MENÜ

Pes etmeyen adam: Phillip Cocu

Ne teknik direktörlük kariyerinin başında yaşadığı sağlık sorununda, ne ezeli rakibi Ajax’a sahasında yenilip şampiyonluk yolunda ipleri rakibine verdiğinde, ne de yıldızlarını sattığında pes etti. 2011’de Barcelona’da çalışmayı, 2012’de ise PSV’yi reddetti, “Adım adım ilerleyeceğim” dedi. 2013’te ise PSV'den gelen teklifi kabul etti. Sonuç mu? 5 sezonda 3 lig, 1 kupa ve 2 Süper Kupa şampiyonluğu.

Pes etmeyen adam: Phillip Cocu

Phillip Cocu, Messi rekorunu kırana kadar, Barcelona tarihinin en fazla forma giyen yabancı oyuncusuydu. 2008’de jübilesini yaptıktan hemen sonra Hollanda Milli Takımı’nda yardımcı antrenör olarak göreve başladı. Aynı zamanda PSV U19 takımında da aynı görevi üstlendi. 2009’da ise PSV’nin yardımcı antrenörü oldu. 2011’de Barcelona B Takımı’nın başına geçmesi teklif edildi. Bu, bir anlamda gelecekte Barcelona A Takımı’na geçmesinin önünü açacaktı ancak kabul etmedi.

'Adım adım ilerlerim'

Cocu, teknik dierktör olarak ilk deneyimini 2011-12 sezonunun ikinci yarısında yaşadı. Fred Rutten’in kovulmasının ardından bitime 8 hafta kala PSV’nin başına geçti. Ligde 6 galibiyet alarak takımı Avrupa’ya taşırken, Hollanda Kupası’nı kazandı. Göreve devam etmesi istense de, “Ben hızlı gitmekten hoşlanmam. Adım adım ilerlemeyi severim” diyerek buna hazır olmadığını belirterek U19 takımının başına geçti. Bir sonraki sezon Dick Advocaat’ın şampiyonluğu kaçırması sonrası, PSV Yönetimi bir kez daha Cocu’nun kapısını çaldı ve bu kez ‘Tamam’ yanıtını aldı.

Rakiplerle ve tümörle savaştı

Başarılı teknik adam, 2013-14 sezonunda PSV’nin başına geçti. Elinde yaş ortalaması yaklaşık 23 olan bir kadro vardı. İlk basın toplantısında, “Pasa dayalı bir sistem kuracağız” dedi. Ancak işler onun için iyi gitmedi. Bir ara ligde 10. sıraya kadar düştüler. Bu dönemde paslı oyundan vazgeçerek, ‘sağlam savunma, hızlı hücum’ anlayışını benimsedi. Tam işleri toparlayıp, 8 maçlık galibiyet serisi yakalamışken, omurgasında tespit edilen tümör nedeniyle kariyerine ara verip, takımı yardımcısı Faber’e devretti. PSV sezonu 4. bitirdi.

Rekorları alt üst etti

Yönetim, kötü sayılabilecek bir sezon olmasına ve Cocu’nun sağlık sorunlarına rağmen hocasının arkasında durdu. Bunun ne kadar doğru bir karar olduğu, 2014-15 sezonda ortaya çıktı. Altyapıdan takıma kazandırdığı Depay’ın 27 gol, 5 asist, Gladbach’tan transfer edilen Luuk De Jong’un 26 gol 11 asist ve Feyenoord’dan gelen Wijnaldum’un 18 gollük müthiş performansıyla ligi domine etti. Ligi 29 galibiyetle tamamlayarak bu alanda rekor kırdı. +61 averaj ve ikinci sıradaki Ajax’a atılan 17 puanlık fark da cabası...

Kehaneti doğru çıktı

Hollanda Ligi’nde 2015-16, tarihin en çekişmeli sezonlarından biri oldu. Sezona sıkıntılı başlayan PSV, Heracles yenilgisi sonrası 20 lig maçında 17 galibiyet, 3 beraberlik alarak zirveye tırmandı. Ancak ezeli rakibi Ajax’ın performansı da buna benzerdi. 27. haftada sahasında Heerenveen’le berabere kalan PSV, ertesi hafta yine evinde Ajax’a yenilince ipler rakibinin eline geçti. Mağlubiyetin ardından Cocu, “6’da 6 yapacağız ve şampiyon olacaz” dedi. Dediğini de yaptı. Ajax ise önce Utrecht ile berabere kaldı. Son hafta ise sahasında 17. sıradaki De Graafschap’la yenişemeyince PSV bir kez daha mutlu sona ulaştı. Üstelik bunu Depay ve Wijnaldum’u satıp, önemli sakatlıklar yaşanmasına rağmen başardı.

