MENÜ

Ahmet Şık tahliye edildi | Ahmet Şık kimdir?

Cumhuriyet davasında Murat Sabuncu ve Ahmet Şık'ın tahliyesine karar verildi. Peki Ahmet Şık kimdir, neden gözaltına alınmıştı, savunmasında ne demişti? Ahmet Şık ile ilgili tüm bilgiler haberimizde...

Ahmet Şık tahliye edildi | Ahmet Şık kimdir?

Cumhuriyet Gazetesi davasının 6'ncı duruşması bugün Silivri’de gerçekleştirildi. Cumhuriyet davasında Murat Sabuncu ve Ahmet Şık'ın tahliyesine karar verildi. Akın Atalay'ın tutukluluğunun devamına karar verildi. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, muhabir Ahmet Şık ve Ahmet Kemal Aydoğdu ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

Ahmet Şık kimdir?

Ahmet Şık, 1970 yılında Adana’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Ahmet Şık, 1991-2007 yılları arasında sırasıyla Milliyet, Cumhuriyet, Evrensel, Yeni Yüzyıl ve Radikal gazeteleri ile Nokta dergisinde muhabir ve Reuters’te foto muhabir olarak çalıştı. Ahmet Şık, yıllardır süren profesyonel gazetecilik hayatı, akademik alanda, Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri bölümündede sürdürüyordu. Ahmet Şık‘ın profesyonel gazetecilikten akademiye kaymasının en büyük sebebi, yürüttüğü sendikal faaliyetten dolayı patronların Şık’ı medyadan aforoz etmeleri oldu. 2005 yılında Radikal gazetesinde çalışırken, Doğan Grubu’na alacak davası açtığı için “performans düşüklüğü” sebebiyle işten çıkarıldı. Yine Aktüel dergisinden de açtığı dava gerekçe gösterilerek işine son verildi. Ahmet Şık aynı zamanda Nokta dergisinde darbe günlüklerini ortay biliniyor.

Ahmet Şık ve Murat Sabuncu tahliye edildi | Murat Sabuncu kimdir?

Kazandığı ödüllerden başlıcaları:

Bülent Dikmener Haber Ödülü (1994)
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Fotoğraf Ödülü (1995)
Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü (2001-2002-2007)
Çağdaş Gazeteciler Derneği Haber Ödülü (2002-2003-2005)

Duruşmada 5 tanık dinlendi

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmada bütün gün bir dönem gazetede çalışan Mehmet Faraç, Leyla Tavşanoğlu ve Namık Kemal Boya ile DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Gazeteci ve siyasetçi Altan Öymen duruşmada 'tanık' sıfatıyla dinlendi.

Savcı mütalaa için dosyanın kendisine verilmesini talep etti

Tevsi tahkikat talebi olmadığını belirten duruşma savcısı, 4 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini ve davada esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın kendisine verilmesini talep etti. Savcının bu taleplerinin ardından söz alan sanıkların avukatı, tahliye talebinde bulundu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) üyesi olan Şık, çok sayıda haftalık ve aylık dergi ve günlük gazete ile bazı sivil toplum örgütlerinin yayınlarında insan hakları, gazetecilik ve meslek etiği konularında yazılar kaleme aldı. Ahmet Şık, Nisan 2010’da Radikal gazetesi muhabiri tecrübeli gazeteci Ertuğrul Mavioğlu‘yla birlikte Ergenekon operasyonları üzerine “Kırk Katır Kırk Satır” başlıklı iki ciltlik bir çalışma yayınlamıştı. Ahmet Şık son olarak Emniyet’teki cemaat örgütlenmesi üzerine bir kitap yazmıştı. Söz konusu kitap yayınlanmak üzereydi. Radikal gazetesinden çalışma arkadaşı Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte yazdığı Kontrgerilla ve Ergenekon‘u Anlama Kılavuzu ve Ergenekon’da Kim Kimdir? kitaplarında “Ergenekon Soruşturması’nın gizliliğini ihlal ettiği” iddiasıyla üç yıl hapis istemiyle yargılandığı davadan 13 Mayıs 2011’de beraat etti.

