MENÜ

Parayı veren taraftar olur

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Javi Poves’i çok kişi tanımaz. İspanya’da sezon başında Sporting Gijon’a imza atmış, 24 yaşındaki bir savunma oyuncusu. Onun futbol için önemli bir karakter olması üstün yetenekleri değil, düşünceleri. Ekonomik krizin fazlasıyla etkilediği ülkesinde uçuk paralar almak zor gelmiş Poves’e. “İşsizliğin yüzde 20’ye ulaştığı İspanya’da böyle paralar kazanmak doğru değil. Futbol böyle bir oyun olmamalı. Bu şartlarda futbolu düşünemiyorum, takımıma faydalı olamıyorum. Bu işte ben yokum” diyerek, futbolu bırakmış 24 yaşındaki Poves.
Türkiye’de yaşayanlara bu tip şeyler masal gibi geliyor. Çünkü ülkemizde futbolseverlik ve taraftarlık, “Bugün kulübün için ne yaptın?” sorusunu beraberinde getiriyor. Taraftarın kulübüne duyduğu sevgi; kaç tane kart aldığı, forma hediye ettiği, dergiye üye olmakla orantılı.
Mesela yetenekli olmasına rağmen parası olmayan bir çocuğun bu sporu sevme şansı artık yok. İki taş, bi top kesmiyor artık. Takımının dergisini alamaz, spor okuluna gidemez, onların söylediği gibi ‘yeteri kadar taraftar’ olamaz. 1-0 yenik başlar oyuna. Takımının ceza aldığı maça bedava girse ne olur; Federasyon kulübe ‘al sana ceza’ deyip, tribünün kapılarını açıyorsa ona...
Artık zenginlerin oyunu futbol. “Kulübünü seven dekoder alsın” saçmalığı bunun en açık örneği. Ayda 837 milyon asgari ücretle geçinen bir insana, “Dekoder al, forma al, kart al, kombine al. Almazsan bizi sevmiyorsun” diyenler yüzünden Beşiktaş-Ankaragücü maçını 15 bin kişi izledi.
Futbol eskiden daha güzelmiş. O zaman kulüp başkanları, büyük holding sahipleri, özel uçakları olan, kulüplere milyonlarca Euro borç veren zengin insanlar değilmiş. Kişisel hırsları oyunun önüne geçmemiş, insanları tahrik etmemişler. Zaten o yüzden birlikte izlermiş maçları taraftarlar. Çok parası olan abiler gelince futbol değişti, oyuncu çıkmamaya başladı, tribünler yavaş yavaş boşalmaya başladı. Şimdi kuralları değiştirip, şike yapan küme düşmesin istiyorlar. Katar’dan beter olursak yakında, o zaman “Hepimiz bu gemideyiz, batarsak hepimiz batarız” diyenleri görmek isterim.

YORUM YAZ