MENÜ

Taha kendine rakip buldu

Türk güreşinin yıldızlarından Taha Akgül, yıllardır sıkıntı yaşadığı ‘antrenman partneri’ problemini çözdü. Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu milli güreşçimiz, 97 kilonun zirve ismi Kyle Snyder’la ABD’de kamp yapacak.

Taha kendine rakip buldu

Ata sporu güreşte, Türkiye’nin yıllar sonra ağır sıklette yetiştirdiği önemli isimlerin başında gelen, 130 kiloda serbestteki şampiyonumuz Taha Akgül, başta 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları olmak üzere Dünya ve Avrupa Şampiyonaları hazırlıklarına başladı.

Yaklaşık 5-6 yıldır, güç yönünden idmanlarda kendisine denk gelecek ‘antrenman partneri’ bulamayan Taha Akgül bu problemi, 97 kiloda olimpiyat şampiyonu olan ABD’li sporcu Kyle Snyder ile kamp yaparak çözecek. Akgül, şubat ayında gideceği ABD kamp öncesi açıklamalarda bulundu.

‘Müsabakalarda hissediliyor’
Rekabetin olduğu yerde başarının geleceğini belirten Taha Akgül, “Alttan, arkandan gelen sporcu ne kadar fazlaysa bu durum senin başarını da o kadar ileri götürür. Başarılı ülkeler Rusya ve İran’da böyledir, dünyada üst seviyede güreş yapabilecek 4-5 tane sporcuları var.

Beraber antrenman yapıp birbirlerini geliştiriyorlar. Maalesef ben 5-6 yıldır bu sıkıntıyı yaşıyorum. Bu da beni olumsuz etkiliyor. Antrenmanda hissedemiyorsun ama müsabakada rakibini tuttuğunda, gücünü, kuvvetini anladığında bunu hissediyorsun. Sana daha güçlü geliyorlar.” dedi.

‘Hafif sıkletler bana hız kazandırdı’
Hafif sıkletlerle antrenman yapmasının hız konusunda kendisini geliştirdiğini bu durumun avantajını da yaşadığını dile getiren Taha Akgül, “Sürekli ağır sıkletlerle çalışsaydım bu kadar hızlanamazdım. 86 ve 96 kilodaki sporcularla yaptığım antrenmanlar beni ağır sıkletlere göre çok hızlandırdı. Onlar gibi güreşmeyi öğrendim ama güce, kuvvete de alışmak lazım.” ifadesini kullandı.

ABD’ye yine izin yok
Taha Akgül, 2016’da anatomik yapısını incelemek isteyen ABD’li yetkililere ‘hedef sporcu’ olduğu için yine izin veremeyeceğini dile getirdi ve şunları söyledi: “Şu an faal olarak güreş yapıyoruz, hedef sporcuyuz. Ağır sıklette şampiyon olmak çok zordur. Sporcu da benden faydalanacağını bildiği için kampa davet ediyor. 2020 Tokyo yolunda hedef sporcu olduğumuz için kesinlikle böyle bir şeye izin vermeden yolumuza devam edeceğiz”.

‘6 dakikada 3 kişiyle güreştim’
“Bugüne kadar, antrenmanlarda 6 dakikada 3 kişiyle güreşerek açığı kapatmaya çalıştım. İkişer dakikadan 3 değişik rakiple 6 dakikayı tamamlayarak çalıştım ama yetmedi. Son Dünya Şampiyonası’nda Gürcü rakibimin karşısında bunu yaşadım. Biraz taktik hatalar, biraz da belki bu iyi partnerimin olmamasından dolayı maçı kaybettim. Çare olarak da yurt dışı kamplarının bizim için iyi olacağını düşündük. ABD’li 97 kilo dünya, olimpiyat şampiyonu Kyle Snyder ile sosyal medyadan iletişim kurduk. Kampa davet etti. Şubatta ABD’ye gidip kamp yapacağız. Bana çok faydalı olacağını düşünüyorum. Başka ağır sıkletlerle de çalışacağım. ABD’ye geldiğimi duyduklarında antrenman yapmak isteyen çok olacaktır”. Yıldız güreşçi ABD’deki kampı ayrıca yabancı dil ve sosyal ilişkilerini geliştirme açısından da değerlendireceğini söyledi.



Haberin Devamı
YORUM YAZ