MENÜ

Küçük bir odadan, dünyaya: İşte ZULA

Zula, çevrimiçi olarak oynanan oyunun yaratıcılarından Volkan Taban ile küçük bir odada başlayıp tüm dünyaya yayılan Zula'yı konuştuk. 100'den fazla ülkede 11 farklı dilde oynanan bir oyundan bahsediyoruz. Üstelik tamamen yerli. Zula öylesine hızlı büyüyor ki, kısa bir süre sonra İstanbul'da bir dünya şampiyonası düzenlenecek. İşte Zula'nın hikayesi...

Küçük bir odadan, dünyaya: İşte ZULA

Volkan Taban, Zula markasının yayıncılığını yapan Lokum Games'in direktörü. Türkiye ve dünya oyun pazarında bilinirliği hızla artan Zula'nın hikayesini onunla konuştuk.

Zula Projesi nasıl gerçekleşti?

Zula’nın arkasında idealist bir ekibin geceli gündüzlü çalışması var. 2012 yılında arkadaş ofisindeki küçük bir odada başlayan macera bugün milyonlarca oyuncuyla 100’den fazla ülkede 11 dilde oynanan bir oyun yarattı.
Öncelikle hem Türkiye’de hem dünyada pazar derinliği olan bir oyun türü seçerek başladık. Türk dizileri ve içeriklerinin dünyadaki popülaritesinden yararlanmak, rüzgarını yakalamak istedik. Ürettiğimiz içeriklerle bunu güçlü bir şekilde oyuna yansıttık. Geliştirme aşamasında profesyonel oyuncular ve ilerideki iş ortaklarımızla kontağa geçip fikirlerini aldık. Sosyal medyayı renkli ve yoğun şekilde kullandık. Oyunun etrafındaki enerjiyi oyuncuları da işe katarak hep yüksek tuttuk.

Zula'yı her genç oynayabilir mi? Zula'yı oynamak için belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor mu?

Sadece gençler değil, 15 yaşından büyük herkes Zula oynayabilir. Zula oynamak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok, oyunu web sitemizden ücretsiz olarak indirebilir ve hemen oyuna başlayabilirsiniz.

Türk yapımı olan Zula uluslararası alanda neler yapıyor?

Zula uluslararası arenada hızla büyümeye devam ediyor, global olarak 15 milyon oyuncuya ulaştık, Zula şu an 100’den fazla ülkede 11 farklı dilde oynanıyor. Anlık oyuncu sayımız 65.000’i geçti, bu da Zula’nın dünyada en çok oynanan 10 bilgisayar oyunu arasına girdiğinin bir başka göstergesi.
7 Nisan’da yerli ve yabancı Zula oyuncularını İstanbul’da karşı karşıya getirecek ve kıyasıya bir mücadeleye sahne olacak 100.000 dolar ödüllü Zula Dünya Şampiyonası düzenliyoruz. Bu organizasyonun ilki oyunun ana vatanında yani Türkiye'de yapılacak.

Zula, oyuncularına ne kadar değer veriyor? Bir oyuncu Zula ile tanıştığında bu oyunun gelişimini görebilir mi?

Oyunumuzu duyurduğumuz ilk günden bu yana oyunculardan büyük bir destek gördük. Bu bizim geliştirme planımızı da çok etkiledi. Oyuncuyu ilgilendiren hemen hemen her değişiklikte anketler yaparak oyuncularımıza sorduk, sosyal dinlemeler yaptık. Gelen cevaplar şimdiye kadar bizi hiç yanıltmadı. Hatta bu konuda “Siz istediniz, biz yaptık” diye bir mottomuz var. Bu istekler ve sonuçları bizleri o kadar çok etkiledi ki, yoğun istek üzerine geliştirme planımızda olmayan “Çanakkale” haritasını gece gündüz çalışarak oyunumuza ekledik. Bunun haricinde oyuncularımızla birlikte tasarladığımız özel haritalar var.

