oyun planı, transfer, rakip analizi, ekip çalışması gibi öncellikli meselelerinin yanında kulüp aidiyeti ve iletişim stratejileri konularında dersine çok iyi çalışması şart. Söylemler ve eylemler her zamankinden daha önemli. Hem yönetenler hem profesyoneller için.

YORUM YAZ