MENÜ

Beş yaşında başladığı karatede olimpiyatları düşlüyor

Sırbistan’da düzenlenen Avrupa Karate Şampiyonası’nda bronz madalya kazanarak büyüklerdeki en önemli derecesini elde eden milli sporcu Emre Vefa Göktaş, başarısını 2020 Tokyo Olimpiyatları’na taşımak istiyor.

Beş yaşında başladığı karatede olimpiyatları düşlüyor

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu sınıf öğrencisi Emre Vefa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının karate antrenörü olması nedeniyle karate branşıyla çok küçük yaşta tanıştığını ifade etti.

Takım katada mücadele eden ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor’a yeni transfer olan 19 yaşındaki milli sporcu, 5 yaşında başladığı karatede babasının antrenörlüğünde bugünlere geldiğini anlattı.

Spora küçük yaşta başlamanın kendisi için bir avantaj oluşturduğunu belirten Emre Vefa, "Kendimi bu sporun içinde doğmuş olarak buldum. Karateyi seçme şansım olmadı ama memnunum. Tekrar dünyaya gelsem yine karate yapmak isterdim. Ben baba kucağında bu işe başladım." diye konuştu.

"Kendimi bildim bileli bu sporu yapıyorum." diyen milli sporcu, şöyle devam etti:

"Babam aynı zamanda rehber öğretmen. Ben de sanırım diğer akranlarıma göre bir aktivite gördü. Beni bu spora uygun gördüğü için başlattı. İlk antrenörüm babamdır. Babam her zaman karatenin doğu felsefesinden bahseder. Karatenin disiplini, giydiğimiz kıyafetin beyaz olması, temizliği ifade etmesi, salona girerken selam vermemiz, yaptığımız işe saygı duymamız, etrafımızın temiz olması ve birbirimize selam vermemizden bahseder. Bana hep bunları tavsiye etti."

İlk derecesi ümitlerde geldi

Emre Vefa Göktaş, kariyerindeki ilk başarısını İspanya’da 2013’te gerçekleştirilen Dünya Ümitler Şampiyonası’nda ikinci olarak elde ettiğini anımsattı.

İspanya’da yaşadığı heyecanın aynısını Sırbistan’daki Büyükler Avrupa Şampiyonası’nda da yaşadığını dile getiren milli sporcu, mutluluğunu şu ifadelerle anlattı:

"Yıllar geçmesine rağmen o heyecanın dinmemesi, arzunun hep aynı kalması beni mutlu ediyor. Gençlerde yaptığım dereceler beni her zaman mutlu etmiştir ama hiçbir zaman tatmin etmedi. Çünkü ben her zaman büyüklerde başarılı olmayı istedim. Benim hayalim, hedefim olimpiyatlarda yarışmak. Olimpiyat kotasını alırsam eğer orada dereceye gireceğime inanıyorum. Oraya kadar gidip boş dönmek iyi değil."

Bugüne kadar elde ettiği başarıların gençler ve ümitlerde olduğuna dikkati çeken Emre Vefa, "Bu nedenle bu işi büyüklere taşımamız gerekiyordu. Büyüklerdeki rakiplerime göre yaşım küçük. Büyüklerde ilk adımı atmak bana mutluluk verdi. Bundan sonraki büyükler organizasyonunda kürsünün en üst basamağında olup, İstiklal Marşı’nı okutmayı hedefliyorum. Sırbistan’a madalya almak için gittim. Çünkü bizim hedefimiz orada en üst basamaktı. Güneşi hedefleyerek gittik, yıldıza ulaşalım diye. İkinci büyükler tecrübem olmasına rağmen hedefim altın madalya almaktı. Üçüncüye inşallah altın madalya olacak diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

2020 Tokyo’ya yakın

Emre Vefa, olimpiyatlara kota almak için mücadelesinin devam ettiğini belirterek, kotayı alabileceğine inandığını vurguladı.

Elemelerden önceki Karate 1 klasmanında 10. sırada olduğunu belirten milli sporcu, "İlk 10 içinde 3 Türk sporcuyuz. Avrupa kıtasının alabileceği kota sayısı iki. İnşallah iki Türk sporcu olarak Avrupa kıtasından kota almak istiyoruz. Şu anda hiçbir şey net değil. Sıralamada ilk 8 içindeki sporcular kota alabilecek. Önümüzde 5 ay var." değerlendirmesini yaptı.

Başarılı olmak için günde ortalama 6 saat çalıştığını anlatan milli karateci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karate, Türklerin genlerine, fiziki yapılarına ve tuttuğunu koparan yapısına uygun bir spor. Türkler bu sporda geçmişten bu yana çeşitli başarılar elde etmiş. Mücadele sporlarında Türklerin belli bir başarısı var. Türkiye’ye en fazla madalya getiren branşlarından bir tanesi. Karatede herkes olimpiyat hayali kurduğu için tüm hedefleri ona göre ayarladık."

Karatede elde edilen başarılarda en büyük pay sahibinin federasyon başkanı Esat Delihasan olduğuna dikkati çeken Emre Vefa Göktaş, "Başkan bu işin başında. Sporcu, antrenör ve başkan olarak görev yaptı ve yapıyor. 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda başkanımızın yüzünü güldüreceğiz. Ayrıca elde ettiğim başarılarda teknik direktörümüz Murat Delihasan ve kata antrenörümüz Metin Sofuoğlu’nun katkıları da büyüktür." diyerek sözlerini tamamladı.

Ali Sofuoğlu, Emre Vefa Göktaş ve Kutluhan Duran’dan oluşan Erkek Kata Milli Takımı, Sırbistan’ın Novi Sad kentinde 10-13 Mayıs’ta düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalya kazanmıştı.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