MENÜ

Kocaman bir?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Kulübün en kötü zamanında takıma sahip çıktı, camiayı iyi tanıyor, önemli başarılara imzasını atması; pozitif yönleri. Keyif vermeyen futbolu, Alex’i gönderen kişi olması, taraftarın ikiye bölünmesi; kendisine olumsuz bakılmasının nedenleri.

Zor zamanların adamı

Aykut Kocaman, Fenerbahçe Kulübü’nün tarihindeki en zor dönem olan 3 Temmuz sürecinde futbol takımının başındaydı. Başka hiçbir teknik adamın karşılaşmayacağı zorluklarla, baskıyla mücadele etti. Takımı ayakta tuttu. Sarı-Lacivertliler şu anda sportif ve ekonomik anlamda kötü bir dönemde. Bu süreçte, kulübün dinamiklerini çok iyi bilen, kendini kanıtlamış bir isimle, yani Aykut Kocaman’la başarı peşinde koşmak doğru bir tercih olur.

Yarışmacı bir hoca

Fenerbahçe, 3 Temmuz sürecinin ardından mücadele ettiği 2011-12 sezonunda, birçok yıldızını kaybetmesine ve moralman çökmesine rağmen Aykut Kocaman yönetiminde şampiyonluk yarışından son ana kadar kopmadı. Kocaman’lı Fenerbahçe ligde hiç ilk 2’nin dışında kalmadı. Türkiye Kupası’ndaki 29 yıllık hasret onunla son buldu. Fenerbahçe, Avrupa’da tarihinde ilk kez yarı finali, Aykut Kocaman ile 2012-13 sezonunda oynadı. Bu sene erkenden lige havlu atan, Avrupa’da hayal kırıklığı yaşayan Fenerbahçe, yeni sezonda Kocaman ile tüm kulvarlarda iddiali bir takım haline gelebilir.

Yıldızlaştırıyor​

Sarı-Lacivertliler’de bu sezon tüm takımda performans düşüklüğü var. Ancak özellikle Ozan Tufan, Hasan Ali Kaldırım, Şener Özbayraklı gibi yerli oyuncuların formları adeta dibe vurdu. Sezon başında büyük beklentilerle dönen Salih Uçan ise adeta yok sayıldı. Aykut Kocaman göreve gelmesi halinde bu futbolcuları eski performanslarına geri döndürebilir. Fenerbahçe’yi çalıştırırken, Salih şu ankinden çok daha deneyimsiz olmasına rağmen genç futbolcudan en iyi şekilde yararlanan Kocaman; Caner, Gökhan, Emre Belözoğlu gibi isimlerin formunu da yükseltmişti. Konya’da ise Ali Turan, Ali Çamdalı, Ömer Ali Şahiner, Volkan Fındıklı; Aykut Kocaman ile seviye atladı. Kocaman, bu açıdan da Fenerbahçe’nin ihtiyacı olan teknik adam profiline son derece uyuyor.

Defansif oyun anlayışı

Ersun Yanal’ın oynattığı müthiş futbol ve rakiplere ezici bir üstünlük kurarak gelen şampiyonluk sonrası Fenerbahçe’de her şey baş aşağı gitti. İsmail Kartal, ardından Pereira ile gelen defansif oyun anlayışı ve bu sezon Advocaat’ın oynattığı ‘temkinli futbol’... Fenerbahçe taraftarı artık sürekli golü düşünen, ofansif bir anlayışla sahada olan, maçlara 3 ön liberoyla değil, 3 golcüyle çıkan bir takım görmek istiyor. Bu sezon tribünlerin boş kalmasının belki de en önemli nedeni buydu. Kocaman da ‘defansif futbol’uyla bilinen bir teknik adam. Bu yönüyle bakıldığında, Kocaman’ın gelmesi de taraftarın izlemek istediği takımı yeni sezonda da göremeyeceği anlamına gelebilir.

Yıldızları sevmiyor!​

Kulübün efsanesi haline gelen, bir sezonda 20 golün altına düşmeyen Alex; yeteri kadar koşmadığı, takım oyununa uyum sağlamadığı için gönderildi. Bunun 1 numaralı sebebi Aykut Kocaman’dı. Peki bu, Alex özelinde bir olay mıydı? Kocaman’ın Konya macerasına bakarsak, bu sorunun yanıtı hayır. Başarılı çalıştırıcı, Yeşil-Beyazlılar’a geldikten sonra Hleb, Djalma, Torje gibi yıldız sayılacak, bireysel yetenekleri ön plandaki isimlerle yolları ayırdı. Şu anki Fenerbahçe kadrosunda bu tarz oyuncu çok. İlk akla gelenler bir türlü bekleneni veremeyen Van Persie, istikrarı yakalayamayan Volkan Şen, genelde kendisine top gelmesini bekleyen Fernandao... Kim bilir, belki Lens bile Aykut Kocaman’dan veto yiyebilir!

Taraftar desteği azaldı​

Fenerbahçe’de zor bir dönemde görev alıp, önemli başarılar kazanmasına rağmen Aykut Kocaman’ın dönmesini istemeyen önemli bir taraftar kitlesi var. Bunun ana sebepleri, ilk 2 maddede bahsettiğimiz konular. Böyle bir ortamda Kocaman’ın dönmesi, takımın yeni sezona da taraftar desteğinden yoksun başlamasına neden olabilir. Hatta daha da kötü senaryoda, olası kötü sonuçlarda daha sezonun ilk haftalarından tribünlerden istifa sesleri yükselebilir. Daha yarışın başında böyle bir yara alınması, bir sezonun daha çöpe atılması demek olur.

YORUM YAZ