MENÜ

Millilerimizden lider Polonya karşısında galibiyet serisine devam!

Mansiysk'te düzenlenen 2017 Dünya Takımlar Satranç Şampiyonası'nda Türkiye fırtınası esmeye devam ediyor.

Millilerimizden lider Polonya karşısında galibiyet serisine devam!

Şu ana kadar Ukrayna ve Rusya gibi favorilerle yaptığı beraberliklerle dikkat çeken ve Norveç galibiyetiyle birlikte turnuvanın en sansasyonel takımı olan Türkiye'nin bugünkü kurbanı ise Wojtaszek ve Duda gibi iki tane 2700+ ELO'ya sahip büyükusta içeren kuvvetli bir kadroyla turnuvaya katılan ve 3/3 yaparak tur öncesi turnuva sıralamasında zirvede yer alan güçlü Polonya oldu. GM Can'ın galibiyetiyle maçı 2,5-1,5 kazanan milli takımımız böylece bize bir rüyayı yaşattırmaya devam ediyor. Türk satranç tarihine geçecek bu önemli seriyi sürdürmek adına millilerimiz büyük uğraş veriyor.

Masa eşleşmelerine kısaca göz atarsak, maçın en kısa süren oyunu ikinci masadaki Yılmaz-Duda partisiydi. Minsk'te düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda 2700 ELO barajını geçmeyi başarmış genç Duda karşısında Mustafa riske girmedi ve erken taş kırışmaları sonrası oyunu berabere yaptı.

Dördüncü masada Gajewski Batuhan Daştan karşısında siyah taşlarla iyi bir oyun ortaya koyarak güzel bir kalite fedasıyla kompanse elde etse de Batuhan'ın dikkatli oyunu rakibine kazanç fırsatı tanımadı ve Gajewski sürekli şahla oyunu berabere sonuçlandırmayı seçti.

Siyah taşlara sahip olduğumuz birinci ve üçüncü masalarda ise avantajlı olan yine Türkiye idi. Anand'ın da sekondantlığını yapmış Wojtaszek, Dragan'ın Slav tercihi karşısında 10.g4 hamlesiyle agresif niyetini belli etse de oyuncumuzun doğru oyunu sonrası Polonyalı oyuncu ataktan çok piyon zayıflıklarıyla dolu kötü bir final elde etti. Piyon kazanan Dragan için kale ve atının rakibinin kale ve filinden biraz daha kötü olması nedeniyle konum net bir kazanç değilse de kazancı zorlayabilecek tek tarafın siyah olabileceği açıktı. Zaman sıkışmasında rakibinin taşlarını aktifleştirmesine izin veren oyuncumuz oyunu riske etmemeyi seçerek Wojtaszek'in berabere teklifini kabul etti. Böylece her şey üçüncü masadaki GM Bartel-GM Can mücadelesine kalmıştı.

Oyuncularımızın bu turnuvadaki hazırlıkları gerçekten her türlü övgüyü hak ediyor. Rakipleri her ne kadar yan varyantlar da oynamaya çalışsa oyuncularımız asla sürprize uğramıyor ve açılıştan çok sağlam konumlarla çıkıyorlar. Üçüncü masadaki Bartel-Can partisinde de bunun bir örneğini gördük. Öyle ki açılıştan oyuncumuz çift file sahip ve sadece kendisinin kazancı zorlayabileceği bir finalle çıkmayı başardı. Bu seviyede zor görülen son derece tek taraflı bir partiye imza atan Emre Can baştan sona dikkatli bir şekilde üstün götürdüğü oyunu bir kale finalinde kazanmasını bildi.

Haberin Devamı
YORUM YAZ