MENÜ

Ramil Guliyev: En büyük ödül atletizme bırakacağım miras

Dünya Şampiyonu atletimiz Ramil Guliyev'le gerçekleştirdiğimiz röportajın ikinci perdesi...

Ramil Guliyev: En büyük ödül atletizme bırakacağım miras

“Azerbaycan’dan geri dönmem için her hangi bir talep yok, bence bundan sonra da olmaz! Türkiye için koşmaya devam”

“Benim için en büyük ödül, ilk olarak olimpiyat altını, ikincisi de bir atletizm okulu açıp yeni gençler yetiştirmektir”

“Siyahi atletlerin üstünlüğü diye bir şey yok. Sadece nüfus olarak daha fazla olan beyazlardan pistte daha az sporcu var”

"Usain Bolt, bence dönüş yapabilir... Dönerse de en fazla 3-5 yıl daha atletizme devam edebilir”

‘Siz yazarsanız, gençler kazanır!’

Atletizm sizin sayenizde gazetelerin birinci sayfalarında manşetlere taşındı, başarınız devlet katında ve kamuoyunda büyük yankı yarattı. Böyle bir reaksiyon bekliyor muydunuz? Bu yankılanma sizin için nasıl bir motivasyona sebep oldu?

Genelde atletizm için büyük bir desteğe yol açıyor ve bu sporu daha fazla kişi duyup, daha fazla insan takip etmeye başlıyor. Gençler Türk atletizminin geleceği, gazeteler ne kadar yazarsa bizlerden çok gençler için motivasyon kaynağı olur, onları teşvik etmiş olursunuz. Çünkü bilirler ki, başarırlarsa onlar da medyadan ve kamuoyundan gerekli ilgiyi göreceklerdir. Ben şampiyon olursam belli bir reaksiyon bekliyordum ama bu kadar büyük olacağını bilmiyordum.

Başarınız Azerbaycan’da nasıl karşılandı? Buruk bir sevinçle mi karşılandı, yoksa sizin Türkiye’ye gelmenize neden olanlara bir tepki mi oluştu? Tekrar Azerbaycan’a dönmeniz konusunda bir baskı var mı?

Genelde Azeri vatandaşlarım, çok sevindi ve çok mutlu oldular. Bana tebrik mesajları yazdılar ve ben de bu desteğe çok sevindim. Aslında bu madalya iki ülkenindir. Dönüş konusunu kimse açmadı, bence bundan sonra da açmazlar!

‘İmkansız diye bir şey de yoktur!’

Bir atlet için en önemli hedeflerden biri de rekor kırmaktır. Gençlerde çok sayıda rekorlarınız var. Büyüklerde ise şu anda Usain Bolt geçilmez gözüküyor. Ancak aklınızın bir köşesinde bu rekorları kırma hedefi olduğunu biliyoruz. Bu hedefe ne kadar yakınsınız?

Hedef tabi ki rekor, her yıl dereceler daha iyi oluyor. İnşallah 2017’deki derecem son olmaz. Ve biz böyle olmaması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Rekorlara ne kadar yakın olduğumu gelecek gösterecektir. Ama imkansız diye bir şey de yoktur!

Sprint yarışları genelde siyahi atletlerin hegemonyasındadır. Ve aralarında da gizli bir ittifak var gibi gözüküyor. Siz şu anda bir beyaz olarak onların tahtını sallıyorsunuz? Bu meydan okumayı nasıl karşılıyorlar? Size karşı olan bakış açıları nedir?

Açıkçası ben hiç bu konu hakkında çok düşünmedim. Olaya böyle de bakmadım. Bence çoğunluğu beyaz olan dünya nüfusu içinde atletizm yapan insanların sayısı daha azdır, o kadar. Benim düşünceme göre bir genetik farklılık yoktur.

‘Siyahi arkadaşların katkısı büyük’

Türk kamuoyunda Ay-Yıldızlı formayla uluslararası başarı elde eden siyahi sporculara karşı genellikle bir hoşnutsuzluk oluyor. Ancak Türk Milli Takımı forması giyen siyahi sporculara karşı oluşan bu olumsuz bakış açısı için ne düşünüyorsunuz?

Ne kadar hoşnutsuzluk olsa da, onların atletizme olan katkıları yadsınamaz ve bu katkıları, bu türden eleştirileri sonlandırır. Çünkü o podyumda İstiklal Marşı’nı okutunca, bu duyguyu hiç bir parayla satın alamazsınız. Onlar da bu güzel ülkenin vatandaşları. Ayrıca bu arkadaşlarımızın yarıştığı branşlarda herkese destek veriliyor ve bizim genç sporcular yeteneklerini daha iyi gösterebiliyorlar. İnşallah, bu arkadaşlarımızı örnek alıp, gelecekte daha başarılı olurlar.

Türkiye spor tarihinde bir ilke imza attınız ve bu sizin atletizm yapan gençler arasında bir idol olmanıza neden oldu? Bu gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur.

Tavsiyem spor yapmaları ve çok çalışmaları. Bu ikisini yaparlarsa mutlaka başarılı olurlar. Ne kadar çok çalışırsanız, o kadar çok başarılı olursunuz.

‘Atletizm okulu açmak istiyorum’

Türkiye’de gerek resmi, gerekse özel kuruluşlardan bir çok ödül kazandınız. Kuşkusuz her biri birbirinden değerli ödüller bunlar. Muhtemelen yılın sporcusu da siz seçileceksiniz. Ancak sizin için en büyük ödül nedir?

Benim için en büyük ödül, ilk önce olimpiyat oyunlarında madalya kazanmak ve dünya rekoru kırmak. Ama global olarak düşünürsek, bir atletizm okulu açmayı çok istiyorum. Gençlerin atletizm yapabilmesi için çok güzel şartlar oluşturmak, yeni sporcuların yetişmesi için zemin hazırlamak en büyük idealimdir. Ve bana en büyük ödül, benim atletizme bırakacağım bu miras olacaktır.

‘Usain Bolt’la zaman zaman görüşüyorum’

Usain Bolt ile görüşüyor musunuz? Görüşüyorsanız neler konuşuyorsunuz, size ne gibi tavsiyelerde bulunuyor? Usain Bolt’un yeniden atletizme dönme ihtimali var mı sizce?

Onunla bir kaç kere görüştüm. Ama biz başka sporcularla görüşünce koşu hakkında konuşmuyoruz, sadece nerede ve ne zaman yarışacağımız konusunda birbirimize sorular soruyoruz. Bolt, atletizme dönerse de en fazla 3-5 yıl daha bu sporu yapabilir.

Hamit Turhan

Haberin Devamı
YORUM YAZ