MENÜ

Kayserispor - Sivasspor maçı kitaplaştı

Türkiye'nin en büyük futbol faciasına ışık tutmayı amaçlayan Kenan Başaran, bu kitapla ülkemizdeki geçmişle hesaplaşma geleneğinin kalın duvarına bir gedik açtı.

Kayserispor - Sivasspor maçı kitaplaştı

17 Eylül 1967'de Kayseri'de yaşanan olay, sadece ülkemizde değil tüm dünyada yankı bulmuştu. Kayseri'de oynanan Kayserisspor-Sivasspor 2. lig maçı, futbol tarihimizin en büyük faciasına sahne oldu. Atılan taşlardan ve kapalı kapılar nedeniyle panik ve izdihamdan, 43 kişi hayatını kaybetti, yüzlercesi yaralandı. İzleyen günlerde, Sivas ve ilçelerinde Kayserililer'e yönelik saldırılar oldu. Ardından geçen 22 yıl boyunca iki takım hep ayrı gruplarda tutuldu, karşı karşıya gelmeleri önlendi.

Gazeteci Kenan Başaran, bu hazin olayı,'SİVAS - KAYSERİ Türkiye'nin En Büyük Futbol Faciası' adıyla kitaplaştırdı. Başaran, erişilebilen bütün kaynakları, yerel ve ulusal basını taramakla kalmayıp, olayın çok sayıda tanığıyla görüşerek oluşturduğu kitapta facianın canlı bir hikayesini anlatıyor.

"Sadece futbol ortamımızdaki şiddet potansiyelini değil, ülkenin yerel-bölgesel, toplumsal, mezhepsel rekabet dinamiklerini de aydınlatan bir hikaye bu... Avrupa'da yakın zamanların Brüksel-Heysel ve özellikle Sheffield-Hillsborough gibi büyük futbol facialarıyla ilgili, ciddi bir hesaplaşma süreci var. Türkiye'de geçmişle hesaplaşmama geleneği, bu alanda da kendini gösteriyor. Başaran, bu hazin geleneğin kalın duvarında bir gedik açıyor...

Haberin Devamı
YORUM YAZ