MENÜ

Athletic Bilbao-Spartak Moskova maçı öncesi olay! Futbol değil meydan savaşı

2018 Dünya Kupası’nın ev sahibi Ruslar’ın holigan taraftarları, bu kez İspanya’da ortaya çıktı. Athletic Bilbao-Spartak Moskova maçı öncesi ortalık savaş alanına döndü. 10 kişinin yaralandığı ve 1 polis memurunun hayatını kaybettiği olay, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.

Athletic Bilbao-Spartak Moskova maçı öncesi olay! Futbol değil meydan savaşı

Avrupa Ligi son 32 turu rövanş maçında Athletic Bilbao, deplasmanda 3-1 mağlup ettiği Rus ekibi Spartak Moskova’ya sahasında 2-1 yenilmesine rağmen bir üst tura çıkmayı başardı. Ancak Bilbao’nun galibiyetinden çok, maç öncesi her iki takımın taraftarları arasında yaşanan olaylar gündeme damgasını vurdu. ‘Yüksek riskli maçlar’ listesinde yer alan karşılaşma öncesinde çıkan meydan savaşında 10 kişinin yaralandığı, aralarında 3 Rus’un da bulunduğu 9 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Ancak daha acı olan, olayları yatıştırmak adına görevli olan 500 polisten biri olan 51 yaşındaki Inocendio Alonso Garcia’nın, çıkan arbedede kalp krizi geçirmesi ve daha sonra hastanede hayatını kaybetmesiydi.

Athletic Bilbao-Spartak Moskova maçı öncesi olay Futbol değil meydan savaşı


800 kişinin bileti yoktu

Emniyetin yaptığı araştırmaya göre Bilbao’ya gelen 2 bin 500 Rus’tan yaklaşık 800’ünün biletinin olmadığı ve tek amaçlarının olay çıkartmak olduğu ifade edildi. Euro 2016’da futboldan çok çıkardıkları kavgalarla gündeme gelen Rus holiganların, tam da ülkelerinde düzenlenecek olan 2018 Dünya Kupası öncesi bir kez daha ortaya çıkmaları, bu büyük turnuvanın güvenliğiyle ilgili soru işaretlerini yeniden gündeme getirmiş oldu. FIFA ise “Rus yetkililere ve güvenlik güçlerine bu konuyla ilgili olarak inancımız sonsuz” açıklamasını yaparak, ortamı yumuşatmaya çalıştı.

2016’daki holigan son anda yakalandı

Fransa’nın ev sahipliğinde düzenlenen Euro 2016’da boy gösteren Rusya’nın taraftarları, kupada terör estirmişti. Marsilya kentinde İngiltere ile Rusya’nın 1-1 berabere kaldığı maçın ardından Ada temsilcisinin taraftarlarını organize bir şekilde hedef alan Ruslar, rakip seyircileri dövmüş, 50 yaşındaki İngiliz Andrew Bache kafasına aldığı ağır darbelerin ardından ölümden dönmüştü. İşte bu saldırının şüphelisi 31 yaşındaki Rus bir holigan da A.Bilbao-S.Moskova maçını izlemek için Almanya’dan, İspanya’ya giderken havalimanında yakalandı.

Athletic Bilbao-Spartak Moskova maçı öncesi olay Futbol değil meydan savaşı


2 yıl önce İngiliz Andrew Bache’yi (yerde yatan) yaralayan 31 yaşındaki Rus holiganın hedefi, Bilbao’daki maçtı!​

Tehlike bitmedi rakip Marsilya!

Athletic Bilbao’nun, Spartak Moskova maçı öncesi yaşadığı Rus holigan vakasının bir benzeri tekrar yaşanabilir. Avrupa Ligi’nde bir üst tura çıkan Bilbao’nun, son 16 Turu’ndaki rakibi Fransa’dan Marsilya oldu. İki takım daha önce 2015-2016 sezonunda bu kupada karşılaşmış ve Bilbao’daki maçta Fransız holiganlar gerginlik yaşanmasına neden olmuştu.

Haberin Devamı
YORUM YAZ