MENÜ

Guliyev, bugünlere kolay gelmedi

Türkiye'ye ilk Dünya Atletizm Şampiyonası altınını getiren Ramil Guliyev, Fenerbahçe Kulübü'nün büyük özverisi ve çabaları sonucu bugünlere geldi.

Guliyev, bugünlere kolay gelmedi

2010 yılında sarı-lacivertli kulübe transferi ülkesinde normal karşılansa da Guliyev, Türk vatandaşı olmak isteyince işin rengi değişti. Azerbaycan, üç yıl uluslararası şampiyonalara katılmasını engelledi. Başarılı atlet bu yüzden, 2012 Londra Oyunları’na gidemedi. Ancak kulübüyle tüm zorluklara göğüs germeyi bildi ve sonunda tarihe geçti.

Azerbaycan asıllı Türk atlet Ramil Guliyev tarihi bir başarıya imza attı ve Türkiye’ye dünya atletizm şampiyonlarındaki ilk altın madalyasını kazandırdı. 27 yaşındaki sporcunun aslında Türkiye adına yarışması hiç kolay olmadı. Dikkatleri üzerine ilk çektiği yıl 2007 idi... Çekya’daki Dünya Gençler Atletizm Şampiyonası’nda 200 metrede ikinci oldu. Aynı yıl Sırbistan’da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’ndaysa 200 metrede altın, 100 metrede de gümüş madalyanın sahibi oldu ve IAAF tarafından ‘gelecek vaat eden atletler’ arasında gösterildi. Azerbaycan formasıyla gösterdiği bu başarıların ardından sıra Türkiye’ye gelecekti...

O dönem Fenerbahçe’nin Atletizm Şubesi’nin başında olan Fikret Çetinkaya’nın dikkatini çekmişti. Çetinkaya’nın büyük uğraşları sonucu Guliyev 2010’da sarı-lacivertli kulüple sözleşme imzaladı. Buraya kadar bir sorun yoktu ancak Türk vatandaşlığına geçmek isteyince işin rengi değişti. Sporcunun 2014’e dek uluslararası şampiyonalara katılımını engelleme hakkı bulunan Azerbaycan harekete geçti.

Yalnızca maddi çıkarlarını gözetmekle suçladıkları sporcunun kendilerinin milli davetlerini de geri çevirmesinin ardından ‘Kardeş Ülke’, başka bir ülke için yarışmasını engellemek için IAAF’e başvurdu, sporcu 2012 Londra’da Türkiye adına koşamadı. Vatandaşlıktan çıkarma ve Azerbaycan’a girmesi durumunda tutuklanma taleplerinin da gündeme geldiği dönem, Azerbaycan’ın bu yaptırımının dolmasının ardından 2013 baharında son buldu, Ramil Guliyev, Türkiye için koşmaya başladı.

Diplomatik ve resmi zorlukların yanında Guliyev bir dönem sağlıkla ilgili de zorluklar yaşadı. İki ayağından ameliyat geçiren sporcu buna karşın Mersin’deki Akdeniz oyunlarında koşarak ikincilik elde etti. O dönemden itibaren her gün form grafiğini biraz daha yükselten Guliyev yaşadığı tüm zorluklara kulübü ile birlikte göğüs germeyi bildi ve sonunda tarihe geçti.

Yıldırım’dan devlete çağrı

Başkan Aziz Yıldırım, Fenerbahçe sporcusu Ramil Guliyev’in, bir Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’ye altın madalya kazandıran ilk atlet olmasının kendisini çok gururlandırdığını söyledi.

Yıldırım, “Ramil hem Türkiye’nin hem Fenerbahçe’nin adını duyurmuştur. Türkiye’nin atletizmde de var olduğunu göstermiş, ispatlamıştır. Ama 15 yıldır söylediğimiz gibi, bizim amatör şubelerde ihtiyaçlarımız vardır. En büyük ihtiyaçlar da maddi anlamdadır. Bu insanları desteklemek lazım ki bu başarılar gelsin. Çünkü çok çocuğumuz var. Bugün Dünya Şampiyonasında Eda Tuğsuz kızımız cirit atmada 5. oldu, Özkan Baltacı çekiçte finalde, Salih Korkmaz pazar günü yürüyüşte yarışacak. Bundan önce Mizgin Ay kızımız, yıldızlarda 100 metrede Dünya Şampiyonu oldu” dedi.
F.Bahçe Başkanı, “Bu vesileyle biz Atletizm Şubemize daha fazla önem verme mecburiyetindeyiz. Bu çocuğu da diğerlerine de hepsine, hak ettikleri derecede, maddi anlamda; ki manevi zaten yapıyoruz, maddi anlamda da kısıtlı olan şartları daha da ileriye götürerek, onlara bu yarışmalarda kazandıklarından daha fazlasını Fenerbahçe Spor Kulübü olarak vereceğiz. Bunu devletten de bekliyoruz” diye konuştu.

Yıllık masrafı 700 bin TL
Ramil Guliyev’in Fenerbahçe’ye maliyetinin 700 bin TL olduğu ortaya çıktı. Bu yıllık harcamanın içinde sporcunun Ukrayna’dan özel olarak gelen masörünün masraflarının da bulunduğu belirtildi. Guliyev dün İngiliz The Guardian gazetesine verdiği röportajda kazancıyla ilgili de konuştu ve “İyi finansal destek alıyorum. Türkiye’deki aylık maaşım, Azerbaycan’daki yıllık maaşıma denk geliyor” ifadesini kullandı. Katar’ın kendisine vatandaşlık ve ülkeleri adına yarışma teklif ettiğini de belirten Ramil, “Ancak Türkiye’yi tercih ettim çünkü Türkiye ile Azerbaycan arasında fark yok. Dil ve kültür iki ükede aynı” dedi.

