MENÜ

"Basketbol merkezi olacağız"

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel, dünyanın en büyük 3 basketbol merkezinden biri olma projelerini hayata geçirebileceklerine inandıklarını söyledi.

"Basketbol merkezi olacağız"

TBF Olağan Genel Kurulu’nda 6. kez başkanlığa seçilen Turgay Demirel, genel kurul süreci ve yeni projeleriyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Demirel, Ankara’da gerçekleştirilen olağan genel kurulun yüksek katılımla, güzel bir ortamda, başarılı bir şekilde yapıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Neticede genel kurul delegelerinin teveccühüyle bu göreve arkadaşlarımla beraber seçilmemiz sağlandı. Bu anlamda duyulan güvenden çok memnunuz. Bu bize, son yıllarda basketbolu nereden nerelere getirdiğimizin, tüm genel kurul tarafından görülüyor, destekleniyor ve takdir ediliyor olmasını gösterdi. Bundan da ayrıca memnunuz. Önümüzdeki dönemler için açıkladığımız projelerimiz vardı. Bu projelerimizin kabul görmesinden de memnunuz. Görevimizi önümüzdeki 4 yıl içinde en iyi şekilde yapmaya gayret edeceğiz."

Turgay Demirel, istikrarlı bir yönetim olarak, stratejik planlarla hareket ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bugün geldiğimiz noktada, kısa bir süre içerisinde hedeflediğimiz, dünyanın 3 basketbol merkezinden biri olma projesini başarabileceğimizi düşünüyoruz.

Önümüzdeki süreçte, ’Türk basketbolu dünyanın en büyük 3 basketbol güç merkezinden biri olacaktır’ diye stratejik planımızı hazırladık. Her alanda basketbolun etkisini artırmak olarak belirlediğimiz misyonumuzu bütün gücümüzle, camiamızla el birliği içerisinde başarmak isteyeceğiz. Daha önce ortaya koyduğumuz hedefleri nasıl başardıysak, bunları da yapılabilir olarak görüyoruz. İnanıyorum ki, 4 sene sonra Türk basketbolu olarak, hem Dünya Şampiyonaları’nda, hem Avrupa Şampiyonaları’nda, hem de olimpiyatlarda madalya alan, sıralamada erkeklerde ilk 3’e, kadınlarda ilk 10 arasına girmiş bir konuma geliriz. Bu ülkenin potansiyeli, özellikle son 10 yılda elde etmiş olduğu ekonomik ve siyasi gücü, bizim bunları yapmamıza çok yardımcı oluyor."

Büyük kulüplerin destek vermemesi

Turgay Demirel, olağan genel kurulda Anadolu Efes, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi büyük kulüplerin kendisine destek vermemesini "cephe almak" olarak değerlendirmediğini belirterek, her kulübün kendi düşünceleri doğrultusundaki adayı desteklemesinin doğal olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Demirel, büyük kulüplerin genel kuruldaki tercihleriyle ilgili soru üzerine şunları söyledi:

"Bunu cephe almak olarak değerlendirmiyorum. Her kulüp kendi ihtiyaçları, beklentileri ya da düşünceleri doğrultusundaki adaylardan birini destekleyecektir. Bunda yanlış olan bir şey yok. Tabi bunu, kamuoyunda diğer kulüpleri de etkilemeye yönelik şekilde maniple edilmesine izin vermeleri belki doğru olmamıştır.

Belki bir doğru olmayan da, hem genel kurul salonundaki davranışları, hem de ondan sonra kazanana gereken saygıyı göstermemek ya da tebrik etmemek şeklinde de değerlendirilebilinir. Ama bunların hiçbiri bizim basketbola yapacağımız hizmetleri azaltmaz. Basketbolda var olan büyük küçük bütün çaptaki kulüplere eşit mesafede ve herkesin yanında durarak yapmak istediğimiz hizmetlerimizi azaltmaz. Dolayısıyla genel kurulda yapılan tabii ki genel kurul salonunda kalıyor. Ben bu konuda tecrübeli bir başkan olarak bütün kulüplerimize yine en doğru şekilde hizmet edeceğimizi daha önce de duyurdum."

Haberin Devamı

Ana statüde yapılan değişikliklerle ilgili eleştiriler

Turgay Demirel, özerk olan Türkiye Basketbol Federasyonu’nun ana statüsünde yapılan bir takım değişikliklerin, 1,5 yıl önce çıkan bir kanuna göre düzenlendiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Bizim de bunları yapabilme yerimiz genel kurul. Belki konuya uzak olmaktan kaynaklanan eleştiriler oldu. Diğer yandan kanunla belirtildiği gibi, bizim delegelerimizin sadece yüzde 10’u bakanlık ya da genel müdürlük temsilcilerinden oluşuyor. Son genel kurulumuzda 179 delegenin 141 tanesi kulüp delegesiydi.

Onun dışında 17 tanesi bakanlık ve genel müdürlüğün temsilcileriydi. Arada kalanlar da yine basketbol camiasını temsil eden isimlerdi. Dolayısıyla, sadece yüzde 10’luk bir genel müdürlük delege sayısı için bunu devletin kontrol ettiğini söylemek matematiksel olarak pek mümkün değil."

FIBA Avrupa Başkanlığı adaylığı

FIBA Avrupa Başkanlığı’na aday olması için çeşitli görüşlerin olduğunu vurgulayan Turgay Demirel, "Yüzde 100 böyle bir düşüncem olduğunu söyleyemem ama hem Avrupa’da değişik federasyonlarda hem de ülkemizde bu görevi üstlenmem, birikimlerimi Avrupa basketbolunu geliştirmek anlamında kullanmam konusunda çeşitli görüşler var. Çeşitli ülkelerden bu tür destekler var. 2014 yılında olacak FIBA Avrupa Genel Kurulu. O vakte kadar süre var. Bende bu sürede tabii ki değerlendireceğim" dedi.

Haberin Devamı

İstikrarın önemine değinen Demirel, görevini en iyi şekilde yapmaya çalıştığını dile getirerek, "Maalesef ’Neden bu görevi yapıyor?’ veya ’Niye hala devam ediyor?’ gibi sorularla da muhatap kalıyorsunuz. Özellikle medyadakiler buna pozitif yönde bakmıyorlar. Ama işin neden böyle yapıldığını düşündükleri zaman doğru modelin bu olduğunu, son 8 yılda belki de 5 defa değişen ’futbol federasyonu’ modelinin doğru olmadığını idrak edeceklerdir" ifadelerini kullandı.

(A) Milli Takım Başantrenörlüğü konusu

Turgay Demirel, (A) Milli Erkek Basketbol Takımı’nın başına kimi getirecekleri konusunda henüz düşünme fırsatı bulamadıklarını belirterek, "En iyi, en doğru kararı yönetim kurulumuzla ve camiamızla beraber vereceğiz. Türk basketbolunu ileriye taşıyacak, dünya ikinciliği pozisyonumuzu daha da geliştirmek için gayret edecek bir teknik kadromuzun olmasını biz de arzu ediyoruz" dedi.

Bogdan Tanjevic’in yeniden düşünülüp düşünülmediğine yönelik soru üzerine Demirel, "Tanjevic enerji ve tecrübe olarak hazır konumdaysa, dünya basketbolunda en önemli isimlerden birisidir. Ama ne kendisiyle, ne de kendi aramızda teknik heyet konusunu konuştuk. Önümüzdeki süreçte en doğru kararı vereceğiz" diye konuştu.

AA

YORUM YAZ