MENÜ

Lemi Keskin: Bursaspor'u Bursasporlular yönetecek

Bursaspor'da başkan adayı Lemi Keskin, haber müdürümüz Zafer Büyükavcı'ya konuştu: Avrupalı bir şirket ile anlaştık. Stadın isim hakkı karşılığında 50 Milyon Euro ödemeye hazırlar. Bu, ilk projemiz. Daha çok projemiz var. Bizler önce Texsas, sonra Kansas ve en nihayetinde yöneticiyiz. Bursaspor’u Bursasporlular yönetecek. Biz Bursaspor’a bir sistem vaat ediyoruz.''

Lemi Keskin: Bursaspor'u Bursasporlular yönetecek

Bursaspor Kulübü'nde 19 Mayıs 2018 tarihinde yeterli çoğunluk sağlanamadığından 26-27 Mayıs tarihlerine ertelenen Olağan Genel Kurulu'nun 1'inci oturumu bugün saat 21:30'da Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu'nda gerçekleştirilecekken, başkan adayı Lemi Keskin haber müdürümüz Zafer Büyükavcı'ya açıklamalarda bulundu. Bursaspor'u Bursasporlular yöneticek diyen Keskin, ''Bizler önce Texsas, sonra Kansas ve en nihayetinde yöneticiyiz. Bursaspor’u Bursasporlular yönetecek. Biz Bursaspor’a bir sistem vaat ediyoruz” dedi.

50 Milyon Euro’luk bir anlaşmadan bahsediyorsunuz. Nedir detayları?

Bir proje ürettik. Yurtdışındaki yatırım şirketleri ile konuştuk. Daha önce de bir başka Bursalı arkadaşımız ile 128 Milyon Dolar’lık projede birlikte olan şirketle temas kurduk. 4 kez Bursa’ya geldiler. Projemizi incelediler. Araştırma yaptılar. 10. günün sonunda şirket üst yönetiminden haber geldi: 50 Milyon Euro’ya ‘tamam’ dediler. İçinde bulunduğumuz durumu anlattık. Haziran ve Temmuz’da ödemelerimiz var, dedik. Bu sezondan futbolculara 13 Milyon Euro borcu kaldı kulübün. Oyuncular idmana çıkmadılar. Bu ön şartımızı da kabul ettiler. Haziran’da başlayıp Aralık’ta bitecek bir ödeme takvimi oluşturduk. Belirli taksitlerle toplam 50 milyon Euro kasamıza girecek. İlk kez bir kulüple çalışacaklarını söylediler. Stadımızı tanıtırsak, isim hakkını daha pahalıya satarız dedik. Mayıs’tan beri 30’a yakın Avrupa merkezli twitter spor hesabında, Premier Lig ve La Liga hesaplarında Timsah Arena’nın fotoğrafları paylaşıldı. Milyon Dolarlar verip yaptıramayacağınız reklamı yaptılar. Şu an, Avrupa’nın önde gelen bir havayolu firması ve bir spor firmasıyla anlaşmak üzereler. Bu PR çalışmasında; 50 milyon görüntülenme, 5 milyona yakın geri dönüş var. En büyük avantajımız, stadımız. Diğer statların hepsi daire şeklinde bir yapı. Bizim stadımız ise bir Timsah figürü. Mimarımız Hasan Sözüneri’ye sonsuz teşekkürler.

Lemi Keskin: Bursasporu Bursasporlular yönetecek


Lemi Keskin, Zafer Büyükavcı’nın sorularını yanıtladı.

‘2 yılda 27 futbolcu aldılar’

Bu para ile bir ödeme yükünden kurtulacaksınız. Fakat kulübün ayakta kalması için daha fazlası gerekli.

Biz bu şirket ile sadece stadın adını pazarlıyoruz. Bu iş bittikten sonra, teminat gösterdiğimiz diğer gelirler boşa çıkacak. Tribün isimlerimiz var, 3 tane. 84 kapı isminin 75’i boşta. 28 bin metre kare kapalı alanımız var. Bunun 18 bini mağaza, 10 bini de depo olabilecek konumda.

Bir kulüp, nasıl bu kadar borçlanır?

Bakın, Avrupa’da bir kulübün en önemli gelir kaynağı futbol... Türkiye’de ise gerçek şu: Hepimiz futboldan para kaybediyoruz. Bursaspor son 2 senede 27 futbolcu transfer etti, 10-12’sini geri gönderdi. Bu sezon Türkiye’de ‘33’ ile ‘en çok futbolcusu olan’ takım. Halbuki 4-5 takım, sadece 24-25 futbolcu ile sezonu bitirmiş. Sadece bu hesabı düzeltirsek, 9 futbolcu kâra geçeriz. Ortalama maliyet futbolcu başı 700 bin Euro... Yabancıların 1’er milyon Euro. Planlamayı düzgün yapın, müthiş bir kaynak oluşur zaten. Biz her sene transferde para kaybeden değil, para kazanan kulüp olacağız. Bütçemizde ‘10 milyon Euro bonservis geliri’ koyduk. Bu, hayal değil. 3 sene evvel Volkan, Ozan, Fernandao’yu gönderdik, 23 Milyon Euro gelir elde ettik.

