MENÜ

Castro'nun ringlerini boşaltan adam

Aksiyon filmlerini aratmayan sahnelerle Kübalı boksörleri Avrupa'ya kaçıran Öner, Hürriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda Fidel Castro'nun kendisi için makale yazdığını, suikastında da Küba istihbaratından kuşkulanıldığını anlattı.

Castro'nun ringlerini boşaltan adam

Fidel Castro Kübası’nın boksörlerini kaçıran, milli takımlarının ringini boşaltan, Amerika’da ikinci, Avrupa’nın ilk üçü arasındaki ünlü boks menajeri Ahmet Öner, kimleri, nasıl kaçırdığını, kaçış yollarını, uğradığı suikast girişimini anlattı.

Hürriyet gazetesinden Celal Demirbilek'in haberine göre, boks literatürüne “Kübalı boksörlere dünya kapısını açan adam” olarak giren Arena Box Promotions şirketinin patronu Ahmet Öner, şu ana kadar Olimpiyat ve Dünya şampiyonları 9 Kübalı boksörü Almanya’ya kaçırarak ün yaptı.

EŞLERİ VE ÇOCUKLARINI DA KAÇIRDIK

Bu ünlü boksörler arasında Gamboa, Solis, Lara, Rigondeaux, Bartelemi, Cohmson, Despaigne, Dorticos ve Barrera bulunuyor. 2004 Olimpiyat şampiyonu, 4 kez Dünya şampiyonu olan Odlamier Solis, Profesyonel Dünya şampiyonluğu ünvanına çok yakın bir isim. Şayet bu ünvanı alırsa ağır siklette bir ABD’linin dışında tarihin tek şampiyon boksörü olacak.
Boksörlerin kendilerinin yanı sıra evli olanların eşleri ve çocuklarının da Küba’yı terk etmelerine yardımcı olduklarını söyleyen Öner’in çarpıcı anlatımları şöyle:

3 KİŞİ İÇİN 1 MİLYON EURO

“İlk üç kaçış farklı oldu. Solis, Gamboa, Bartelli.. Bunlardan ilki 2006’da Venezüela’da yapılan bir turnuvanın kampında gerçekleştirildi. Kübalı üç olimpiyat şampiyonu boksör daha önce ellerinden alınan pasaportlarını bir yolla ele geçirmişlerdi. Kamptan bir akşam yemek sonrası yürüyüş için çıkmışlar ve karayolu ile Kolombiya’ya gelmişler. Bir arkadaşlarının yardımı ile mail ortamında bana ulaşıldı. Bilhassa Solis çok önemli bir boksördü. Bu boksörlerin başındaki kişi üç isim için 1 milyon dolar istedi. Ben de kendisine ‘1 milyon Euro vereceğim’ dedim. Telefonda anlaştık. ‘Sporculara da 50’şer bin dolar ver’ yeter dedi. Bu üçlünün kaçışı bir dönemin başlangıcı oldu.”

Fidel’in makalesi: Türk mafyası boksörleri kapitalizme asker yaptı

Ahmet Öner’in Kübalı boksörlere yeni kapılar açması, ülkesinde boksör ve kadın voleybolculara gözü gibi bakan Fidel Castro’yu çok kızdırmış. Efsanevi lider,, bir gazetede yayımlanan makalesinde şöyle yazmış:
”Türk mafyası boksörlerimi elimden çalıp, kapitalizm askeri yaptı. Oysa o boksörlerim ülkeleri için dövüşen milli kahramanlardı.” Castro, makalesinde, Ahmet Öner’in, bu operasyonlar için 500 bin dolar harcadığını da iddia ediyor.

Don King ile beraber

Ahmet Öner dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali’nin de menajeriliğini yapmış olan Don King ile birlikte çalıştı.

Odlanier Solis

- 2004 Olimpiyat şampiyonu
- 4 kez Dünya Şampiyonu
- Profesyonel Boks Kıtalararası Şampiyonu

AHMET ÖNER KİMDİR?