5 sezonda 3 mutlu son

PSV, 2016-17’ye Bruma ve Narsingh’i kaybederek başladı. Sezon beklendiği gibi gitmedi. Ligi 3. bitiren Kırmızı-Beyazlılar, Şampiyonlar Ligi’nde ise 2 puanla grubu son sırada tamamladı. Kötü geçen döneme rağmen, 2 şampiyonluğu bulunan Cocu’nun elbette kredisi vardı. Başta Hirving Lozano transferi olmak üzere 47 yaşındaki teknik adamın yaptığı önemli dokunuşlarla PSV, geride kalan sezonu da şampiyon olarak tamamladı. Cocu böylece 5 sezonun 3’ünde mutlu sona ulaşarak, Fenerbahçe’nin yolunu tutmuş oldu.

Avrupa kupalarında başarılı olamadı

Phillip Cocu, PSV macerasında Avrupa kupalarında beklentileri karşılayamadı. İlk sezonunda Milan’a ön elemede kaybettiği için Şampiyonlar Ligi’nde Avrupa Ligi’ne geçiş yaptı. Burada grupta 3. oldu. 2014- 15’te Avrupa Ligi’nde gruptan çıktı, son 32’de Zenit’i geçemedi. 2015-16’da Manchester Utd. ve CSKA’yı geçip, Wolfsburg ile gruptan çıktı. 2. turda Atletico ile iki maçta da golsüz berabere kaldı, penaltılarda kaybetti. 2016- 17’de ise Atletico, Bayern Münih ve Rostov’lu grupta son sırada yer aldı. PSV, geçtiğimiz sezon ise Avrupa Ligi’ne 3. ön elemede Osijek karşısında havlu attı.

ARDA EROL

MİNİ YORUM

Erman Özgür: İyi takviyeler şart


Fenerbahçe’nin Cocu ile antlaşması saha içindeki oyun anlayışını nasıl şekillendirir? Aslında şampiyon PSV, Hollanda Ligi’nin en çok topla oynayan takımı değil. Ancak hücum ederken set hücumundan ziyade çabuk kaleye gitmeye çalışan, hızlı hücumu seven ve zaman zaman da (özellikle skoru aldığında) topu rakibe bırakarak oynayan bir oyun anlayışları vardı. Şimdi benzer bir anlayışla oynayacaksa, her şeyden önce Fenerbahçe’ye 2 tane farklı özellikte kanat oyuncusu şart. Fakat en önemlisi geçtiğimiz sezona göre farklı olması gereken en önemli konu; geriden oyun kurarken pas trafiğinde yaşanan olumsuzluğu ortadan kaldırabilecek iyi bir 8 numara. Eğer Cocu’nun önüne bu takviyeleri yapmadan bir kadro koyarsanız, Aykut Kocaman’ın oynattığı oyun ile Cocu’nun oyunu arasında bir fark olması çok kolay değil. Yani sadece kazanmak değil oynadığınız oyunla taraftarını mutlu etmeniz gereken bir sezonda Cocu’nun işi hiç kolay değil.

Ali Ece: İşe beklerden başlamalı

Şener sağ bekte, Hasan Ali sol bekte, Dirar sağ önde oynayacaksa Phillip Cocu’nun PSV’deki başarıları Fenerbahçe’de yakalaması çok zor olur. PSV’de 4 sezonda 3 şampiyonluğu var ki, sağ bekte Kolombiyalı Santiago Arias... Son model ofansif bir bek. Gerideki yerini de kaybetmeyen bir oyuncu. Sol bekte Jetro Willems vardı. Hollanda Milli Takımı’nın en genç forma giyen oyuncularından biriydi ve üst düzey bir sol beke dönüştü Cocu’nun elinde. Bu yaştan sonra Hasan Ali’nin Willems gibi oynamasını bekleyen kimse var mı? Şener iyi niyetli ama yedek sağ bek olur. Fenerbahçe’nin öncelikle Gökhan-Caner’den sonra kanatlarda tekrar o katkıyı hangi oyuncularla sağlayabilir onu çözmesi gerekiyor. Aynı zamanda Cocu’nun Türkiye’yi tanımama sıkıntısı da kesinlikle Kuyt hamlesiyle çözülmeli. Galatasaray’ın daha önce Rijkaard ile yaşadıklarını Fenerbahçe yaşamak istemiyorsa, hem kadro kalitesi artırılmalı hem de ligi bilen bir yardımcı, Cocu’nun ekibine dahil edilmeli.

Serkan Akcan: Yeni bir tarz mümkün

Cocu, Hollanda futbolunda Cruyff’un değil, Van Gaal ekolünün izinden giden bir teknik adamdır. Oyun felsefesi topa sahip olmak değil doğrudan kaleye gitmek üzerine kuruludur. PSV, Hollanda Ligi’nde topa en çok sahip olan takım sıralamasında 8. olmasına rağmen Ajax’tan sonra en çok gol atan takımdı. Aykut Kocaman ile benzer yönleri yok değil ama ayrıştığı önemli bir kaç nokta var; ‘doğru oyun’ bağımlısı değildir. Rakibe göre 3’lü veya 5’li savunmalar görebiliriz. Statik orta sahaları sevmez, öne oynamalarını ister. Çift ön liberolu oyun, tarzı değildir. Forvetin iyi savunma yapanını değil inisiyatif kullananını ister. Bu yüzden Valbuena kalırsa Cocu’dan alacağı dakikalar artar.



Haberin Devamı
YORUM YAZ