MENÜ

Bakan Osman Aşkın Bak'tan Eruzurum 2026 müjdesi!

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları’ndan ayrılmadan önce FANATİK’e konuştu.

Bakan Osman Aşkın Bak'tan Eruzurum 2026 müjdesi!

2026 yılında yapılacak Kış Olimpiyat Oyunları’na Erzurum’un adaylığı için hazırlanıyoruz. Süreç Mart ayı sonunda başlıyor. Şansımızın yüksek olduğunu düşünüyorum.

Erzurum’da daha önce Universiad ve EYOF gibi mini olimpiyat sayılacak organizasyonları yaptık. Çok da başarılı olduk. Bu konudaki yeteneğimiz takdire şayan.

PyeongChang 2018’e damga vuran en önemli olay bana göre Kuzey Kore ile Güney Kore’nin yakınlaşmasıdır. Dünya sporun gücüne burada bir kez daha tanık oldu.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Güney Kore’nin PyeongChang şehrinde devam etmekte olan 2018 Kış Olimpiyat Oyunları’ndan deyim yerindeyse yıldırım gibi geçti. Açılış töreni öncesi Oyunlar’a giden Bakan Bak, bir kaç günlük yoğun bir mesainin ardından dün Türkiye’ye döndü. Kısa sayılacak bir zaman dilimi içerisinde sporcularımızla bir araya gelen ve morallerini yükselten Bakan Bak, müsabakaların yapıldığı tesisleri gezdikten sonra diğer ülke spor bakanları ve IOC temsilcileriyle bir dizi temasta bulundu. Bakan Osman Aşkın Bak’la Güney Kore’den ayrılmadan önce buluştuk ve keyifli bir söyleşi yaptık. Olimpiyat izlenimlerinden, sporcularımızın durumuna kadar bir çok konuda konuştuk. Ve sohbetimiz sırasında Bakan Bak bombayı patlattı. Erzurum, 2026 Kış Olimpiyat Oyunları’na aday olacak! Sözü fazla uzatmadan Bakan Osman Aşkın Bak’a bırakıyorum:

Erzurum’un şansı yüksek

-Erzurum’un 2026 Kış Olimpiyat Oyunları’na aday olması için çalışmalara başladık. Dosyamızı hazırladıktan sonra mart ayı sonunda IOC’ye sunacağız. Bu tarihten sonra süreç başlayacak. İsveç ve İsviçre gibi ülkelerin aday olacağını biliyoruz. Kanada, ABD ve Japonya da aday olabilir. Ama fark etmez. Biz adaylığımızın kabul edileceğine inanıyoruz. Ardından çalışmalarımıza hız vereceğiz. Erzurum zaten daha önce Universiad ve EYOF gibi iki adet olimpiyat ölçeğinde büyük organizasyon düzenledi. Bu organizasyonlardan yüzümüzün akıyla çıktık. Erzurum’un gerek iklimi, gerek tesisleri, gerek konaklaması, gerekse lokasyonuyla en güçlü aday olacağını düşünüyoruz.

Bakan Osman Aşkın Baktan Eruzurum 2026 müjdesi



Spor iki ülkeye barış getirdi

-PyeongChang 2018’in aslında diğer oyunlardan pek bir farkı olmayacaktı. Şayet Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki yakınlaşma olmasaydı. Teknik olarak hala savaşta olan iki ülke sporcularının Birleşik Kore Bayrağı altında birlikte açılış töreninde yürümeleri, iki ülke siyasileri arasındaki üst düzey temaslar bu Oyunlar’a damga vuran en önemli olaylardı. Burada, bütün dünya sporun gücüne bir kez daha tanıklık etti. PyeongChang 2018, sırf bu olayla bile olimpiyat tarihinin en önemli oyunlarından biri haline geldi.

-Güney Kore, ikinci kez bir olimpiyat düzenliyor. Güçlü bir ekonomiye ve köklü bir tarihe sahipler. Bunun dışında tesisleri ve spor kültürleri üst düzeyde. Ayrıca Samsung ve Hyundai gibi iki dünya markasına sahipler. Bu firmaların sponsorluğu, ekonomiye ve ülke tanıtımına olan katkıları elbette bu tür organizasyonları almalarında belirleyici oluyor. Bizim de bu türden dünya markaları çıkarmamız lazım.

Kış sporları kültürümüz eksik

-Kış sporlarında diğer ülkelerden geride olduğumuz bir gerçek. Ancak şunu da unutmamak lazım. Gelişmiş ülkelerde kış sporları 80-100 yıl önce başlamış. Bizde ise hep emekleme safhasında kalmış. Son yıllarda tesislerimiz artıyor. Yakın zamanda 10 ilde daha buz pisti salonları açacağız. Buna paralel olarak kış sporları yapan takımlarımız ve sporcularımızda da artış söz konusu. Eksik olan kış sporları kültürümüz de bu gelişmelerle birlikte oluşmaya başlayacaktır.

-Sporcularımızın moralini bir hayli yüksek gördüm. Evet, madalya şansımız yok belki ama ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inanıyorum. Bizim için şu anda önemli olan, katılabileceğimiz en fazla sporcuyla olimpiyata katılmaktır. Bu konuda dünyadaki yerimiz belli. Son bir kaç yıl içinde yapılan yatırımların karşılığını kısa zamanda almamız mümkün değil. Bir sporcunun yetişmesi için en az 10 yıl gerekiyor. 2026’yı alırsak, sadece tesislere değil, insana yapılan yatırım da hız kazanacaktır.

Hamit Turhan

Haberin Devamı
YORUM YAZ