MENÜ

Son Dakika...Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gözaltına alındı!

Reuters ajansının Son Dakika haberine göre, Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gözaltına alındı. Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, seçim finansmanında usulsüzlük yapmakla suçlanıyor. Sarkozy'nin, 2007 cumhurbaşkanı seçimlerinde Libya'dan usulsüz mali destek aldığı iddia ediliyor.

Son Dakika...Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gözaltına alındı!

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gözaltına alındı. Sarkozy'nin seçim kampanyasının finansmanıyla ilgili bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtildi. Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, 2007 cumhurbaşkanı seçimlerinde Libya'dan usulsüz mali destek aldığı iddia ediliyor.

Adli kaynaklar, Sarkozy'nin kampanyasına Muammer Kaddafi'nin Libya rejiminden gelen maddi desteğin soruşturulduğunu ve eski liderin bu yüzden gözaltına alındığını bildiriyor.

1955 yılında Paris'te doğan Sarkozy, 2007'de Fransa Cumhurbaşkanı seçilmişti. 2012’de görev süresi biten Sarkozy hakkında 2014 yılında açılan yolsuzluk soruşturması daha sonra kapatılmıştı.

Sarkozy’nin Neuilly kentindeki belediye başkanlığı döneminden beri sık sık ziyaret ettiği Fransız kozmetik devi L’Oreal’in varisi Liliane Bettencourt’tan zarflar içinde kayıt dışı para yardımları aldığını iddia edilmiş; eski cumhurbaşkanı ise iddiaları ve soruşturmayı 'siyasi' olarak nitelendirmişti.

NICOLAS SARKOZY KİMDİR?

Nicolas, Paul, Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa veya Nicolas Sarkozy, (d. 28 Ocak 1955), eski Fransa cumhurbaşkanı ve Andorra eş prensi.

28 Ocak 1955 yılında Paris'te doğdu. Babası Pál Sárközy de Nagybocsa (Macarca Nagybocsai Sárközy Pál) Macardır, annesinin babası Benico Mallah (aslı adı: Aron Mallah) kökeni ortaçağda İspanya'dan Osmanlı'ya sığınmış olan Sefarad Yahudilerine dayanmaktadır.

Édouard Balladur Hükümeti'nde Bütçe Bakanı ve hükümet sözcüsü oldu. 1995 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Édouard Balladur'ü destekledi ve kampanya sözcülüğünü üstlendi. Jean-Pierre Raffarin'in ilk hükümeti (2002-2004) ve Dominique de Villepin Hükümeti'nde (2005-2007) İçişleri Bakanı ve hükümetin iki numaralı ismi olarak görev yapan Sarkozy, 2004 yılında 3. Jean-Pierre Raffarin Hükümeti'nde Maliye Bakanı oldu. 16 Mayıs 2007 tarihinde Jacques Chirac'ın yerine Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanı Sarkozy 2 Şubat 2008'de eski İtalyan manken Carla Bruni ile 3. evliliğini yaptı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne alınması taraftarı olmadığını açıkça ifade etmiştir. 2012 yılında Senato'dan geçirdiği Ermeni Soykırımını İnkarının Cezalandırılması Yasası, Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmiştir.

21-22 Nisan 2012'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turuna katılan 10 aday arasında %28.63 oy alan Sosyalist parti adayı François Hollande'nin ardından %27.18 oy ile ikinci tura kalmıştır. 5-6 Mayıs 2012 Tarihlerinde yapılan 2. tur sonucunda Cumhurbaşkanlığı seçimlerini oyların %51.9'nu alan Sosyalist Parti adayı François Hollande'ye karşı kaybetmiştir. Cumhurbaşkanlığı görev süresinin dolmasının ardından Anayasa Konseyi tabii üyesi olarak göreve başlamış ancak 2012 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasındaki usulsüzlükler nedeniyle görevinden istifa etmiştir. 29 Kasım 2014 tarihinde UMP genel başkanlığına seçilmiştir.

Döviz çıldırdı! (20 Mart 2018 Perşembe dolar ve euro fiyatları)

Haberin Devamı
YORUM YAZ