MENÜ

Taha Akgül: Hedefim Tokyo'da yeniden şampiyon olmak

Önümüzdeki dönem olimpiyatlarının hazırlıklarına başlayacak olan Milli güreşçi Taha Akgül, sezon değerlendirmesi yapmak için basın mensuplarıyla bir araya geldi. Akgül, "2020 Olimpiyatları’na da tek Olimpiyat Şampiyonu olarak gideceğim. Hedefim Tokyo’da da yeniden şampiyon olup altın madalya kazanabilmek" dedi.

Taha Akgül: Hedefim Tokyo'da yeniden şampiyon olmak

Olimpiyatlara en iyi şekilde girebilmek için hazırlıklarına başlayan Taha Akgül, basın mensuplarıyla bir araya gelerek soruları cevapladı. Akgül, “Şu bu bir aylık süreçte hem dinlenerek, hem biraz ailemle vakit geçirerek bu zamanı değerlendirdim. Boş zamanlarımda genelde bahçemle vakit geçiririm. Kangal köpeğim var, kedilerim var. Genelde onlarla vakit geçiriyorum, onlarla ilgileniyorum. Bahçenin temizliği, bahçıvanlık işleri, toprakla uğraşıyorum çünkü toprak insanın enerjisini alıyor, kötü enerjiyi alıyor. İnsana pozitif bir enerji yüklüyor. Onunla uğraşıp bir ağacın gelişimini görmek, bir fidanın gelişimini görmek insana çok büyük bir moral oluyor” diye konuştu.

“Bu zamanı, ailemle vakit geçirerek değerlendirdim”

'Dünya Şampiyonası biteli 2 ay oldu, biliyorsunuz Dünya Şampiyonası'nı talihsiz bir şekilde ikinci olarak tamamladım' diyen Akgül, sözlerine şöyle devam etti:

“Aslında olimpiyatlardan sonra 2017 yılı Avrupa Şampiyonluğu ve daha sonra gelen Dünya finali. Avrupa ve Dünya finali 2017 yılı için başarılı geçti diyebiliriz. Çünkü insan olimpiyatlardan sonra biraz rehavete kapılabiliyor, bunu ben de yaşadım. Olimpiyat şampiyonu olduktan sonra tekrar Avrupa ve Dünya şampiyonalarına hazırlanabilmek kolay değil. En son Dünya Şampiyonası'nda 3-4 şampiyon yenildi diyebilirim. Bu gayet normal çünkü alttan gelen genç sporcular var, iyi rakiplerimiz var. İnsanlarımızın bunu görmesi açısından iyi oldu. Biz şampiyon olduğumuzda sanki kolay şampiyon oluyormuşuz gibi bir hava vardı. Final maçını herkes izledi, 18 puan çıktı. Maçın son saniyesine kadar kana kan dişe diş bir mücadele oldu. Maalesef burada bir taktik hatası yaparak maçı kaybettik. Şu bu bir aylık süreçte hem dinlenerek, hem biraz ailemle vakit geçirerek bu zamanı değerlendirdim. Boş zamanlarımda genelde bahçemle vakit geçiririm. Kangal köpeğim var, kedilerim var genelde onlarla vakit geçiriyorum, onlarla ilgileniyorum. Bahçenin temizliği, bahçıvanlık işleri ve toprakla uğraşıyorum çünkü toprak insanın enerjisini alıyor, kötü enerjiyi alıyor. İnsana pozitif bir enerji yüklüyor. Onunla uğraşıp bir ağacın gelişimini görmek, bir fidanın gelişimini görmek insana çok büyük bir moral oluyor. Bu bir aylık süreci genelde evde geçirdim diyebilirim, fizik tedaviye gittim geldim.”

"Hamdolsun şu an iyi durumdayım"

Sakatlığı ile ilgili de bilgi veren Taha Akgül, şunları söyledi:
"Sol iç yan bağlarımda yüzde 80 bir yırtık vardı, hamdolsun şu an iyi durumdayım. İyileştim diyebilirim. Tamamen antrenmanlara da başladım. Fiziksel olarak ağırlık ve koşu antrenmanları yapıyorum. Minderden uzak kalmaya çalışıyorum bu süreçte, çünkü biraz özlemem gerekiyor güreş antrenmanlarını. Sezon çok yoğun geçiyor, çok fazla müsabakalara giriyoruz. Bu süreci ağırlık ve koşu antrenmanları ile minderden uzak geçiriyorum. İnşallah en iyi şekilde bu süreci atlatıp yeni sezona, 2018 yılına yine Avrupa şampiyonluğu ile başlamak istiyorum. 6. kez, serbestte rekor bende, zaten bu rekoru geliştirmek için yine elimden geleni yapacağım. Bu süreçte bizi eleştirenler oldu. Ben özellikle Dünya Şampiyonası'na çok iyi hazırlandım diyebilirim. İnanın Avrupa Şampiyonası'na bu kadar iyi hazırlanmadım. Avrupa Şampiyonası'nda Gürcü rakibimi 14-4 teknik üstünlükle yendim. Buraya da o kadar iyi hazırlandım ki maalesef müsabaka içerisinde kendimi biraz kaptırdım diyebilirim. Bütün tribünler Gürcü sporcuyu destekliyordu, puan verdiğimde herkes ayağa kalkıyor, hani deplasman baskısı gibi bir şey onu hissettim. Biraz dağıldım diyebilirim, kontrolü kaybettim. Tekrar öne geçtim, ondan sonra inanın bahane değil, ayağım kaydı. Dünya Güreş Birliği'nin amblemi normal güreş brandasından farklı bir malzeme. Keşke orada kontrol edip bir nefes alıp itiraz etseydim minder hakkında. Hakemler onu sildirseydi maç daha farklı olurdu. Takdir böyleymiş, buradan alacağımız dersler var. Her ne kadar Olimpiyat Şampiyonu da olsan yaşaman gereken tecrübeler varmış, ben bunu yaşadım burada. 2018 yılı benim için daha tecrübeli yere daha sağlam basan bir şekilde gidecek inşallah."

