MENÜ

Doping araştırmasında "vahim" sonuç

Hazırladıkları bitirme tezi için Ankara'daki 150 eczaneye giden Hacettepeli iki öğrenci, doping maddesi olarak kabul edilen ve reçetesiz satışı yasal olmayan EPO'yu tam 127 eczaneden "sorgusuz sualsiz" aldı

Doping araştırmasında "vahim" sonuç

Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.) Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu’nda iki öğrenci tarafından gerçekleştirilen bitirme tezi, özellikle son dönemlerde Türk sporunu sarsan doping ile ilgili "vahim" bir sonucu ortaya koydu.

Bitirme tezi için Ankara’daki 150 eczaneye giden Hacettepeli Kevser Çiftçi ile Tuğba Köksal, doping maddesi olarak kabul edilen ve reçetesiz satışı yasal olmayan Eritropoetin’e (EPO) tam 127 eczaneden "sorgusuz sualsiz" ulaştı.

AA muhabirine açıklama yapan Kevser Çiftçi, geçen yıl Londra Olimpiyatları öncesinde doping yaptığı tespit edilen ve İtalya Milli Takımı kadrosundan çıkarılan atlet Alex Schwazer’ın, EPO’yu Antalya’dan reçetesiz aldığını ve Türkiye gibi ülkelerde bu tür ilaçların kolayca temin edilebildiğini açıklaması üzerine, konunun dikkatini çektiğini ve tezini bununla ilgili yapmaya karar verdiğini söyledi.

Schwazer’ın iddiaların gerçeği yansıtmadığı yönünde açıklamaların yapıldığını hatırlatan Çiftçi, "Biz de bunun üzerine Çankaya, Yenimahalle ve Keçiören’de bulunan 150 eczaneye giderek EPO almak istediğimizi söyledik. 150 eczaneden 127’si reçete sormadan ilacı getirebileceğini belirtti, diğerlerinde ise çoğunlukla kalfalar vardı ve ilaç hakkında bilgileri yoktu" diye konuştu.

Bazı eczanelerde ilacı reçeteli almaları halinde daha ucuz olacağının hatırlatıldığını ifade eden Çiftçi, şöyle devam etti:
"Eczanelerden bazılarında ise sporcu olup olmadığımızı sormaları, bu ilacın aslında spor alanında kullanıldığının bir göstergesi. Bu ilaç normalde böbrek ve anemi hastalarına veriliyor. Ciddi yan etki yapabiliyor. Dünya Dopingle Mücadele Ajansı’nın (WADA) yasaklı listesinde bulunan EPO’nun sporcularda kullanımı eskiden de yaygındı ancak tespit edilemiyordu. Biyolojik pasaport uygulamasıyla tespit edilmeye başlandı. EPO kanın oksijen taşıma kapasitesini artırıyor ve daha çok dayanıklılık sporlarında tercih ediliyor."

H.Ü. Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu Müdürü ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Dopingle Mücadele Komisyonu Üyesi Haydar Demirel, yasaklı maddelerin kolay temin edilebilir olmasının, son yıllarda artan doping olaylarının nedenlerinden biri olarak gösterilebileceğini söyledi.

Demirel, "Doping kullanma yaşının gittikçe düştüğü göz önüne alındığında ise bu maddelerin kolay temin edilmesi daha da endişe verici bir hale geliyor. Bu artık sadece sporcu değil halk sağlığını da tehdit eden bir durum haline geldi" dedi.
WADA’nın son yapılan toplantılarında yasaklı maddelerin artık sadece sporcularda değil, aynı zamanda mafya örgütlenmelerinde, koruma görevlilerinde, uzun süre enerji ve güç gerektiren mesleklerde de kullanıldığının önemle vurgulandığını belirten Demirel, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu ilaçlar için bazı düzenlemeler getirilebilir. İtalyan atlet haklıydı. EPO, Türkiye’de kolaylıkla alınıyor. Avrupa ve ABD’de reçetesiz satışı yasak ve reçeteli bile olsa bu tür bir ilacı alabilmeniz için uzun bir prosedür gerekiyor. İğne ile uygulanan EPO kandaki alyuvar miktarını artırıyor ve böylece kanın akışkanlığı azalıyor. Bu da damarlarda bir yerde pıhtı oluşturabiliyor. Damar tıkanıca da ölüme kadar giden sonuçlar ortaya çıkıyor. Doping yaşının oldukça düştüğünü biliyoruz. Genç bir çocuk denemek için bile gidip eczaneden alabilir. Bu konuda bir farkındalık oluşturulmalı ve bu kolaylıklar ortadan kaldırılmalı."

Türkiye Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, EPO’nun reçetesiz satışının yasal olmadığını söyledi.
EPO’nun belli kullanım şartları olan, kolayca kullanılabilecek bir ilaç olmadığını vurgulayan Kızılay, "EPO kullanmak için belli sağlık sorunlarınızın olması gerekiyor. EPO’nun reçetesiz satışı yasal değil, bize ulaşan bilgiler mutlaka değerlendirilir ve gerekli işlemler yapılır. Biz bu konuda denetim mekanizması olan bir kurumuz. Bize gelen tüm ihbarlar mutlaka dikkate alınır ve gereği yapılır" ifadelerini kullandı.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