MENÜ

Ethereum mu Bitcoin mi? Ethereum nedir, nasıl alınır?

Altcoinlerin en güçlülelirinden olan ve en çok gelecek vadeden coin olarak gösterilen ethereumdur. Peki, Ethereum Bitcoin'e rakip olabilir mi? Ethereum nedir, nasıl alınır? İşte detaylar...

Ethereum mu Bitcoin mi? Ethereum nedir, nasıl alınır?

Ethereum nedir sorusu şu sıra akılları fazlasıyla meşgul ediyor. Bitcoin gibi bir sanal para olan ethereum benzer mantıkta çalışan bir sanal para birimi; ancak bitcoin'e kıyasla elbette piyasa değeri daha düşük. Şu sıralar 1301 dolardan işlem gören ethereum'a karşılık bitcoin 14 bin dolar seviyelerinde dolaşıyor. Peki ethereum nedir? Ethereum nasıl alınır? İşte ethereum hakkında merak edilen her şey...

Ethereum nedir?

Ethereum nedir sorusu şu sıra akılları fazlasıyla meşgul ediyor. Bitcoin gibi bir sanal para olan ethereum benzer mantıkta çalışan bir sanal para birimi; ancak bitcoin'e kıyasla elbette piyasa değeri daha düşük.

Ethereum temel olarak bitcoin ile aynı teknolojik temelle çalışıyor. Bu kripto para, bitcoin gibi merkeziyetsizleştirilmiş, şifreli ve güvenli işlemleri mümkün kılan blockchain teknolojisi ile geliştirildi. Ethereum, bitcoinde olduğu gibi ağa katılan kullanıcıların bilgisayarlarının donanımlarını kullanarak yeni coinler üretebileceği şekilde geliştirilmiştir. Ethereum’da yeni coin üretmek için bitcoin’den farklı olarak CPU yani bilgisayarın işlemcisini kullanmak yerine GPU yani çok daha seri çalışan ekran kartını kullanıyor.

Çok büyük donanım maliyetleri gerektirmeyen Ethereum mining algoritması sayesinde, evinde bile mining yaparak ağa katılacak kitle sayısı çok büyük bir rakama ulaştı.

Mining ağının katılımcıların ( aynı zamanda transfler işlemlerininde ev sahiplerinin ) sayısı, ağın çok daha stabil ve güçlü olmasına, işlemlerin hızlı olmasına olanak sağlıyor.

Bu konuda ki en çok tanınan girişim “THE DAO” 2016’da piyasaya çıktı. Her isteyen DAO token sahibi olabilir satın alabilir ve elinde tutabilir. Sistem belirli projelere fon sağlamak amaçlı: Sisteme dâhil olanlar, elinde DAO token bulunduranlar, tokenları sayesinde fonlanmasını istedikleri projeye bir anlamda oy veriyorlar. Sistem akıllı sözleşmeler ve önceden programlanmış kurallar çerçevesinde çalışıyor.

Bu müdahale edilemeyen kodların güvenlik açısından kolayca tek bir kişi veya azınlık tarafından değiştirilemeyecek olması iyi ama bir yandan da kötü sonuçlar doğurabilecek bir yapı. Biri kod içinde bir hata yakalar ise, geliştiricilerin buna hemen müdahale etmesi ya da değiştirmesi pek olası olmuyor.

THE DAO girişiminde de sorun tam bu noktada çıkmıştı. Akıllı kontrat kendi hesabını kontrol edemeden DAO tokenlerını tekrar tekrar çekebilmesine olanak tanıyan bir açık yakalayan hacker, bütün fonları, açılmış bir musluk gibi boşalttı. Bu arada belirtelim 3,6 milyon Ether’in gidişini izlediler. Teknik olarak hacker koddaki kuralları izliyordu ve ekstra bir şey yapması gerekmedi.

Bir diğer sıkıntı ise bu giden değeri kurtarmak için çözüm oldu. Ethereum, ana geliştiricileri transfer işlemlerini ana blok zincirden geri alarak katılımcıların parasını geri vermiş olsa da, bu kurtarma yaklaşımı, geliştiricilerin ana blok zincire bu şekilde müdahale etmesi kullanıcıların büyük bir kısmını rahatsız etmişti. Bu tartışmalar ve oylamalar sonucunda, 20 Temmuz 2016’da Ethereum Classic doğdu.

“The DAO” girişiminin acemiliği ve hataları telafi edilebilmiş olsa da, insanların, DAO fikrine adapte olabilmeleri için biraz daha zamana ihtiyaçları olduğu kesin. Kripto ödeme yöntemlerini yeni yeni hayatlarımıza geçirmeye başlamış olmamız ve çok uzak olmayan bir ufukta bankacılığın yok olacak bir hizmet olarak görünmesi bir kenara, işsiz kalması muhtemel; genel müdürler, proje müdürleri, muhasebe müdürleri vb. müdürler koltuğunu kolay kolay bırakmak istemeyecektir.

Haberin Devamı
YORUM YAZ