Krizin çözümü ‘akıllı yönetim’

Krizden nasıl çıkacaksınız?

Akıllı bir yönetim ile... Ben 4 kez yöneticilik yaptım, yabancı dil bildiğim için de 6 kez transferi yönettim. Ama şunu biliyorum, ‘ben kendi işimi iyi bilirim.’ Bir sportif direktör, bir teknik direktörün işini, onlar kadar iyi bilemem. Çocuğumuz hasta ise doktora, davası varsa avukata götürüyoruz. İnşaat işi varsa, müteahhite gidiyoruz. Peki; sağ bek alırken neden biz alıyoruz? 1974’ten beri Bursaspor’un içindeyim. Babamın yöneticiliği ile başladı bu sevda ve ölünceye kadar sürecek. Ben; Bursaspor’un başarılı olabilmesi için, profesyonellerle çalışacağım. Beni hiç bir imza töreninde görmeyeceksiniz. Soyunma odasına girmeyeceğiz. Her işi, uzman profesyoneller yapacak.

O, Timsah’ın da fikir babası

Timsah sembolü de size ait...

Evet... Timsah da kimsenin aklına gelmemişti. 92’de düştü aklıma. 2000’de kapalı tribünde bir ‘VİP bölümü’ yaptım. 45 günde 145 Bin Lira’ya mal etmiştim. Bursaspor’a ortalama yıllık 2.5 Milyon TL kaynak yarattı. 16 senede 40 Milyon TL. Halâ yöneticinin vereceği 1-2 Milyon Dolar’la bu işin olacağını iddia edenler var. Bakın, bir İstanbul takımının 28 yaşındaki futbolcusu, yöneticilerden zengin! Biz şunu ispat edeceğiz; Bursaspor kendi gelirleri ile çok rahat ayakta durabilir. Örnek var; Akhisar... Sadece televizyon gelirleri var. 3 aya kadar statları bile yoktu. Biz, Bursaspor bütçesini iyi yöneteceğiz ve yıllık 10 milyon Dolar fazlalık göreceğiz.

Lemi Keskin: Bursasporu Bursasporlular yönetecek


‘Tek güç Bursasporluluk’

Şampiyonluk sonrası ne oldu?


Çok kötü yönettik. Bütün oklar bize döndü. Kimse inanmıyordu şampiyon olacağımıza. Çünkü Sivas da sonuna kadar gelmiş, başaramamıştı. Fakat şunu unuttular; Biz Bursaspor’uz. Bizim taraftarın lafı vardır: “Biz şampiyon takımı sevmedik. Tuttuğumuz takımı şampiyon yaptık.” Biz, taraftarımız ile kırdık bu zinciri.

Arkanızda itici bir güç var mı?

Arkamızda ne basın gücü ne de kayınpederimizin, bacanağımızın gücü var! Bilerek böyle konuşuyorum; Çünkü rakiplerimiz anlatırken ‘benim amcam şu, kayınpederim bu’ diyor. Biz, sadece
‘Bursasporlu’ olmamıza güveniyoruz. Diğer 3 aday, 2013’ten evvel kulübe adımlarını atmamışlar. Biz 1974’ten beri gövdemizle bu kulübün içindeyiz.


‘Çözüm elbette altyapımızda’​

Taraftar tribüne dönecek mi?

Kombine fiyatlarını indirerek 40 bin seyirciye oynamak istiyoruz. Çünkü 40 bin seyircinin Bursaspor’a katacağı çok şey var. Taraftarla barışacağız. Deplasman organizasyonlarına kadar destek olacağız. Çünkü bizler önce Texsas, sonra Kansas ve en nihayetinde yöneticiyiz. Bursaspor’u Bursasporlular yönetecek.

Bursaspor altyapısına ne oldu?

İstanbul kulüplerinde 5-6 altyapı çocuğunu bir arada oynatamazsınız. Bursa’da ise en başta taraftar ister bunu. Pilot takım uygulamamızı kaldıracağız. Çünkü Bursa’nın bütün takımlarını, altyapımız yapacağız. 1-2 sene içinde bu takımda 5-6 altyapı futbolcusu oynatmak istiyoruz. 14 yabancıya 14 milyon Euro ödeniyor ortalama. Biz yine bu parayı ödeyelim, ama 14 yabancının 8’i kulübede oturmasın. 6 yabancı alalım, tanesi 2.5 Milyon Euro’dan. Gelsin hizmet versin takıma, ağabeylik yapsın.