10 yılın emeği!
Guliyev altın madalya için çok çalıştığını söyledi, “10 yılın emeği buraya kadar getirdi bizi. Umarım bir daha, daha başarılı bir derece elde ederiz. Bu madalya benim spor kariyerim için çok büyük bir adım” dedi.

16. Dünya Atletizm Şampiyonası’ndan madalya kazanarak döneceğinden emin olduğunu dile getiren Ramil Guliyev, “Hangi madalya olacağı kısmet işte. Biz bu işe çok emek verdik. Çok çalıştık. 10 yılın emeği buraya kadar getirdi bizi. Bu madalya benim spor kariyerim için çok büyük bir adım. Büyük sporcular, Bolt gibi sporcular da spor kariyerini bitirmişken bizim zamanımız geldi diyelim” dedi.

DHA’ya konuşan milli atlet, yarışmadan önce antrenörü Oleg Mukin ile 100 metrede şanslarının ne olduğunu masaya yatırdıklarını ifade etti, “Hocam ‘en kötü ihtimalle final yaparız’ dedi. Ama finalde madalya kazanma şansımız çok düşüktü. Çünkü 9.80 civarında sporcular çoktu. Bir de benim start takozunda biraz hatalarım var. 100 metreyi koşup yorularak 200 metreye gelmek istemedik. Onun için sadece 200 metre koşmaya karar verdik” ifadelerini kullandı.
Altın madalyanın sahibi olduktan sonra kendisini bir çok kişinin tebrik ettiğini söyleyen Ramil Guliyev, “Binlerce kişi yazdı. Telefonun ekranı hiç sönmedi, mesajlar geldi. Çok insanı mutlu ettiğim için ben de çok mutluyum. Ailem gece hiç yatmadı. Çok mutlu oldukları için sabaha kadar bana yazdılar. Herkese teşekkür etmek istiyorum destek oldukları için. Bu insanlar olmasaydı belki ben bu madalyayı hiç kazanamazdım. Açıkcası bir parçasını ben bunun için yapıyorum çok kişiyi mutlu ettiğim için” diye konuştu.

‘Önceden planladım’
Rus gazeteci Natalia Maryanchik, mücadelenin ardından Ramil Guliyev ile gerçekleştirdiği röportajı, Sport-Express’te yayınladı.
Azerbaycan bayrağını da kutlamada kullanmayı, daha önceden planlayıp planlamadığı sorusu yöneltilen Guliyev “Evet, iki ülkenin bayrağıyla bir onur tablosu oluşturmanın hayalini kuruyordum” yanıtını verdi.

Usain Bolt’la biraraya geldi
Ramil Guliyev, atletizm dünyasının efsane isimlerinden Usain Bolt ile bir araya geldi. Londra’da kaldıkları otelde karşılaşan ikili, bir süre sohbet etti. Guliyev, Bolt’u kariyerinin son yarışında kazandığı bronz madalya için tebrik ederken, Bolt da şampiyon atletimize “Unvanını korumanı dilerim. Ülken ve senin adına çok sevindim” dedi.

Tüm dünyayı şaşırttı
16. Dünya Atletizm Şampiyonası’nda milli atlet Ramil Guliyev’in 200 metrede altın madalya kazanması, dünya basınında geniş yankı uyandırdı.
İngiltere merkezli BBC, favori yarışçılar Güney Afrikalı Wayde van Niekerk ve Botsvanalı Isaac Makwala’yı geçerek zirveye yerleşen Türk sporcunun başarısını “Guliyev, Niekerk’i geride bırakarak 200 metreyi şok bir zaferle kazandı” başlığıyla verdi.

Türkiye’nin atletizmde ilk altın madalyasına Londra 2017’de ulaşarak büyük bir sürprize imza attığı vurgulanan haberde, Guliyev’in, “Şok etkisine yol açacak bir zafer kazanmadım. Ama kendimi rüyada gibi hissediyorum” değerlendirmesine yer verildi.İngiliz gazetesi Guardian, 27 yaşındaki milli sporcunun önemli rakipleri geçtiğini hatırlatarak, “Van Niekerk’i, Guliyev uyandırdı” yorumunda bulundu.

ABD basınından New York Times da şampiyonanın ardından emekliye ayrılacak Jamaikalı rekortmen sprinter Usain Bolt’un halefi olarak gösterdiği Van Niekerk’i eleştirerek, “Bu yarışın ardından geleceğin Bolt’u diyebileceğimiz bir sporcunun henüz var olmadığı gerçeği ortaya çıktı. Guliyev, Türkiye’ye şampiyonada ikinci madalyasını kazandırdı” değerlendirmesini yaptı.

Fransa’dan L’equipe, şampiyonanın 200 metre finalinde seyircilerin hiç beklemediği bir sonuçla karşılaştığını kaydederek, “Ramil Guliyev, 200 metreyi kazanarak dünya atletizm tarihinin en büyük sürprizlerinden birini gerçekleştirdi” ifadelerine yer verdi.

Özel tişört
Ramil Guliyev’in büyük başarısını Fenerium özel bir tişörtle taçlandırdı. Tişört çok yakında Fenerium mağazalarında satışa sunulacak.

Terzioğlu kutladı
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Ramil Guliyev’in elde ettiği başarıdan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Terzioğlu “Turkcell olarak Türkiye Atletizm Federasyonu ile yaptığımız iş birliğinin getirdiği başarıları izlemek, bize tarifsiz bir mutluluk yaşatıyor. Atletizmde ülkemiz adına elde edilen dereceler bize gurur veriyor” dedi.

(Milliyet)

Haberin Devamı
YORUM YAZ