MENÜ

2018 YKS tercih tarihleri ne zaman başlıyor? YKS tercih klavuzu!

2018 Üniversite sınavını geride bıraktıntan sonra gözler şimdi YKS tercihlerine çevrildi. Adaylar hummalı bir şekilde tercih yapacağı üniversiteleri araştırıyor. Ayrıca milyonlarca aday ve ailesi 2018 üniversite tercih tarihleri ne zaman başlıyor? YKS tercih klavuzu ile alakalı internette araştırmalar yapıyor. YKS kontenjan kılavuzu, 2018 üniversite tercih tarihleri ile alakalı tüm bilgiler haberimizde...

2018 YKS tercih tarihleri ne zaman başlıyor? YKS tercih klavuzu!

2018 üniversite tercih tarihleri ne zaman başlıyor? YKS tercih işlemleri için milyonlarca öğrencinin heyecanlı bekleyişi sürüyor. 2018 Üniversite tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayınlanmıştı. Milyonlarca üniversite adayı ise arayışa geçti. Tercihler için araştırmalar sürüyor. Peki YKS tercihleri ne zaman başlıyor? ÖSYM tercih kılavuzu 2018 - Taban puanları belli oldu mu? Gibi soruların cevapları ve detaylar haberimizde...

Haberin Devamı

YKS tercihleri ne zaman yapılacak?

YKS tercihleri 7-14 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM tarafından alınacak. Üniversite boş kontenjanları öğrenmek ve YKS tercihleri hakkında bilgi sahibi olmak için yukarıda bulunan bağlantıya tıklamanız yeterli. Bu sene üniversiteye kayıt olacakları yakından ilgilendiren 2018 YKS yerleştirme kılavuzu sınav sonuçlarından önce açıklanmış oldu.

YKS ek yerleştirme ne zaman?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2018-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.

Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Haberin Devamı

Ek yerleştirmede, ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Ek yerleştirme tercih ücreti 15 lira olacak. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların yapacakları tercihler işleme alınmayacak.

YKS yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2018-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.

Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Ek yerleştirmede, ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Ek yerleştirme tercih ücreti 15 lira olacak. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların yapacakları tercihler işleme alınmayacak.

Merkezi yerleştirme için tercih işlemi nasıl yapılacak?

Adaylar, 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.). Merkezimize posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerlidir.

Haberin Devamı

YÖK Atlas nasıl kullanılır?

Sitenin amacı 'YKS tercih robotu' değildir açıklaması ile başlarken, adaylar başvuru sürecinde nasıl işlemler yapabileceğini, neye dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor. YÖK Atlas sitesine gitmek için tıklayınız

Eğitim uzmanları uyarıyor

Bu yıl başvurularda tercihlerde değişiklik yaşandı. Başvuru yapanlar dikkatli olması gerekiyor. Eğitim Danışmanı Sait Gürsoy, bu sene puan türünde değişiklik yaşandığını açıkladı. Geçen sene 18 olan puan türü, bu sene dörde indirildi. Sait Gürsoy “Geçen seneki donelere bakılarak adaylar tercih yapmaya kalkarlarsa, yanılgıya düşebilirler. Aldıkları puan üzerinden yüzdelik sıralarının bir miktar küçüğünü üstlere yazarken, çok miktar büyük sıraları, tercih sırasında aşağılarda olması gerekir. Örneğin; On bininci sırada olan bir adayın yedi bininci sıradan başlarken, bu rakamı yirmi bine çıkarması, yelpazeyi geniş tutarak hareket etmesinde yarar olacak.” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Adaylar için ikinci dikkat edilmesi gereken husus, üniversitelerin istedikleri nitelikler. Eğitim kadrosu, okulun yurt dışı bağlantıları, üniversitenin uluslararasındaki yeri, dikkate alınması gerekir.

Engelli adaylar için İstanbul Büyükşehir Belediyesi engelli adaylara destek veriyor. Belediye, 1-15 Ağustos tarihlerde evlerde mobil tercih hizmeti verecek.

ÖSYM tercih sorumluluğu üstlenmiyor!

Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatle incelemelisiniz. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların bazı koşullarını karşılayıp karşılamadığınız Merkezimizce kontrol edilmeyecektir. Merkezî yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilebilen tercihleriniz geçersiz sayılacaktır. Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır. Bu nedenle "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" bölümünü (2 kısım halinde düzenlenen bu koşul ve açıklamaları dikkatle incelemeden tercihlerinizi yapmayınız.) mutlaka okuyunuz. Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarını isteğinize göre sıralayabilmeniz için merkezî yerleştirme sisteminin nasıl işlediğini bilmenizde yarar vardır. Merkezî yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılacaktır.

Haberin Devamı

Sistemin esasları şu şekilde özetlenebilir:

a) Her yükseköğretim programına, Kılavuzda belirtilen ve bilgisayar ortamında denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecektir.

b) Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

c) Merkezî yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

d) Bir adayın kayıt hakkı kazandığı programın bağlı olduğu yükseköğretim kurumuna gönderilecek bilgilerde, kayıt hakkı kazanan bütün adayların açık kimlikleri, fotoğrafları, puanları, ortaöğretim alan/dalı ve ek puandan yararlanıp yararlanmadığı bilgisi yer alacaktır.

e) Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.

YÖK'ten YKS baraj açıklaması

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), hukuk, mühendislik, mimarlık, tıp ve öğretmenlik programlarının başarı sırası sınırlamalarının genişletilmesi kararlaştırıldı.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, bazı üniversite programlarının başarı sırası sınırlamalarının genişletilmesine karar verildiği bildirildi.

Yükseköğretimde eğitim-öğretimin niteliğinin artırılması amacıyla düzenlemeler yapıldığı ifade edilen açıklamada, bu kapsamda meslek icrasına yönelik bazı programlara öğrenci kabulünde "başarı sırasına göre sınırlama" uygulamasının başlatıldığı ve geçen yıllarda tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ile öğretmenlik programlarında başarı sırası sınırlarının belirlendiği hatırlatıldı.

Bu yıl ilk kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (2018-YKS) sonuçlarının, kontenjanların ve farklı puan türlerinde tercih hakkı kazanan öğrencilerin artmasının analiz edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu analizler sonucunda öğrencilerimizin lehine olmak üzere önceki yıllarda yürürlüğe konulan bazı programlara ait başarı sırası sınırlamalarının kalite önceliğimizden sarfınazar edilmeksizin genişletilmesi uygun görülmüştür."

Başarı sırası sınırlaması genişletilen programlar

Hukuk programlarının başarı sırası sınırlaması en düşük 190 bininci, mühendislik programlarının (orman, ziraat, su ürünleri fakülteleri programları ile ağaç işleri endüstri mühendisliği programları hariç, ziraat fakültelerinin gıda mühendisliği programları dahil) en düşük 300 bininci, mimarlık programlarının en düşük 250 bininci, tıp programlarının en düşük 50 bininci, öğretmenlik programlarının (rehberlik ve psikolojik danışmanlık programı dahil) en düşük 300 bininci olacak şekilde değişti.

YORUM YAZ