"Düşmez kalkmaz bir Allah"

Güreş, halter ve boks branşlarının, sporun en ağır dalları olduğunu vurgulayan Akgül, "O yüzden spor yaptığımızdan sürekli vücudumuzdan gidiyor, yıpranıyoruz. Zamanla kendimize iyi bakmazsak, kendimize dikkat etmezsek, bir şekilde hastalıklar ortaya çıkmaya başlıyor. Naim Süleymanoğlu ağabeyimizin kendisi halen tedavi görüyor. Devlet büyüklerimiz çok büyük destek oldular. Yaptığımız sporlar çok ağır branşlar olduğu için ilerleyen yaşlarda iç organlarda rahatsızlık olabiliyor. O yüzden devlet büyüklerimizin bu konudaki hassasiyeti çok önemli. Naim ağabeyi karaciğer naklinde öncelik tanıdılar ve nakil gerçekleşti. İnşallah en kısa zamanda ayağa kalkmasını temenni ediyoruz spor camiası olarak. Çünkü kendisi efsane olmuş, dünyaya mal olmuş bir sporcu. Kendisi Türkiye’ye üç Olimpiyat şampiyonluğu kazandırmış biri. İnşallah diğer sporcu kardeşlerimiz de hem spor yaşamlarında hem de sporu bıraktıktan sonraki hayatlarında beslenmelerine dikkat eder. Bunlara dikkat etmediğiniz zaman sporcuların sağlık yaşamlarında sıkıntılar olabiliyor. Ben genelde yaşantıma, özel hayatıma dikkat eden bir insanım. Sporu bıraktıktan sonra da sporcu kişiliğimle, sporcu karakterimle beraber sağlıklı bir şekilde hayatımı devam ettireceğim. Allah kimseyi sağlığı ve sıhhati ile sınamasın. İnsanoğlu nam, şan, şöhret, para için yeri geliyor sağlığını kaybediyor. Daha sonra sağlığı için namını, parasını şöhretini harcıyor. O yüzden düşmez kalkmaz bir Allah, dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"Sadece bir cana hayat vermiyorsun, bir aileye de hayat veriyorsun"

Organ bağışına da değinen Akgül, şunları söyledi:
"Az önce de belirtiğim gibi düşmez kalkmaz bir Allah, herkes rahatsızlanabilir, herkes hasta olabilir. Hem kan bağışı hem organ bağışı bu konuda çok önemli. Sağlıklı insanların diğer insanlara yardım etmesi gerekiyor. Biz sporcular bu konuda biraz daha sıkıntılıyız. Karaciğer ve böbrekler bizim için de çok önemli. Ama öldükten sonra ben de organlarımı bağışlayabilirim, destek olabilirim. Çünkü öldükten sonra organlarımın bir insanda hayat bulması çok önemli. Ona destek olmak çok önemli. Çünkü onun da ailesi var, sadece bir cana hayat vermiyorsun bir aileye, bir sülaleye hayat veriyorsun. Organ naklini destekliyorum, bütün vatandaşlarımızdan da bu konuda duyarlı olmalarını bekliyorum."

"Hedefim altın madalya kazanmak"

