MENÜ

Sırp basketbolunun kalesi: Kalemeydan

Sırbistan tarihinin en değerli tarihi eserlerinden olan asıl adıyla "Kalemegdan" basketbol geçmişiyle de eşsiz bir anlam taşımakta.

Sırp basketbolunun kalesi: Kalemeydan

"Kalemegdan" tamamen Türkçe kökenli bir isim. "Kale" ve "meydan" kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş durumda. Belgrad'ın eşsiz eserlerinden biri olarak turistlerin vazgeçilmezi konumunda bir yer.

Sırbistan'da basketbolun geçmişi bilinenden çok daha eski dönemlere dayanıyor. 1923'te ilk olarak Kızıl Haç misyoneri William Wieland, bugünkü adlarıyla Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya'yı ziyaret etti. Wieland o dönemlerde ayrıca basketbol ekipmanlarını ülkelere götürüp basketbol adına da bir anlamda misyonerlik görevi yürütüyordu.

1930'larda ve öncesinde basketbolun başlangıcı ile alakalı veriler olsa da, İkinci Dünya Savaşı sırasında da oynandığı belirtilen basketbolun gerçek başlangıç tarihi olarak 1945'in yaz ayları kabul ediliyor.

Kızılyıldız ilk olarak Kalemeydan'ın duvarlarının arasında kendine bir merkez oluşturdu ve hala kulübün başlıca ofislerinden biri burada bulunuyor. Gönüllü gençlerin çalışmaları ile düzeltilen arazide, Kalemeydan'ın içinde adeta bir spor merkezi oluşturuldu. Aynı yıl içinde 4 Ekim 1945 tarihinde ise Yugoslav Ordusu tarafından Partizan kuruldu. Partizan'ın da merkezi Kalemeydan oldu. İki takım aynı sahada bir çit ile birbirlerinden ayrıldılar ve bugünlerdeki rekabet bir anlamda o zamanda doğmuş oldu.

1945 sonrası basketbol Sırbistan'da hızlı bir gelişim gösterdi ve Partizan ile Kızılyıldız'ın mücadeleleri büyük kalabalıklara sahne oldu. Maçlar yaz aylarında gece oynandı ve oldukça keyifli bir ortam oluşturuldu. 1940'ların sonu, 1950'lerin başı Kalemeydan, tamamen özel bir mekana dönüştü.

Oyuncular ve bazı müzisyenler arasındaki dostluk Kalemeydan'da "Night of the Stars" yani "Yıldızların Gecesi" fikrini doğurdu. Sırbistan'ın en özel müzisyenlerinden şimdilerde 93 yaşında olan Vojislav Simic burada 15 müzisyeni organize ettiği Dinamo Orkestrası ile Jazz tarzında Sırbistan adına yeni bir müziğin temellerini Kalemeydan'da attı.

Partizan ve Kızılyıldız'ın kadın takımlarının maçları da büyük kalabalıklar tarafından ilgi gördü. Sırbistan'ın Nobel Ödülü sahibi en ünlü yazarlarından Ivo Andric, bu kadın mücadelelerine katıldı. Sinema dünyasının efsane ismi Sophia Loren, yine buradaki maç organizasyonlarına katılan isimlerdendi.

Kalemeydan, Sırbistan basketbolu açısından bir açık hava müzesi niteliğinde. Kızılyıldız'ın buradaki ofisi de 1950'lerden bazı fotoğraflarla dekore edilmiş durumda.

Binlerce taraftar bu Mayıs ayında Final Four adına Belgrad'a gelmeye hazırlanıyorlar. EuroLeague yazarı Vladimir Stankovic, gelen turistlere Kalemegdan'ı ziyarete davet ediyor.Bu harika park, Tuna ile birleşen Sava nehrinin görüntüsü ve eşsiz tarihi basketbol sahasıyla Kalemegdan, Belgrad'ın görülmeye değer yerlerinin başında geliyor.

Haberin Devamı
YORUM YAZ