MENÜ

Down Under ! (Avustralya 3)

Abone Ol Google News

“Slam” olarak adlandırılan Dünyadaki 4 büyük turnuvanın ilki olan “Avustralya Açık” bir çok tenis sever ve sporcu tarafından “Happy Slam” yani “Mutlu Slam” olarak adlandırılır. Zira oyuncular yıl içindeki yegane tatillerinden sonra tekrar birlikte olduklarından, halk hem para kazanacaklarından, hem de dünyanın en iyi tenisçilerini izleyip ev sahipliği yapacaklarından, devlet te ülkenin parayla ölçülemeyecek çapta reklamını yapıyor olmaktan mutludur.

Haberin Devamı

Avustralya hem coğrafi özelliğinden (Ekvatorun güneyinde), hem de küçümsemek amaçlı (İngiliz İmparatorluğunca hükümlülerin istiflendiği) olarak, hınzırlar tarafından “Down Under” diye de anılır. Yani “dibin dibi” ! Bir tabiat harikası ve müthiş konuksever ahalisi olan bu ada son günlerde maalesef gündeme hep olumsuzluklarla geliyor. Gerçekten gelişen olaylar bu ülkeyi ve “Mutlu Slam”i insanların kafasında da dibin dibine itti.

Bunun müsebbipleri de maalesef kimsenin tartışmaya bile açamayacağı sportif yetenekleri yerine (tabirimi mazur görün) sürekli çakallıklarıyla gündeme gelen dünyanın bir numaralı tenisçisi Djokovic diğeri de arzın her köşesinde maalesef yer tutmuş olan basiretsiz yöneticiler ve siyasetçilerdir.

Haberin Devamı

Hata insanoğluna mahsustur. Hatayı hoşgörüyle karşılamak ise kişilik, adamlık gerektirir. Gündemdeki aşı konusu, inanç ile bilimi tartışmak gibi abestir. Bilim yaşamımızı geliştirmek için bizlere yol gösterir…Hislerimiz ise bu yolda ki istemimize yön verir. Aşı karşıtlarını tartışmaya değer bile bulmuyorum. Aykırı olmaya çabalayarak kendilerine toplumda yer açabileceklerini sanan yitik kişilerdir.

Ancak söz konusu hatalar defaten oluşuyor, yasalara uygunsuzluk ve topluma tehlike oluşturmaya başlıyorsa yasa ne diyorsa onu uygularsınız. Djokovic’in atletik yeteneklerini nasıl tartışmaya açmak bile gerekmiyorsa kendisini yasaların üzerinde görmesi de tartışılmayacak bir suçtur. Ama bu suçun yasalarca saptanmış cezasını derhal vermek yerine günlerce toplumun tepkisini bekleyip ardından onu kovmaktan beter etmek te ayıptır. Koskoca bir hükümete, bir devlete hiç yakışmayacak, kurnaz siyasilere uygun bir tutumdur. Kurnaz olabilirsiniz ama sonunda akıl daima size doğru geri teper. (Bir ada halkı olarak Avustralya’lılar katı pandemi kısıtlamalarına olan uyumluluklarından gurur duyarlar. Pandemiden en az zarar gören toplumlardandır).

Öbür yandan karşınızdaki insan dünyanın tartışmasız 1 numaralı (hatta tüm zamanların en başarılısı) tenisçisidir…Üstün bir atlettir. Sizin turnuvanızı tam dokuz kez kazanmıştır. Halkınız onu alkışlara boğmuştur. Evet şimdi bir suç işlemiştir. Bunu da tartışmıyoruz bile. Ama bu adamı günlerce sefil bir otelde kapalı tutarak süründürmekte, ona alelade bir suçlu muamelesi yapmakta, ardından iki kez karar değiştirip sınır dışı etmenin kime yararı dokunmuştur ? En azından Avustralya’ya olan sempati zarar görmüştür. Bu paylaşımın az olmadığını her gün biraz daha artarak görüyoruz.

Zaten olaylar Novak Djokovic’i öyle bir yere getirmiştir ki sporcu arkadaşları seslerini çıkarmaya başlamışlardır. 23 yaşındaki Tsitsipas “istatistikler, oyuncuların yüzde 98'inin aşılandığını (Dünya sıralamasındaki ilk 100 oyuncunun 98’i Avustralya’da ve aşılı) ve buraya gelip performanslarını göstermek için yapmaları gerekeni yaptığını gösteriyor. Çok küçük bir grup kendi yolunu izlemeyi seçti ve bu, çoğunluğun aptal gibi ya da başka bir şeymiş gibi görünmesine neden oluyor." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İşin daha da üzücü yanı bu turnuvanın “Avustralya Açık Organizasyonu” (ki CEO’su Craig Tiley çıkan kaosun baş müsebbibidir) ile birlikte sahibi olan “ITF – Uluslararası Tenis Federasyonu”nun ve keza “Profesyonel Tenisçiler Birliği ATP”nin en ufak bir ses çıkarmamaları. Hani hep yazıyoruz ya “tenis dünyasında kimse kimsenin dostu değildir, tam bir çıkar ortamıdır” diye…İşte bir kez daha kanıtlandı.

Bu yazıya başlarken ilk tur maçlarından seçkiler de verecektim ama program hala belli değil. Belli ki Djokovic olayının yarın ki kararını bekliyorlar. Sabır lütfen !

Hoş kalınız.

YORUM YAZ