Bir rakam vermeniz gerekirse aktif ne kadar kişi Zula oynuyor?

Toplamda 15 Milyon kayıtlı oyuncuyu geçtik, geçtiğimiz hafta itibariyle 65.000 anlık aktif oyuncu barajını aştık. Bu 65.000 kişinin, yani koca bir stadyum dolusu insanın aynı anda aynı sunucularda birlikte oyun oynaması demek.

Safranbolu, Üsküdar ve Nemrut gibi oyun haritalarının yapılması fikri nasıl çıktı?

Bulunduğumuz coğrafya hemen hemen her şeye ilham olabilecek güçte. Biz de Türkiye’de bu işi geliştiriyorsak neden kendi güzelliklerimizi ve yaşayışımızı bu işe katmayalım dedik. Özellikle Türkiye’de oyunculardan çok pozitif tepkiler alıyoruz ayrıca şu an Brezilya’da evinde Zula oynayan bir genç, Safranbolu evlerinin güzelliğini, Nemrut dağının o antik ve mistik havasını, Trabzon Uzungöl’ün doğal zenginliklerini görebiliyor. Bir noktada bu durumun ülke tanıtımına ve turizmine de etkisi olabileceğini düşünüyoruz.

Bizim de yakından ilgilendiğimiz espor kısmı ile ilgili ne gibi gelişmeler var? Sizce Zula'da profesyonel bir espor ortamı mevcut mu?

Zula 2015’den bu yana espor alanında faaliyetlerine devam ediyor. 2017 yılında her ay gerçekleştirdiğimiz turnuvalar ile espor alanında profesyonel takımların oluşmasını sağladık, 1 Milyon TL’yi aşan ödül havuzumuz vardı. Takımlarımız da bu organizasyonlardan ciddi gelirler elde ettiği için bu konuyu çok ciddiye alıyorlar. Çalıştığı işten ayrılıp sadece profesyonel olarak Zula oynayan esporcularımız var. 2018’de espora daha ciddi yatırımlarımız olacak, 7 Nisan’da düzenleyeceğimiz Zula Dünya Şampiyonası sonrasında aylık ödül havuzumuzu 150.000 TL seviyesine yükseltiyoruz, böylece 2018 için ödül havuzumuz 2 Milyon TL’yi aşacak.

Yakın zamanda Zula World Cup organizasyonu olacağını duymuştuk, bununla ilgili detayları öğrenebilir miyiz?

Zula World Cup, 7 Nisan’da İstanbul’da Point Hotel’de gerçekleştirilecek. Avrupa ve Amerika’dan gelecek 3 takımla Türkiye’den kupaya katılmaya hak kazanmış 3 takımın kıyasıya mücadelesine sahne olacak bu turnuvada büyük ödül 100.000 dolar. Şu an elemeler devam ettiği için turnuvada hangi takımları izleyebileceğimiz henüz netleşmedi ancak finallere doğru heyecan ve mücadelenin dozu artıyor.

Zula'yı diğer oyunlardan ayıran özellik nedir?

İlk olarak Türkiye’den yerel izler taşıması zaten bizi çok farklı bir noktaya getiriyor, oyuncumuzla aramızda farklı bir duygusal bağ var. Dolayısıyla oyuncumuzla iletişimimiz çok farklı; hemen hemen her konuda fikirlerini alıyor ve geliştirmelerimizi bu yönde ilerletiyoruz, çok aktif bir oyuncu topluluğumuz var. Ayrıca sürekli yerel ve güncel içerik sunmaya çalışıyoruz, her ay yeni bir geliştirme paketi hazırlıyor ve oyuncularımızın beğenisine sunuyoruz.

ZULA OYUNUNU ÜCRETSİZ İNDİRİP, HEMEN OYNAMAK İÇİN TIKLAYIN


Haberin Devamı
YORUM YAZ