MENÜ

Fatih Terim: Hazır, hızır, huzur

Milli Takımlar Futbol Direktörü Fatih Terim'den 3 altın öğüt: Hazır, hızır, huzur

Fatih Terim: Hazır, hızır, huzur

“Hazır olursanız Hızır yetişir. Huzuru bulursunuz. Hazır olmak için elinizden geleni yapın. Hızır nasıl olsa yardımınıza koşar. Hazır olmadan Hızır’ın gelmesini beklemeyin”

“Bulunduğunuz yere şükrederken, hep bir üstü için de çalışmalısınız. Ben, farklı olmaya çalışmıyor, fark oluşturmaya çalışıyorum. Risk almadan başarı olmaz”

Bursa Valiliğinin, Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlediği ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde, ‘Yeni Dönemde Liderlik’ başlıklı oturumuna katılan A Milli Takımlar Futbol Direktörü Fatih Terim, çarpıcı açıklamalar yaptı. Hayatınında ‘3 H’nin büyük yer tuttuğunu ifade eden İmparator, bunları ‘Hazır... Hızır ve Huzur’ nitelendirdi. Liderlikle ilgili 10 yıldır zaman zaman çeşitli platformlarda konuştuğunu belirten Terim, bunun, Galatasaray’ın başında Avrupa şampiyonluğu yaşaması ve İtalya’da önemli bir takımda çalıştıktan sonra daha kolay olduğunu anlattı.

‘Futbolda ekonomi önemli’

İşte Terim’den altın öğütler: “Ekonomiye nasıl bakıyorum? 1996 yılında ben şu cümleyi sarf ettim: ‘Ben yönetime girmek isterim ve bana istediğinizi sorabilirsiniz. ‘Futbol sadece teknik değil, idari ve ekonomiktir. Yönetim, transfer kararı idaridir. Buna rakam biçilince, bunu ekonomik ve teknik olarak kime soracaksın? En azından benim olduğum takımlarda bana soracaktır. Benim işe karışmak ya da kendime ait bir erki daha güçlendirmek gibi niyetim yok. Sadece doğru kararı birlikte verelim. Madem bir kuruluşuz, benim kararım iyi, kötü, eksik, fazla, direk ilintili. Bu yüzden ekonomi zirvesini bir futbol adamı hak ediyor.”

‘Asla otoriter değilim’

“Hiçbir zaman emir-komuta zinciri ile çalışmadım. Muhakkak ki bir mesafe olacak ama ben göründüğüm gibi otoriter değilim. O kendiliğinden oluşunca güzeldir. Duygusal bir bağın olmasından yanayım. Mekanik olmamalı. Duygulara hitap etmeli. Her oyuncum benimle her şeyi konuşabilir. Saatin hiç önemi yok, evim de buna dahildir. Pansuman yaparak hiç çalışmadım. Ameliyat etmeye, sıkıntıyı kökten çözmeye reform olarak yaklaştım. Ben tarihin en kabiliyetli futbolcularıyla oynadım. Mağlubiyetlere engel olamadık. Söylenmeyecek şeyleri söylemeye başladık. Hayallerinizi gerçeğe çevirmek için, o statükoyu koruma adına bu ülke bir asrını vermiş. Ben farklı olmaya çalışmıyor, fark oluşturmaya çalışıyorum.”

‘Aslan’ın değerleri var’

“Ben herkese, yaptıkları işin çok önemli olduğunu her zaman anlattım. Türkiye’de bazen böyle davrandığınız zaman işinizden de olabiliyorsunuz. Real maçı sonrası ne kadar prim istediğimi sordu. Ona maçtan sonra bakarız. Galatasaray’ın bazı değerleri var, takım ona göre oynar. Ekonomisiz de çok şey halledebilirsiniz. Para vererek bir şeyi kaybedersiniz ama manaya geçirerek çok şey kazanabilirsiniz. Liderlikteki en önemli şey kriz yönetimidir. Bizim gibi hep fiziğe, hep psikolojiye dayalı durumlarda, her an bir karışıklık, başkası için kaos olabilecek bir çok hadise oluyor. Bunların içinde boğulup kalmamak lazım.”

‘Para amaç değil araç olmalı’

“Hazır, Hızır ve huzurdur. Hazır olursanız Hızır yetişir, huzur bulursunuz. Hazır olmak için elinizden geleni yapın. Hızır nasıl olsa yardımınıza koşar. Hazır olmadan Hızır’ın gelmesini beklemeyin. Başarısız olduk mu ‘ben’, başarılı oldu mu en yukarıdan saymaya başlarlar; böyle tuhaf bir iş yapıyorum. Herkesi bu kadar ilgilendiren, bir ülkenin barış ve savaşında önemli yer edinen sektörden konuşuyoruz. Bulunduğunuz yere şükrederken, hep bir üstü için de çalışmalısınız. Birçok dal var, bizde sorun değil. Hele hele gazete ve TV programı yapmak için hiç sahada stres yapmaya gerek yok. Ama ben işimin dışında bir iş denemedim. Hiçbir zaman. Paranın amaç değil, araç olacağı güzel günler diliyorum.”

Haberin Devamı
YORUM YAZ