MENÜ

E-bilet değil zulüm

Beşiktaş'ta derbi öncesinde E-Bilet krizi sürüyor. Herkesin kafasını karıştıran ve tepki gösterilen Passolig sistemini, sizin için denedik. İşte E-Bilet'in bilinmeyenleri...

E-bilet değil zulüm

8 soruda Passolig

1-) Passolig Kartı Nedir?
Kağıt bilet sisteminin, elektronik ortama aktarılması. Bu, elektronik ortamda kişilerin, fotoğrafları ve TC kimlik numaralarının bulunduğu kartı olacak. İsteyen futbolseverler E-Bilet’in içine para yatırarak biletlerini alabilecek.

2-) Nereden temin edilir?
Öncelikle http://www.passolig.com.tr adlı internet sitesinden ön başvuru yapılıyor. Kart teslim bedeli olan 25 lirayı en yakın PTT şubelerinden ya da kredi kartından hesabına aktarmanız gerekiyor. Cep telefonunuza gelen kısa mesajla ise www.passo.com.tr sitesine üye olarak işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz.

3-) Maç bileti nasıl alınıyor?
www.passo.com.tr sitesi üzerinden bilet alım işlemlerinizi yapabiliyorsunuz.

4-) Başkasının Passolig kartıyla maça girilebilecek mi?
Ancak iki Passolig sahibi birbirlerine biletlerini elektronik ortamdan transfer ederek, stadyumlara giriş yapabilecek.

5-) Kimler Passolig sistemini kabul etti?
18 Süper Lig ve 19 PTT 1. Lig kulübünden toplam 37 kulüpten 34’ü sisteme geçişi onayladı. Sadece Kasımpaşa, Bursaspor ve Fenerbahçe uygulama dışında kalmayı tercih etti.

6-) Yatırılan 25 lirayı kimler alıyor?
E-Bilet uygulamasının tedarikçisi olan E-Kent firmasıyla, kulüpler arasında imzalanan sözleşmeye göre değişkenlik gösteriyor. Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor taraftarları
25 lira, diğer kulüp seyircileri ise 15 TL’ye kartlarını satın alabiliyor.

7-) Turistler maça gidebiliyor mu?
Yoldan geçen bir turistin maça gidebilmesi çok güç. Pasaportuyla başvuru yaptıktan sonra, kartına 25 lira para yatırması gerekiyor. Yoldan geçen insanların stadı girmesi öteleniyor.

8-) Passolig’in üzerindeki kulübün maçları dışındaki farklı takımların maçlarına da giriş yapılır mı?
Maçlara hangi kart tiplerinin giriş yapabileceği, karşılaşmanın oynandığı ev sahibi takımın ve TFF’nin vereceği kararlara bağlı olarak belirlenecek.

İtalyanlar geri adım atmıştı
İtalya Futbol Federasyonu bu sistemin bir başka benzerini uyguluyor. ‘Tessera Del Tifoso’ adı verilen taraftar kartının Passolig Kart’la oldukça örtüşüyor. Bizdekinden farkı ise bu kartı kombine sahipleri ve deplasman bileti almak isteyen taraftarlar için var. Ve bu kartları dışarıdan bir işletmeciden değil, kulüplerden alıyorlar. Buna rağmen birçok taraftar grubu yaptıkları yürüyüşlerle uygulamaya karşı çıktı.

Fenerbahçe 200 bin lira ceza ödeyecek


Passolig’i kabul etmeyen Fenerbahçe, önümüzdeki sezon söz konusu uygulamaya geçmeye planlıyor. Mevcut 320 bin Fenerbahçe Kartı’ndan 12 milyon lira hasılat elde eden Fenerbahçe, Biletix’le yola devam kararı aldı. İç saha maçlarında E-Bilet usülüne göre hareket etmeyecek olan Sarı-Lacivertliler, maç başı 100 bin TL olmak kaydıyla toplamda 200 bin TL TFF’ye para cezası ödeyecek. Fenerbahçe’nin sezon sonuna kadar ise 2 iç saha maçı bulunuyor.

Kart içinde kart çıkardılar
Fenerbahçe derbisine gitmek isteyen Beşiktaşlılar, bir sürprizle daha karşılaştı. Passolig Card’ın ilk kullanıcıları olmak için geri sayıma geçen Siyah-Beyazlılar’a, TFF özel bir kart daha şart koştu. www.passolig.com.tr adresli internet sitesi üzerinden başvurularını yapan, ardından da kart bedeli olan 25 TL’yi PTT şubelerine yatıran taraftarlar ‘tek kullanımlık kart’ kullanmak zorunda. Normal şartlarda başvuru tarihinin ardından 10 iş günü içerisine de kartlar sahiplerine ulaşacaktı. Ancak pazar günkü derbi öncesi olası gecikmelerin önüne geçmek için Olimpiyat Stadı’nın çevresinde Passolig standları kullanılacak. Hak sahipleri, öncesinde internet üzerinden başvuru yaparak ‘tek kullanımlık kartlarını’ bu standlardan temin edecek.

Kadın ve çocuklar ücretsiz mi?

Bundan sonra kadın ve çocukların da E-Bilet’i alması gerekecek. Bilet yine ücretsiz olacak fakat ücretiz maç diye bir şey kalmayacak. Statlara giren herkes bu kartı belli bir ücret karşılığında almak zorunda kalacak.

Biletix gitti E-Kent geldi
Passo Lig’e geçen kulüpler, anlaşmalı olduğu bilet dağıtım şirketi Biletix’le yol ayrımına gitti. Biletix, E-Bilet sistemine geçilmesi üzerine böyle bir
altyapı eksikliğinden dolayı, geri çekilmek zorunda kaldı. Onun yerine yeni dağıtım firması E-Kent oldu.
Reşat Çöteli

Haberin Devamı
YORUM YAZ