100 boksörlü menajer

1971’de Almanya Bocholt’te doğdu. Duisburg Üniversitesi’nde ekonomi okudu. Boks için okulu bıraktı. 1985’te boksa başladı. 1997’de profesyonel oldu. 23 maçta 16 galibiyet (11 nakavt), 2 beraberlik aldı. Almanya şampiyonu oldu. 2002’de boksu bıraktı. 1999’da Sinan Şamil Sam ile menajerliğe başladı. Bir ara boksörlerinin sayısı 100’ü buluyordu. Şu an 15 boksörün menajerliğini yapıyor. Ayşegül Hanım ile evli, Ahmet Kaan ve Can isimli iki çocuk babası.

YOLUN SONU ALMANYA

Ahmet Öner, Kubalı boksörleri genellikle iki ana güzergah üzerinden deniz yoluyla Meksika’ya taşımış. Yolun kalan kısmı uçakla alınıp Almanya’ya ulaşılmış.

ALMANLARIN İSTİHBARAT KUŞKUSU

“2009’da Almanya’da kurşunlandım. Polis Küba istihbaratından şüphelendi. Hep ‘Küba’dan bir tehdit aldın mı?’ diye sordular. Küba bağlantısı için kanıt bulunamadı ama saldırganlar da yakalanamadı.”

Gizli servis yakalayınca gurur meselesi yaptım

“Yakalanan boksörler, aktif rolüm olmamasına rağmen benim ismimi verince, operasyonu bizzat yaptım. Okyanustaki ıssız adaları kullandık, Almanya’yı bulduk.”

“İKİ önemli boksör Lara ve Rigondol Brezilya’daki kampta takımı terk etmişti. Onlara Rio’da daire kiralattım. 2 ay kaldılar. Pasaportları yoktu. Küba gizli servisince yakalanıp ülkelerine yollandılar ‘Bizi Ahmet Öner zorla kaçırdı’ diye ifade verince cezaları azaltılmış. Lara’ya boks yasağı, Rigonda’ya bir domuz ahırında görev verilmişti.”
“Bu olayda aktif bir rolüm yoktu. Gurur meselesi yaptım ve sonra bunları bu kez ben kaçırdım. Bunun için önce Meksikalı bir şirket ile boksör başına 10 bin dolara anlaştım.”

KOCA BOKSÖR TİTRİYORDU


“Günlerce okyanusun sakin zamanını bekledik. Boksörleri ikişerli gecekonduda yatırdık. Gece yarısı Havana’da kumsaldan hızlı botlarla alındılar. Önce ıssız bir adaya çıkarıldılar. Sonra Kankuna Adası’na... Ve Meksika üzerinden Almanya’ya gittiler.”
“Meksika şirketi, ‘Bunlar önemli adamlar” diyerek anlaştığımız 10 bin dolar ücreti 300 bine çıkardı. Sonuçta 30 bin dolara el sıkıştık. Lara’yı adamların elinden almaya gittiğimde titriyordu. Parayı ödedim boksörü aldım.”

Lara ve Rigondol, böyle yakalandıktan sonra devreye giren Ahmet Öner, onları Almanya’ya götürdü.

ABD polisi: Fidel’e büyük darbe vurdun

“ABD’ye bir gün Miami gümrüğünden girerken, pasaport polisi gezi amacımı sordu. Boks menajeri olduğumu öğrenince, ‘Ben senin kim olduğunu biliyorum’ dedi ve kaçırdığım boksör-lerin isimlerini sıraladı. Sonra da ‘Fidel’in çok canını sıktın, ona çok büyük darbe vurdun’ dedi.”

Türkiye’de futbol dışında para yok

“Türkiye’de yaptığım organizasyonlarda para kazanamıyorum. Halkımız futboldan başka bir sporu sevmiyor. Amatör boksta olimpiyat ve dünya şampiyonlarını Türkiye’de ringe çıkardım, yine de ilgi çekmedi. Ya masraflar karşılanıyordu ya da hep içeri giriyorduk.”

Haberin Devamı
YORUM YAZ