MENÜ

Tom Brady'nin diyeti sağlıklı mı?

Olimpik Beslenme Uzmanı ve Fonksiyonel Sağlık Koçu Emine Sporel Özakat yazdı. Amerikan Futbol Ligi'nin yıldız oyuncusu Tom Brady'nin diyet kitabı ‘TB12 Metodu’ şu sıralar çok tartışılıyor. En çok satanlar listesine giren kitaba bazı uzmanların itirazı var. 292 sayfalık kitabı sizin için inceledim.

Tom Brady'nin diyeti sağlıklı mı?

Super Bowl, Amerika'da hayatı durduran muhteşem bir spor olayı. Amerikan Futbolu Ligi'nde (NFL) sezonun şampiyonunu belirleyen tek maçlık bir Amerikan futbolu karşılaşması. Geçtiğimiz hafta sonu 52'ncisi oynandı. Bu karşılaşma için harcanan para tam 14 milyar dolar, reklam geliri ise 1 milyar dolara yakın. Bu bilgileri, Super Bowl’un ne ölçekte bir organizasyon olduğunu anlatması için verdim.

Tom Brady rekortmen bir Amerikan futbolu yıldızı. 40 yaşında olmasına rağmen, Amerikan futbolu gibi inanılmaz güç ve beceri gerektiren bir sporu halen sürdürüyor. Super Bowl, onun takımı New England Patriots ile Phidelphia Eagles arasında oynandı. Tom Brady dünyada en çok Super Bowl kazanan olarak tarihe geçmek istiyordu ama olmadı. Super Bowl’un 52'ncisini bu sefer Eagles kazandı. Yer yerinden oynadı, 7 saati aşan bir yayınla Super Bowl’u milyonlar izledi. Tom Brady, bu Super Bowl’u kazanamasa da 5 kez üst üste kazanmış 2 Amerikan futbolcusundan biri olarak tarihe geçti.

Beslenme ve spor sırları

Tom Brady yakın zamanda ‘TB12 Metodu’ isimli bir kitap yayınladı. Sağlıklı kalmanın ve ilerleyen yaşına rağmen performansını sürdürebilmesinin sırlarını paylaştı. Konu Tom Brady gibi muhteşem bir atletin performans sırları olduğu için hemen bir elektronik kopya edindim ve 292 sayfalık bu kitabı baştan sona inceledim. İşte çıkardığım notlar:

*Tom Brady Sağlık ve performansa bütüncül yaklaşıyor. Ona göre, optimum performansa beden, zihin ve ruh bütünlüğünü toptan ele alırsak ulaşabiliriz.
* Brady her şey için 'azı karar çoğu zarar' prensibini benimsemiş.
* Yüksek performans için dayanıklılık, canlılık ve patlayıcı kuvvet antrenmanları onun için vazgeçilmez.
* Pozitif düşünce ve hayata pozitif yaklaşmayı çok önemsiyor.
* Kaliteli uykunun vücudu yenileyici özelliğini hatırlatıyor.
* Bütüncül yaklaşımın bir parçası olarak beyin egzersizleri yaptığını anlatıyor. Beynimizin de tıpkı vücudumuz gibi antrenmana ihtiyaç duyduğuna inanıyor. Ayrıca antrenman sonrasında tıpkı vücudumuz gibi dinlenmeye de ihtiyacı olduğundan meditasyonu da günlük hayatının bir parçası haline getirdiğini söylüyor.
* 'Spor performansında yiyecek ve içeceklerin etkisi büyük' diyor. Destek ürün kullanmanın faydalarını sıralıyor

Size uygun mu?

Tom Brady kitapta kendisine iyi gelen, yaşı ilerlemesine rağmen elit atlet statüsünü korumanın anahtarlarını yazmış. Bu tip önerileri kendimize uygularken her zaman hatırlamamız gereken en önemli konu size uygun olup olmayacağı. Sağlık ve spor performansı her zaman kişiye özel planlanmalı. Genetik yatkınlıklar, yaş, cinsiyet, boy, ağırlık, yapılan spor ve antrenman yoğunluğu göz önüne alınmalı. En önemlisi de konusunda uzman birine danışılmalı. Sağlıklı ve bol sporlu günler dilerim.

Haberin Devamı
YORUM YAZ