Tokyo’da hedefinin tekrar şampiyonluk olduğunu belirten Milli sporcu, şöyle konuştu:
"Tabii tüm sporcuların hayali olimpiyatlardır ve oraya katılabilmektir. Ben 2012 yılında bunu başardım. Artık olimpiyatlara katılabilmek bizim için bir hayal, bir başarı değildir. Ben 2012 Rio Olimpiyatları'na gitmeden önce de hep söyledim. 'Bizi gümüş ve bronz kurtarmaz' dedim. Allah’a hamdolsun iki kez Dünya Şampiyonu oldum. İki defa şampiyon olan bir sporcunun da olimpiyatlarda başarılı olması gerekiyordu. Ben de bunu başardım. Ülkeme tek altın madalyayı kazandırmak bana nasip oldu. 2020 Olimpiyatları'na da tek olimpiyat şampiyonu olarak gideceğim. Hedefim Tokyo’da da yeniden Olimpiyat Şampiyonu olup altın madalya kazanabilmek. Milletimizin beklentisi de budur. Ben de hep bu doğrultuda çalışıyorum. Girdiğimiz bütün müsabakalar olimpiyatların hazırlığıdır. Avrupa ve Dünya şampiyonaları, olimpiyatlara hazırlık şeklinde geçiyor. Çünkü bu şampiyonalarda karşılaştığımız sporcularla olimpiyatlarda da karşılaşıyoruz. Tabii bu arada jenerasyonlar da değişiyor. Yeni sporcularla da zaman zaman karşılaşıyoruz. Ben artık tecrübeli sporcular kategorisine geçtiğimizi düşünüyorum. Bir çok ülkede genç sporcular artık karşımıza çıkıyor. Onlar olimpiyat oyunlarında kendilerini göstermek isteyeceklerdir. Biz de tecrübemizle altın madalyaya ulaşmak istiyoruz. Hedefim ikinci kez olimpiyat şampiyonu olmak."

"Partnersiz şampiyon"

Partner eksikliğine de değinen Taha Akgül, "Maalesef 6 yıldır en büyük eksikliğim partnerimin olmamasıdır. Bu durumu elimden geldiği kadar idare ettim ve etmeye çalışıyorum. Kendi kilomda bir rakiple güreşmek yerine iki ya da üç rakiple güreşerek kondisyon açığımı kapatmaya çalışıyorum. Kısa dinlenme aralıklarında üç ya da dört rakiple güreşiyorum. Kendi seviyemde üç dört rakibim olsa kendimi daha fazla geliştiririm. Gençlerden bizlere rakip olabilecek yetenekli sporcular olsa rekabet artacağı için başarı da artar. Şu anda alttan gelen kardeşlerimizden bizlerle rekabet edecek seviye de kimse yok. Onlar bizlerle rekabet edecek seviyeye ulaştıkları zaman bizde bu ortamdan faydalanacağız. Daha fazla çalışacağız. Diğer ülkeler bu rekabet ortamını başarıyorlar. Sporcular çok iyi rakiplerle antrenman yapıyorlar. Bu da onlara çok ciddi bir avantaj sağlıyor. Ekranda görünmese de bir sıfır önde başlıyorlar. Bundan sonraki süreçte tabii biz de kendimizi geliştirmek adına yurt dışı kamplarına katılabiliriz. Amerikalı sporcu Snyder beni davet etti. Gidip onunla birlikte çalışma imkanım olabilir. Kendisini çok beğeniyorum. Üstün bir sporcu. Bunun gibi düşüncelerimiz var, ilerleyen zamanlarda netleştireceğiz. Partnersiz şampiyonluğu 7 senedir başarıyoruz. O yüzden partnersiz şampiyon diyebilirsiniz. Ülkemizde tabii Kırkpınar var. 65 tane baş pehlivan var. Bunlardan 10 tanesi bile mindere gelip Türkiye şampiyonalarına gitseler, rekabet o kadar artar ki, genç kardeşlerimiz de çok olumlu etkilenirler. Çünkü 10 tane iyi sporcu geldiğinde bir şampiyonaya herkesin çalışma temposu ve azmi çok daha fazla artacaktır. Maalesef yağlı güreş yapan sporcularımız mindere yanaşmıyorlar. Onlara da çağrı yapıyorum, mindere gelsinler. Antrenmanlara gelsinler, kamplara gelsinler. Özellikle ikili antrenmanlarda onlardan çok istifade edeceğimizi düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

"En büyük destekçi, Melih Gökçek"

Amatör sporcuların en büyük destekçisinin Melih Gökçek olduğunu vurgulayan Akgül, "Başkanımız görevini artık bıraktı. Melih Gökçek sadece güreşin değil tüm amatör branşların en büyük destekçisi oldu. Kendisine bizim vefa borcumuz vardır. Yanına gittiğimiz zaman da kendisine söylüyoruz. Onlarca sporcu belediyenin desteğiyle spor yapıyor, iş buluyor. Kendisinin bizler de çok emeği vardır. Başkanımıza, bizlere ve tüm sporcularımıza verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Hayırlı bir kısmet çıkarsa evleneceğim"

Basın mensuplarının 'Taha'yı ne zaman evlendiriyoruz?' sorusuna ise Akgül, "Her gittiğim yerde artık bu soruyla karşılaşıyorum. Ben çok düzenli yaşayan biriyim. Sporculuk hayatımdaki başarımı da buna bağlıyorum. Bu yüzden evliliği düşünüyorum. Evliliğin sporculuk hayatımı olumlu yönde katkı sağlayacağına inanıyorum. Hayırlı bir kısmet çıkarsa ki şu ana kadar çıkmadı. O zaman evleneceğim inşallah" karşılığını verdi.

İHA

Haberin Devamı
YORUM YAZ