MENÜ

Barcelona eskiyi aratır oldu

Barcelona, her zaman olduğu gibi bu sezona da büyük hedefler ile başlamıştı ancak gün itibariyle gelinen nokta efsanenin bitmeye yüz tuttuğu yorumlarına yol açtı.

Barcelona eskiyi aratır oldu

Özellikle Pep Guardiola'nın teknik direktörlüğünü yaptığı 2008-2012 yılları arasında 'tiki taka' oyun stili ile futbolu adeta başka bir boyuta taşıyan ve kupalara ambargo koyan Katalan devi Barcelona'nın hegemonyası sona eriyor gibi...

Geçtiğimiz sezon ligi Tito Villanova'nın yönetiminde 100 puanla şampiyon olarak tamamlayan Barcelona, bu sezona zorunlu bir teknik direktör değişikliği ile başladı. Villanova sağlık sorunları nedeniyle görevini bırakırken, Katalanlar bu kez koltuğu Arjantinli teknik adam Gerardo "Tata" Martino'ya emanet etti.

Önce kupa sonra kaos
Sezona İspanya Süper Kupası'nı kaldırarak başlayan Barcelona, aslında lige de çok iyi başladı. İlk mağlubiyetini 15. haftada alan Katalan devi, o haftaya dek 13 galibiyet ve yalnızca 1 beraberlik aldı. Tüm kupalarda yoluna dolu dizgin devam eden Barcelona, her ne kadar başarılı sonuçlar alsa da futbol kalitesinin geçtiğimiz yıllardan çok uzak olması belki de tehlikenin habercisiydi. Yine de Barcelona ilk darbeyi saha içinde değil saha dışında aldı. Kulüp Başkanı Sandro Rosell, Neymar transferinde yapılan usulsüzlük iddialarına daha fazla dayanamadı ve son olarak da hakkında soruşturma açılmasının ardından istifa kararı aldı. Kendisinin 2016'ya kadar devam edecek olan görevini ise Başkan Yardımcısı Josep Maria Bartomeu devraldı.

Transfer yasağı şoku

Neymar transferindeki usulsüzlük iddiaları ile çalkalanan Barcelona'ya bir şok da FIFA'dan geldi. 2009 ve 2013 yılları arasındaki 10 transferde ve kulüple turnuvalara katılmış genç oyuncuları korumaya yönelik temel hükümleri çiğneyen Barcelona’nın ceza almasına hükmeden FIFA Disiplin Komitesi, kulübe 1 yıl boyunca (2 transfer dönemi) transfer yasağı cezası verdi. Sezon sonunda birinci kaleci Victor Valdes ve emektar kaptan Carles Puyol ile yollarını ayırmaya hazırlanan Barcelona'nın planları da bu şekilde alt üst oldu. Bu oyuncuların yerlerinin nasıl dolacağı da şimdi merak konusu.

İlk fire Şampiyonlar Ligi
Celtic, Ajax ve Milan'ın olduğu H Grubu'ndan lider olarak çıkan Barcelona, ikinci turda güçlü İngilliz temcilcisi Manchester City ile eşleşti. İlk maçı deplasmanda 2-1, ikinci maçı ise evinde 2-0 kazanan Barcelona, böylece çeyrek finalde Arda'lı Atletico Madrid'in rakibi oldu. Çeyrek final ilk maçında Atletico'yu 1-1 ile elinden kaçıran Katalanlar, bunun bedelini Vicente Calderon'da çok ağır ödedi. Deplasmanda rakibi karşısında fazla varlık gösteremeyen Barcelona, maçtan 1-0 yenik ayrıldı ve Şampiyonlar Ligi'ne çeyrek finalde veda etmek zorunda kaldı.

Hesapta olmayan Granada mağlubiyeti
Son yıllarda ilk kez üç takımın birden başa baş götürdüğü La Liga yarışında, ilk darbeyi alan takım Barcelona oldu. 32. haftaya lider Atletico Madrid'in 1 puan gerisinde giren Barcelona, Atletico Madrid ve Real Madrid'in kazandığı haftayı Granada mağlubiyeti ile kapatarak yarışta bir anda geriye düştü ve büyük bir avantaj kaybetti. Bitime 5 hafta kala Atletico Madrid'in 4, Real Madrid'in ise 1 puan arkasında kalan Barcelona, önümüzdeki hafta ligin ilk yarısında mağlup olduğu Athletic Bilbao ile karşı karşıya gelecek.

Krallık da gitti
Otoriteler tarafından dünyanın en büyük derbisi olarak kabul edilen El Classico, prestij açısından büyük önem taşıyor. Sırasıyla Cartagena, Getafe, Levante ve Real Sociedad'ı eleyen Barcelona, İspanya Kral Kupası finalinde dün gece ezeli rakibi Real Madrid ile karşı karşıya geldi. Hem Şampiyonlar Ligi'nden elenen hem de ligde aldığı mağlubiyet ile bitime haftalar kala şampiyonluk yolunda avantaj kaybeden Barcelona, en azından bu kupayla taraftarlını sevindirmek istedi ancak buna da Real Madrid izin vermedi. Maça hızlı başlayan Real, 11. dakikada Di Maria ile öne geçti. Barcelona 69. dakikada Bartra ile umutlandı ama 85. dakikada sahneye çıkan Gareth Bale, Barcelona'ya bir hüsran daha yaşattı. Böylece Kral Kupası, bu kez Barcelona'nın değil Madrid'in yolunu tuttu.

Şimdi Barcelona'nın elinde yalnızca avantaj kaybettiği La Liga şampiyonluğu ihtimali kaldı. Eğer Tata Martino ve ekibi büyük bir sürprize imza atarak şampiyonluk ipini göğüsleyemezse zaten karışık olan işler iyice içinden çıkılamayan bir hâl alacak gibi.

Değişmeyecek tek gerçek; tarih!
Ancak Barcelona her ne kadar eski günlerini aratsa da dünyanın en büyükleri arasında kalmaya devam edecek. Çünkü tarihi başarılarla dolu Katalan devininin müzesinde 4 Şampiyonlar Ligi Kupası, 4 Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 3 UEFA kupası, 4 UEFA Süper Kupası, 2 FIFA Dünya Kulüpler Kupası ile 22 La Liga Şampiyonluğu ve 26 İspanya Kral Kupası yer alıyor.

Cihan Çınar

Haberin Devamı
YORUM YAZ