MENÜ

Trabzonspor'un keşfettikleri transferin gözdesi

Spor Toto Süper Lig'de Trabzonspor, son dönemlerde transferin en gözde takımı oldu. Bordo-mavili kulüp transfer ettiği önemli isimlerden daha çok keşfedip vitrine çıkardığı isimlerden kasasına para soktu. Bunun en son örneği ise Okay Yokuşlu oldu.

Trabzonspor'un keşfettikleri transferin gözdesi

Türkiye'de 51 yıllık geçmişi bulunan Trabzonspor, Spor Toto Süper Lig'in ise 44 yıllık tarihine en çok şampiyonluk sığdıran kulüplerden biri. Yaşadığı şampiyonlukları kendi yöresinden yetiştirdiği oyuncularla elde etmesiyle ön plana çıkan Karadeniz ekibi, son dönemlerde transfer sirkülasyonu yaşayan kulüplerin başında geliyor. Ligde istediği sportif başarıyı yakalayamayan Trabzonspor, transferin en çok konuşulan takımı oldu. Okay Yokuşlu'nun İspanya'nın Celta Vigo'ya transfer olmasının ardından, bordo-mavili takımda transferi en çok konuşulan isimler Yusuf Yazıcı, Abdulkadir Ömür ve Burak Yılmaz geliyor. Onazi'nin ise dünya kupasında oynayacak olması transferini de gündeme getirecek.

Transfer ettiği yıldızlardan değil, keşfettiği genç yeteneklerden kazandı

Süper Lig'in köklü kulüplerinden Trabzonspor, transfer ettiği yıldızlardan değil keşfedip vitrine çıkardığı isimlerden kasasına para soktu. Geçmiş yıllarda bir çok oyuncu transfer edip gönderen Trabzonspor, yıldız diye tabir edilen bir çok oyuncuyla yollarını sorunlu bir şekilde ayırırken, önemli zararlara uğradı. Keşfedip vitrine çıkardığı isimlerden ise kasasına para sokarak yollarını ayırdı.

En son örnek Okay Yokuşlu

Trabzonspor, bunun en son örneğini ise Okay Yokuşlu'yu İspanya'nın Celta Vigo kulübüne transfer ederek gerçekleştirdi. Oyuncunun sözleşmesindeki 6 milyon Euro'luk serbest kalır maddesinin kullanan İspanya Kulübü, 3 milyon Euro'luk ilk taksiti bayram sonrası yatırarak oyuncunun transferine resmiyet kazandıracak. Diğer geri kalan 3 milyon Euro'luk taksiti ise 12 ay içinde ödeyecek. Bordo-mavili kulüp oyuncuyu 2015 yılında Kayserispor'dan 2 milyon Euro karşılığında transfer etmişti. Trabzonspor oyuncuyla yollarını isteyerek ayırmasa da, Okay'ın Avrupa'da oynama isteği kararında etkili oldu.

Yurt dışına ilk transfer Hami Mandıralı ile başladı

Trabzonspor'un yerli oyuncu olarak yurt dışına transferi Hami Mandıralı ile başladı. 10 yaşında Trabzonspor'a katılan Mandıralı, iki sezon dışında tüm sezonları bordo-mavili takımda geçirdi. Trabzonspor'da attığı bir birinden güzel goller yanında mesafe tanımaksızın yaptığı sert şutlarla ünlenen Hami, 1998 yılında Bundesliga takımlarından Schalke 04'de transfer oldu. Mandıralı, futbolculuktaki başarasını teknik adam olarak Trabzonspor'da sergileyemedi.

Keşfedilen yıldız Shota

İkiz kardeşi Arçil Arveladze ile birlikte Dinamo Tiflis takımında futbol oynadıkları dönemde Trabzonspor tarafından keşfedilen Shota Arweladze, bordo-mavili takımın Avrupa futboluna kazandırdığı önemli yıldız oyuncularda biri. Bordo-mavili takıma geldiğinde çok genç olmasına rağmen gösterdiği performans ile penaltı atmadan 25 gol ile gol kralı olan Shota , Trabzonspor'a ve kendisine çok şey kattı. Shota'nın Trabzonspor'da gösterdiği bu performans genç yetenek avcısı Ajax'ın dikkatini çekti ve bu oyuncuyu transfer etti. Teknik adam olarak kariyerini sürdüren Shota, bordo-mavili kulüpte kısa bir süre çalıştı.