6 Mart 2011’de “Ergenekon terör örgütüne üye olma” suçundan tutuklanarak gazeteci Nedim Şener ile birlikte Metris Cezaevi’ne gönderildi ve 12 Mart 2012 tarihinde Nedim Şener’le birlikte tahliye oldu. Ahmet Şık, cezaevinden çıktıktan sonra ilk açıklamasında “Eksik kalmış adalet, hukuk ve demokrasi getirmeyecek. Bu komployu kuran, yürüten polisler, savcılar ve hakimler bu cezaevine girecek. Onlar buraya girdiğinde adalet gelecek. O cemaat bağlantılı, o çete bağlantılı adamlar buraya girecek. Bunlara sesini çıkarmadığı için siyaseten sorumlu AKP hükümetidir” dedi.
Nokta dergisinde yaptığı “İki tür gazeteci vardır: TSK karşıtları, TSK yandaşları” isimli haberlerle “Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü”nü kazandı.

301'den yargılanmıştı

Hrant Dink suikastı sonrasında Nokta dergisinde yayımlanan “Asker İç Güvenlikten Elini Çekmeli” başlıklı röportaj ve “Hayata Dönüş” operasyonlarının yıldönümünde Bayrampaşa Cezaevi'nin kadın koğuşunda sağ kurtulan Münevver Köz ile yapılan “Bayrampaşa'da O gün” başlıklı söyleşi nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinden yargılandı. 8 Mart 2007’de medyanın askerler tarafından fişlendiğinin iddia edildiği “Askerin medya notları!” başlıklı habere imza attı.

Ergenekon'da Kim Kimdir?

Radikal gazetesinden çalışma arkadaşı Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte yazdığı Kontrgerilla ve Ergenekon'u Anlama Kılavuzu ve Ergenekon'da Kim Kimdir? kitaplarında “Ergenekon Soruşturması'nın gizliliğini ihlal ettiği” iddiasıyla üç yıl hapis istemiyle yargılandığı davadan 13 Mayıs 2011'de beraat etti.

''Dokunan yanar''

3 Mart 2011 tarihinde, Ergenekon Soruşturması kapsamında evinde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki odasında yapılan arama sonrasında gözaltına alınmıştı. 5 Mart günü tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi. 6 Mart 2011'de “Ergenekon terör örgütüne üye olma” suçundan tutuklanarak gazeteci Nedim Şener ile birlikte Metris Cezaevi'ne gönderilmişti.

Aynı soruşturmada Odatv muhabiri İklim Kaleli Bayraktar, Odatv Ankara Temsilcisi Mümtaz İdil, Odatv'nin Koordinatörü Doğan Yurdakul, gazeteci Müyesser Yıldız, gazeteci Sait Kılıç, Aydın Bıyıklı, Coşkun Musluk gözaltına alındı. Dava OdaTV davası olarak adlandırıldı.
“Ahmet Şık'ın Kitabı Bende de Var”
25 Mart 2011’de Ahmet Şık’ın tutuklanmasının ardından Facebook üzerinden başlatılan “Ahmet Şık'ın Kitabı Bende de Var” adlı kampanyaya iki günde 58 bin kişi imza attı.

16 Kasım 2011’de Ahmet Şık’ın “İmamın Ordusu” adanı vermeyi planladığı üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü ve devlet içinde Fethullah Gülen örgütlenmesini konu alan kitabı “000 Kitap – Dokunan Yanar” adıyla yayınlandı ve İstanbul Kitap Fuarı’nda okurla buluştu.

Tahliye

12 Mart 2012 tarihinde Nedim Şener'le birlikte tahliye oldu.

Basın özgürlüğü ödülü aldı

11 Nisan 2014 günü İstanbul 36. Sulh Ceza Mahkemesi, 11 Eylül 2013 akşamı Beyoğlu’ndaki eylemde görev yaparken polise “faşist” dediği iddiasıyla yargılanan gazeteci Ahmet Şık’ı beraat ettirdi.

2 Mayıs 2014’te Uluslararası medya çalışanlarının oluşturduğu UNESCO Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü’nü aldı.

Haberin Devamı
YORUM YAZ