MENÜ

İlk defa bir insanda görüldü

ABD'de yaşayan 26 yaşındaki kadın, gözünde yaşadığı kaşıntının nedenini gördüğünde hayatının şokunu yaşadı. Kadının vücudunda yaşayan parazit genç kadını da, hakkındaki haberleri okuyanları da şok etti. Doktorlar genç kadının gözünden 10'dan fazla solucan çıkardı. Dünyada milyonlarca insanın vücudunda haberleri olmadan parazitler barınsa da bu durum bir ilk...

İlk defa bir insanda görüldü

Amerika’dan gelen haberler birçok insanın tedirgin olmasına yol açtı. ABD’li 26 yaşındaki Abby Beckley, 1 hafta boyunca gözündeki kaşıntıyla mücadele ettikten sonra, kaşıntının nedenini öğrenmek için gözünü incelemeye başladı. Genç kadın gözünün içinde hareket eden parazit solucanı gördüğünde ise hayatının şokunu yaşadı. Yaklaşık 1.5 santimetre uzunluğundaki solucanı gözünden kendi imkanlarıyla çıkaran Beckley, kör olma korkusuyla gittiği doktor kontrolüne gitti. Doktorlar, Beckley’nin gözünden 2 solucan daha çıkardı. Kaşıntıları geçmeyen genç kadının başvurduğu üçüncü doktor da gözünden 3 solucan çıkarınca Beckley soluğu Hastalık Kontrol Merkezi’nde (CDC) aldı.

Burada yapılan muayeneler ve kontroller neticesinde genç kadının gözünden toplam 14 solucan çıkarıldı. Kadının gözünden çıkan solucanlar üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde ortaya ilginç bulgular çıktı. ‘Thelazia Gulosa’ türü olduğu açıklanan parazitin bugüne kadar sadece hayvanlarda görüldüğü ve bir insanda ilk kez rastladığı vurgulandı.

CDC’de görevli bir araştırmacı olan Richard Bradbury, “Bu familyaya ait bazı türlerin çok ender de olsa insanlarda görüldüğüne şahit olmuştuk ancak bu türün ilk kez bir insana bulaştığını gözlemliyoruz” ifadelerini kullanırken “Gözünüzde pek çok küçük solucanın hareket ettiğini hissetmek çok kötü ve psikolojik olarak rahatsız edici bir şey” diye konuştu.

2016 yılında meydana geldiği açıklanan olay, ilk kez American Journal of Tropical Medicine and Hygiene dergisinde yayımlanan makalede basına duyuruldu.

Sözcü

Haberin Devamı
YORUM YAZ