Gökdeniz ve Fatih Tekke ile transfer rekoru

17 yaşında Trabzonspor A Takımı'na yükselen Fatih Tekke sürekli değişen teknik adamlar yüzünden kadroda kendisine yer bulamadı. Bir çok Anadolu kulübüne kiralanan oyuncu son olarak Gaziantepspor'a gitti. Fatih Tekke, 2002-2003 sezonunda Trabzonspor'a geri döndü. Takıma katılmasıyla Trabzonspor iyi bir çıkış yakaladı. Bordo-mavili takım, Fatih döneminde 2 Türkiye Kupası ve 2 kez de ligde 2. oldu. Ligde gol krallığı tahtına da oturan Fatih, Türkiye'de başta Fenerbahçe, yurt dışından ise Tottenham olmak üzere birçok takımın transfer listesinde üst sıralarda yer aldı. Ancak Fatih Tekke, 2006-2007 sezonu başında Trabzonspor'a 7,5 milyon Euro öneren Rusya'nın Zenit St. Petersburg takımına transfer oldu ve bu takımda UEFA Kupası'nı kaldırdı. Bordo-mavili takımın alt yapı ürünlerinden olan Gökdeniz Karadeniz ise Fatih Tekke'nin ardından rekor bir ücretle, Trabzonspor’dan Rusya’nın Rubin Kazan takımına 8 milyon 700 bin Euro'ya transfer oldu.

Trabzonspor'dan İspanya'ya giden ilk oyuncu Ersan Martin

Trabzonspor forması altında kendini ispatlayan diğer oyuncusu ise Ersan Martin oldu. Bordo-mavili takıma gelmeden önce Beşiktaş, Denizlispor, Göztepe ve Ankaraspor formalarını giyen golcü oyuncu, Trabzonspor'un ardından İspanyol Recreativo Huelva'yla 2 yıllık sözleşme imzaladı.

Trabzonspor'dan Porto'ya transfer oldu

Trabzonspor tarafından keşfedilen ve Avrupa futboluna kazandırılan diğer oyuncu ise Milan Stepanov. Dönemin teknik direktörü Vahid Halilhodzic tarafında Sirbistan'ın FK Vojvodina Novi Sad takımından Trabzonspor'a kazandırılan Stepanov, gösterdiği performans ile Chelsea gibi devlerin takibine alındı. Oyuncu 2007-2008 sezonu başında Portekiz'in başarılı takımı Porto'ya transfer oldu.

Tolga Seyhan Shakhtar Donetsk'e gitti

Trabzonspor'un yurt dışına transfer ettiği oyuncular arasında Tolga Seyhan da yer alıyor. 2003 yılında teknik direktör Ziya Doğan'ın isteği üzerine Malatyaspor'dan, Trabzonspor'a transfer olan oyuncu 2005 yılında Mircea Lucescu'nun yoğun çabalarıyla Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımına transfer oldu. Kariyerinde birçok başarı bulunan ve dünya yıldızı olarak adlandırılan Brezilyalı oyuncu Marcelinho'nun Trabzonspor'a gelişi gündem olmuştu. Marcelinho 2006 yılının Temmuz ayında Trabzonspor'a transfer oldu. Trabzonspor'da performansını gösteremediği için tekrar ün yaptığı Bundesliga'ya döndü. Uzun yıllar Almanya'da Hertha Berlin forması giyen oyuncu bu kez Wolfsburg takımına transfer oldu.

Umut Bulut Fransa'nın yolunu tuttu

Trabzonspor'un kasasına para soktuğu bir diğer isim ise Umut Bulut oldu. 28 Haziran 2011 tarihinde Fransa'nın Toulouse FC kulübüne 3 milyon 500 bin Euro karşılığından transfer olan oyuncu, bordo-mavili kulübe para kazandırarak yurt dışına transfer olan isimlerden oldu.

3 Haziran 2011 tarihi itibariyle Trabzonspor ile 5 yıllık anlaşma yapan yapan Paulo Henrique, 3 yıl bordo-mavili kulüpte forma giydikten sonra Çin'in süper lig ekiplerinden Shanghai Greenland FC takımına 4 milyon Euro'ya transfer oldu. Karadeniz ekibinin büyük umutlarla transfer ettiği Adrian Mierzejewski, bordo-mavili forma altında bekleneni veremese de bazı maçlarda ortaya koyduğu performansla etkisini göstermişti. 5 milyon 300 bin Euro gibi yüksek bir bonservis bedeli ile transfer olan oyuncu, 2 sezon formasını giydiği Trabzonspor'un ardından, 3 milyon 200 bin Euro karşılığında Al Nassr kulübüne transfer oldu.

Gökmen Şahin - TRABZON (İHA)

Haberin Devamı
YORUM YAZ