Lemi Keskin: Bursasporu Bursasporlular yönetecek


‘Kurumsal şirket gibi’​

Hocanız yerli mi yabancı mı olacak?

Sumudica’nın gidişinden sonra Süper Lig’de yabancı teknik direktör kalmadı! Teknik direktörün yabancısı-yerlisi yoktur, iyisi-kötüsü vardır. Biz; şu dönemde futbol politikamızı yönetebilecek, herkesin güven duyduğu bir kişi olmasını arzu ediyoruz. Uçuk kaçık hayaller çizemiyoruz şu an. 31 oyuncudan kaçı gidecek? Yabancıların hepsi kalsa, 14 Milyon Euro daha demek. 13 Milyon Euro da geçmişten kalan borç var. Etti 27 Milyon Euro ve daha transfer yapmadık!

Yıldız isimlerden bahsetmiyorsunuz...

Biz sistemimize, yönetimimize oy istiyoruz. Teknik adamın, futbolcunun sırtına basıp seçim kazanmak istemiyoruz. Biz Bursaspor’a bir sistem getirmeyi vaat ediyoruz. Aynı bir kurumsal şirketin
yönetildiği gibi yönetilmesini diliyoruz.

‘Sow’u alma dedim, aldı...’

Ali Bey, ‘Sow’u alıyorum, iyi mi’ dedi. Ben de ‘Sow iyi ama sen maaşları ödeyemezken, Sow’a 5 milyon TL vermen olmaz’ dedim. 2 bin TL’lik maaşları ödeyemezken; gidiyor, 5 Milyon TL’lik
adam alıyorsun. Olmaz.


‘Biz basit oynayacağız...’

Taraftar ile takım arasında bir kopukluk var sanki.

Bursaspor’u tabana yayacağız. Basketbolda, voleybolda, altyapıda, hukukta, iletişimde, ayrıca yönetim kurulları kuracağız. Fenerbahçe, bu sistemi voleybol ve basketbolda yapıyor. Yönetimden bir arkadaşımın yönetiminde, o branşların duayenlerinden oluşan ‘gönüllülük esası’na göre yönetimler kuracağız. Kim katkı vermek isterse, kapımız açık. Bu, bir ekip işidir. Cruyff’un bir lafı var: “Futbol basit bir oyundur. Zor olan basit oynamaktır.” Biz basit oynayacağız.


‘Patronların devri geçti’

Demokratik bir seçim olacak mı?

Olmayacağından eminim. Gazete patronlarının Bursaspor Başkanı’nı belirleme çağı geçmiştir. Bursa’nın en yüksek tirajlı gazetesinde, 4 adayın 3’ü yok sayılıyor. Ama biz sosyal medyayla, modern iletişim araçlarıyla ‘buradayız’ diyoruz. Ve hatta ‘öndeyiz’ diyoruz. ‘Biz bu seçimi kazanacağız’ diyoruz. Çok baskı var, ‘çekilin, gidin, bu kaynağı bize aktarın’ diyorlar. Gurur duyuyoruz. Çünkü ‘nasıl olur da bizim değil, Lemi Keskin’in aklına gelir’ diyorlar.

Lemi Keskin: Bursasporu Bursasporlular yönetecek


‘Köprüden önce son çıkış...’

Yönetim bu kadar mı kötü?

Başkan’ın muhasebecisi Hasan Parlak, futboldan sorumlu devlet bakanı! 9. yönetici başkanın gümrükçüsü! Borç 200 milyondan 500’e çıkmış. Yeşil Bursa düşmüş. Bursaspor iki senedir ölüm
yatağında. Başkan’ın kulübün önünden geçmemesi lazım. Fakat halen aday... Bazı güçler de arkasında, inanılır gibi değil. Köprüden önce son çıkış tabelasının önündeyiz. Bursaspor ya bu işi yanlış yapan kişilerle yola devam edecek ya da bizim gibi bir yönetimle düzlüğe çıkacak.

‘İbrahim Başkan’ın adı yaşatılmalı’

Yönetim kurulundaki ilk kararımız şu olacak: Tesislerin ismi ‘İbrahim Yazıcı’ yapılacak. Onların aklına gelmedi. Çünkü Bursaspor’dan uzaklar...

‘5 sağ bek aldı ama sağ bekimiz yok!’

Şener’i sattıktan sonra; Erdem’i, Serkan Kurtuluş’u, Bobanjovic’i, Shehu’yu, Barış’ı aldık. 5 adama 4.5 milyon Euro verdik. Halâ sağ bekimiz yok.

ZAFER BÜYÜKAVCI

Haberin Devamı
YORUM YAZ