MENÜ

2017 Ales sonuçları öğrenme sayfası | ÖSYM Ales sınav sonuçlarını açıkladı

Merakla beklenen ALES sınav sonuçları açıklandı. ÖSYM'de ALES sınav sonuçları ile ilgili resmi açıklama yapıldı. Açıklamada "Sınav sonuçları, 21 Aralık 2017 tarihinde saat 16:45’den itibaren ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden açıklanmış olup adaylar, sınav sonuçlarını belirtilen İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir." ifadeleri kullanıldı.

2017 Ales sonuçları öğrenme sayfası | ÖSYM Ales sınav sonuçlarını açıkladı

2017-ALES Sonbahar Dönemi: Sınav Sonuçları Açıklandı... ÖSYM'den yapılan açıklamada "19 Kasım 2017 tarihinde uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (2017-ALES Sonbahar Dönemi) ait değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır. Sınav sonuçları, 21 Aralık 2017 tarihinde saat 16:45’den itibaren ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden açıklanmış olup adaylar, sınav sonuçlarını belirtilen İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir." ifadeleri kullanıldı.

SINAV SONUÇLARI 5 YIL GEÇERLİ OLACAK

Soruların, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacağı belirtilmişti. Sınavda, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte sorulara yer veriliyor. Sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak.

ALES SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN...

ALES nedir?


ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Doktora başvuruları için de ALES’e girilmesi gerekir. Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar.

İyi bir ALES puanına sahip olmak yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlar çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az %50’lik bir paya sahiptir. Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanırlar ancak bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar. ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 80 puandır.

Haberin Devamı
YORUM YAZ