MENÜ

Boğaziçi Üniversitesi Spor Zirvesi başladı!

Boğaziçi Üniversitesi Spor Kurulu tarafından düzenlenen Spor Zirvesi başladı.

Boğaziçi Üniversitesi Spor Zirvesi başladı!

Boğaziçi Üniversitesi Spor Kurulu tarafından düzenlenen Spor Zirvesi başladı.

Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü’nde düzenlenen Spor Zirvesi’de, "Sporun İdari Yapısı İçinde Federasyonların Yeri" oturumuna Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Onan, Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş ve Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Özlem Akdurak katıldı.
TBF CEO’su Onan, yaptığı konuşmada, en büyük problemlerinin altyapıdan yetişen çocukların profesyonelliğe geçişinde olduğunu belirterek, "18-20 yaş arasında sporcularımız A takımda oynama şansı yakalayamıyorlar. Yeni projemizde 18 yaş altı gençlerimizi deplasmanlı lig oynatıyoruz. Bu gençlerimiz A takımda oynama şansı bulamıyorlar. Bu oyuncular için de takım kurmak istiyoruz. Böyle bir plan üzerinde duruyoruz." ifadelerini kullandı.

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi’nde şu anda 5 yabancının aynı anda sahada olduğunu hatırlatan Onan, şöyle konuştu:

"Avrupa’nın hiçbir yerinde yabancı sınırlaması yok ama milli takım başarısı var. Biz çocukları yetiştirirken neler yapmalıyız, bunu konuşmalıyız. Şu an 5 yabancı saha oynanabiliyor. ’4 1 olsun.’ diyolar. Süper Lig’de şu an zaten fiilen 4 1 yabancı kuralı var. Örneğin Fenerbahçe Türk oyunculara 60 küsur dakika süre veriyor. İspanya’yla birlikte Avrupa’nın en değerli iki liginden birine sahibiz. Sonuçta futboldaki karşılığımız Premier Lig. Yabancıyı da tu kaka yapmayalım ancak Türk sporcularımızı da alttan yetiştirecek sistemi getirelim."

Yeni tesis için yıkımı devam eden Abdi İpekçi Spor Salonu’yla ilgili de bilgi veren Onan, "Orada 10 bin kişilik bir salon olacak. 5 tane yan yana altyapı salonu da yapacağız. Bütün altyapı maçları orada oynanacak. Basketbol merkezi olacak. Erkek ve kadın milli takım kamp merkezi, otel, federasyon binası olacak. Bu merkez bittikten sonra kulüplerle doğru iletişim kuramazsak bu sefer biz kendi altyapımızı kuracağız. Biz oyuncu yetiştirip hazırlayacağız." şeklinde konuştu.

Bir genç takım kurarak Adriyatik Ligi’nde oynatmak için sezon başında girişimde bulunduklarını aktaran Onan, "Adriyatik Ligi’nin başkanıyla geçen sezon konuştuk. Bütün Avrupa altyapıyı oradan alıyor. Balkan ülkelerinden başka takım almadıklarını söylediler. Bizi de almalarını, bunun karşılığında da THY sponsorluğu için yardımcı olacağımızı söyledik. Şu anda bizi çok almak istemediler. Sadece Balkan ülkeleriyle devam ediyorlar. Bu sene yine temas edeceğiz. Kulüplerle konuştuktan sonra bakacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Onan, şunları kaydetti:

"Basketbolda Galatasaray, ULEB Avrupa Kupası kazandı. Fenerbahçe, Avrupa Ligi’ni aldı. Futbolda önemli bir Avrupa başarımız yok. Bizim yayın gelirimiz 5 milyon dolar, futbolun 500 milyon dolar. Biz bir de ikinci büyük branşız. Fenerbahçe’de yöneticiyken Dörtlü Final yolunda önemli bir Olympiakos maçını deplasmanda kazandık. Ertesi gün gazetelere baktık, bir futbol takımımızın yabancı futbolcusunun eşinin röportajı tam sayfaydı. Bizim maçın küçük bir şekilde skoru aşağıda vardı. Bu olduğu sürece ne yazık ki fazla ileri gidebilme şansımız yok."

Durmuş: "İstanbul Cup ve İstanbul Open’e çok iyi katılım olacaktır"

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Durmuş, Türk gencine şans verildiği zaman iyi şeyler yapabildiklerini son zamanlarda gördüklerini belirterek, çok fazla tenis turnuvası düzenleyerek sporcuların tecrübesizliğini giderdikleri aktardı.

Gelecek ay düzenlenecek İstanbul Cup’a dünyaca ünlü Caroline Wozniacki’nin geleceğini hatırlatan Durmuş, "Artık bu tip organizasyonlarımıza ilk 100’den çok değerli sporcular geliyor. İlk 50’de, 20’de olabilmiş sporcuların bir çoğu artık ülkemizden, 10 bin, 50 bin dolarlık turnuvalardan çıkıyor. Türkiye artık ’Acaba gidilir mi?’ denilecek ülke sınıfından çıktı tenis açısından. İstanbul Cup ve İstanbul Open’e çok iyi katılım olacaktır." ifadelerini kullandı.

Durmuş, daha fazla başarı için amatör sporların daha fazla öne çıkarılması gerektiğini de savunarak, "Çocuklarımızın, gençlerimizin, sporun içinde kalabilmesi için başarılarının alkışlanması ve takdir edilmesi çok önemli. Tüm basın organlarının da sadece futbola değil tüm diğer branşlardaki başarılara eşit oranda yer vermesi gerekiyor." diye konuştu.

Devşirme sporcu planlarının bulunmadığını anlatan Durmuş, "Dünya bir numarasını ya da ilk 10’unu devşiremezseniz anlamı yok. Ülkemizde tercih edilebilir, ancak bize devşirme uzak. Olabilir ama böyle bir arzumuz yok." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Akdurak ise 2020 Olimpiyat Oyunları için iddialı konuşarak hedeflerinin madalya olduğunu ve bunun için çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

Spor Zirvesi’nde bir sunum yapan Anadolu Efes Kulübü Genel Direktörü Alper Yılmaz da kulübün kuruluş amacını ve çalışmalarını öğrencilere anlattı.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