MENÜ

Beynimizi nasıl beslemeliyiz?

Türkiye'nin ilk IOC diplomalı beslenme uzmanı Emine Sporel Özakat yazdı.

Beynimizi nasıl beslemeliyiz?

Hafıza, konsantrasyon ve zeka. Bu üçlünün beslenmeyle ne alakası var diye düşünebilirsiniz. Ama son araştırmalar, beslenme ve beynin birbiriyle yakından ilişkili olduğunu gösteriyor.

Beyin sağlığımızı koruyabilmemizin koşullarından biri beyne dost bir beslenme tarzına sahip olmak. Bunun yolu ise işlenmiş, paketlenmiş, koruyucularla bezenmiş gıdalardan kaçınıp doğala en yakın gıdaları tüketmekten geçiyor. Sağlıklı beynin ikinci şartı hareket etmek. Düzenli egzersiz, zihinsel fonksiyonların yavaşlamasına engel olur. Ayrıca kendimizi iyi hissettiren hormonların salgılanmasını sağlar. Zihnimizden olumsuz düşünceleri, kaygıları uzaklaştırmamıza yardımcı olur.

Beyne dost besinler

Yumurta: Sakın sarısını atıp sadece beyazını yemeyin. Sarısında hafızayı güçlendiren 'kolin' maddesi var.
Balık: Omega-3, folat, B ve E vitaminleri içeriyor. Hepsi de beyin fonksiyonlarını destekliyor. Özellikle somon, ton, uskumru, levrek gibi balıkları tercih edin.
Kuruyemiş: İçerdiği E vitamini hafızayı koruyor.
Kahve: İçeriğindeki kafeinin konsantrasyon ve dikkati artırdığı kanıtlanmış. Önemli toplantılardan önce 1 fincan kahve yarar sağlayabilir.
Bitter çikolata: Magnezyum ve antioksidan özelliği beyni koruyor.
Su: Yeteri kadar içmek çok önemli. Beyin susuz kaldığında stres hormonu kortizol salgılanıyor. Bu da hafızayı olumsuz etkiliyor.
Çay: Tüm çay çeşitleri ama özellikle yeşil çay antioksidan içeriği yüksek olduğundan beynimize dosttur.

Spordan hemen önce neler yemelisiniz?

Dikkat etmeniz gereken iki nokta var. Bir, spordan hemen önce yediklerinizi sindirmeye vaktiniz olamayacağından hafif şeyler tercih edin. İki, spor sırasında gerekli enerjiye sahip olmak için karbonhidrattan zengin yiyecekler tüketin. Bu iki özelliğe sahip olduğu için meyve spor öncesinde mükemmel bir seçimdir. Yukarıda sıraladığım kış meyvelerinden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Bu meyvelerin arasına muzu da eklemek gerekir. Sporcu dostu bir meyve olan muz yüksek potasyum içerir. Lif içeriği sayesinde kan şekerinizi kontrol altında tutar, tokluk ve enerji verir.

YULAFLI ENERJİ BAR

Malzemeler:
500 gr yulaf
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı kırılmış fındık, ceviz veya badem (isterseniz karışık)
Yarım çay bardağı üzüm

Hazırlanışı: Hepsini bir kasede iyice karıştırın. Birbirine yapışacak kadar ıslak olmazsa birkaç çorba kaşığı sıcak su ilave edin. Karışımı yağlı kağıt döşenmiş kare tepsiye yayın. Üzerine iyice bastırıp sıkıştırın. Buzdolabında 2-4 saat beklettikten sonra tepsiyi ters çevirin. Yağlı kağıdı sıyırın. Enerji barlarınızı keskin bir bıçak yardımı ile istediğiniz büyüklükte kesin. Bir tabağa dizip istediğiniz zaman tüketmek üzere buzdolabında saklayın. Tek tek paketleyip iş yerinize veya spora götürebilirsiniz.

Haberin Devamı
YORUM YAZ