MENÜ

Seçim sonuçları 2018 Seçim sonucu ( Hızlı öğrenme ekranı )

Türkiye tarihi seçim için geri sayımda. 24 Haziran Pazar günü hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği seçimleri yapılacak. Yaklaşık 60 milyon seçmen oy kullanmak için sandık başına gidecek. Cumhuriyet tarihinin bu en önemli seçiminde Fanatik'in 'Akıllı seçim ekranı' ile istediğiniz her sonuca ulaşabileceksiniz.

Seçim sonuçları 2018 Seçim sonucu ( Hızlı öğrenme ekranı )

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri için artık saatler sayılıyor. Türkiye genelinde oy kullanma hakkı bulunan yaklaşık 60 milyon seçmen 24 Haziran Pazar günü sandık başına gidecek. Seçmenler, Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Meral Akşener, Doğu Perinçek, Temel Karamollaoğlu ve Selahattin Demirtaş'ın yarıştığı Cumhurbaşkanlığı yarışının yanı sıra, milletvekilliği seçimleri için de oy kullanacak.

Bu tarihi günde Fanatik'in 'Akıllık seçim ekranı' ile her türlü bilgiye anında ulaşabileceksiniz. Seçim yasağı sona erdikten sonra aktif olacak ekranda, Cumhurbaşkanlığı adaylarının yarışına canlı olarak tanık olacak ayrıca milletvekilliği seçimlerindeki oy sayıları ve oy oranlarını görebileceksiniz. Akıllı ekran sayesinde hem Türkiye geneli sonuçlarına hem de il il istediğiniz şehirin tüm istatistiklerine ulaşabileceksiniz. Seçim sonuçlarını sorgulamak için yapmanız gereken tek şey, aşağıdaki linki tıklamak.

SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

Nasıl oy kullanacağız?



24 Haziran'da cumhurbaşkanını ve 27. Dönem Parlamentosu'nu belirlemek üzere yurt içinde ve yurt dışında toplam 59 milyon 369 bin 960 seçmen sandık başına gidiyor. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği seçim takvimi süreci işliyor. Seyyar sandık uygulaması, 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adaylığı, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için aynı gün sandığa gidilmesi gibi pek çok ilke sahne olacak 24 Haziran'daki seçimlerde, ayrıca Türk siyasi tarihinde ilk kez siyasi partiler ittifak yaparak halkın oyunu istiyor.

Cumhurbaşkanı seçimi ile Milletvekili Genel Seçimi'nde yurt içinde 56 milyon 342 bin 263 oy kullanacak. Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanacak.

Seçim günü dikkat edilmesi gerekenler



1- Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanacak.

2- Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabilecek.

3- Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden de görebilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak.

4- Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.

5- Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

6- Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Oy pusulasına basılacak mühür, tercih edilen alanın dışına taşırılmayacak. Birleşik oy pusulasında tercih edilen alana "EVET" veya "TERCİH" mührü basılacak ve mührün kuruması beklenecek. Mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak. Seçmenler, zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atacak.

7- Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, hiç kimse oraya giremeyecek. Ancak oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen, oradan çıkarılacak.

8- Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.

9- Birleşik oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü basılması gerekecek.

10- Oy pusulasına, ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü dışında, herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.

11- Seçmene birleşik oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilmeyecek.

12- Sandık, bu iş ve işlemler tamamlandıktan sonra, oy verme yerinde hazır bulunanların gözü önünde, sandık kurulu başkanı tarafından açılacak.

13- Önce Cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.


2018 seçimlerindeki ilkler



İşte seçimin ilkleri

Yeni sistem


16 Nisan 2017 referandumunda kabul edilen anayasa değişikliği ile devreye giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için ilk kez sandık başına gidiyoruz. Bir başka deyişle bu, yeni sistemin ilk seçimi olacak.

Oy pusulaları

Türkiye’de ilk kez cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Seçmene iki ayrı oy pusulası verilecek. Oy pusulalarından biri cumhurbaşkanlığı diğeri milletvekilliği için olacak. İki oy pusulası tek zarfa konulup sandığa atılacak.

600 Milletvekili

16 Nisan 2017 referandumunda kabul edilen anayasa değişikliği gereği, milletvekili sayısı 600’e çıktı. Seçime 8 parti katılıyor (Oy pusulasındaki sırasıyla; AK Parti, MHP, HÜDA PAR, Vatan Partisi, HDP, CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti).

İttifaklar

Yeni anayasa ittifaklara da olanak sağladı. Buna göre; AK Parti ve MHP ‘Cumhur İttifakı’nı, CHP, Saadet ve İYİ Parti ‘Millet İttifakı’nı oluşturdu. Seçmen hem partilere hem de ittifaklara oy verebilecek.

Seçim barajı

Seçim barajı yine her parti için yüzde 10. Ancak; ittifak içindeki partiler yüzde 10 oy alamasa bile, ittifakları yüzde 10’u geçtiğinde barajı aşmış sayılacak. Böylece oy oranına
göre milletvekili çıkartabilecek.

Cumhurbaşkanı adayları

Oy pusulasındaki sıralarına göre adaylar şunlar: Muharrem İnce, Meral Akşener, Recep Tayyip Erdoğan, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu, Doğu Perinçek. Bir adayın seçilebilmesi için ilk turda yüzde 50’den fazla oy alması gerekiyor. Cumhurbaşkanı adayları anayasa gereği milletvekili adayı olamadı.

Seyyar sandık

Bu seçimde ilk kez ‘seyyar sandık’ uygulaması yapılacak. İlçe seçim kurullarının oluşturduğu seyyar sandık kurulu, yataktan kalkamayacak derecede hasta olanların evlerine giderek oy kullanmalarını sağlayacak. Yatağa bağlı 17 bin 258 seçmene 303 sandık götürülecek.

Engelli seçmenler

668 bin 106 engelli, 75 yaş üzeri 2 milyon bin 244, seçmen var. Yüksek Seçim Kurulu daha önceki seçimlerde ortaya çıkan kötü görünümleri engellemek için bu kez tüm engellileri ve yaşlıları
oy verme merkezlerinde giriş katında bulunan sandıklara yönlendirdi.

Seçmen bilgi kağıdı

Seçmen bilgi kağıtları adreslere gönderildi. Oy vermek için buna gerek yok. Geçerli bir kimlik kartı yeterli. Ama seçmen bilgi kağıtları, cumhurbaşkanlığı seçimi 8 Temmuz’daki ikinci tura
kalırsa, o seçimde de geçerli olacak. Yani 24 Haziran’daki seçimden sonra seçmen bilgi kağıtlarını atmayın.

1.5 milyon ilk oy

18 yaşını dolduran 1 milyon 571 bin 73 genç ilk kez bu seçimde oy kullanacak. Yurt içindeki seçmenlerin yüzde 50.46’sı kadın, yüzde 49.24’ü erkek. Yurt dışında da ilk kez oy kullanacak 79 bin 709 seçmen var.

Neyi oyluyoruz?

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren, 18 maddelik, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a göre, milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek.

TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek. Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek. Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17'den 15'e düşürülecek. TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019'da birlikte yapılacak.



Haberin Devamı
YORUM YAZ