MENÜ

Ernesto Valverde kimdir?

Son olarak Athletic Bilbao'yu idare eden eski Barça oyuncusu takımın yeni hocası oldu.

Ernesto Valverde kimdir?

Ernesto Valverde, FC Barcelona'nın yeni teknik direktörü. Eski Barça oyuncu son olarak Athletic Bilbao'yı çalıştırdı ve 2017/18 sezonuyla birlikte Katalan ekibinin başında olacak. İmza töreni perşembe gerçekleşecek.

1988-1990 yılları arasında kulüpte oyuncu olarak görev alan Ernesto Valverde'nin kulüpteki ikinci dönemi başlıyor. Yeni Barça hocası Johan Cruyff'un takımınde yer alıp Kupa Galipleri Kupası ve Kral Kupası elde etti. 29 resmi maça çıkıp 10 gol attı.

Teknik adam olarak Valverde İspanya'da ve yurt dışında birçok tecrübeye sahip. Athletic Bilbao ve Yunan takımı Olympiacos'u iki ayrı dönemde çalıştırmasının yanı sıra Espanyol, Villarreal ve Valencia'yı da yönetti. Antrenörlük kariyeri boyunca altı kupa kazandı, bunlardan beşi Olympiacos ve biri Athletic Bilbao.

Barça DNA'sı taşıyan tecrübeli bir hoca

Extremadura'daki Viandar de la Vera'da doğdu fakat Bask Ülkesi'ndeki Vitoria'da büyüdü. 53 yaşındaki Ernesto Valverde takımlarına aşıladığı hücum futbolu ve insan yönetimi özellikleriyle biliniyor. Barça'nın yeni hocası İspanya futbolunda büyük bir deneyime sahip ve Yunan futbolundaki dönemiyle de Avrupa tecrübesi edindi.

Valverde 1988-1990 arasında oyuncu olarak Barça forması giydi ve antrenörlük kariyerine 1997'de Athletic Bilbao akademisinde U16B takımını çalıştırarak başladı. Bir sezon yardımcı antrenör olarak A Takım'da Jupp Heynckes'in yanında görev aldıktan sonra kulübün B Takımı Bilbao Athletic'i yönetti. Baskça El Txingurri (karınca) şeklinde çağrılan Valverde sonunda adım adım yükselerek 2003-2005 arasında Athletic Bilbao'nun başına geçti. Onu göreve getiren eski takım arkadaşı, bir Barça efsanesi olan ve o dönem Bask ekibinin futbol direktörlüğünü yapan Andoni Zubizaretta'dan başkası değildi.

Arda Turan'ın yeni hocası Ernesto Valverde

Hocalığında altı kupa

Yıllar sonra kulübün Avrupa Kupaları'na katılmasını sağladı ve Kral Kupası yarı finalinde penaltılarla Real Betis'e kaybetti. Bir sene futbola ara vermesinin ardından Valverde 2006'da Espanyol'un başına geçti ve şehrin diğer takımını 2007'de UEFA Kupası'nda finale kadar çıkardı. Glasgow'da kazanan La Liga'nın bir diğer ekibi Sevila oldu. 2008'de şansını yurt dışında denemek istedi ve Yunan temsilcisi Olympiacos'u devraldı. Atina kulübünde lig ve kupa dublesi yaptıktan sonra kısa süreliğine Villarreal'e döndü. 2010'da tekrar Pire ekibinin başına geçti ve iki sezonda iki defa ligi ve bir kez de Yunanistan Kupası kazandı.

Aralık 2012'de 12. sıradaki Valencia'da işbaşı yaptı. 2013 yazında ayrılırken takımı beşinciliğe taşıyıp Avrupa Kupaları'na gitmesini sağladı. 2013/14'te Athletic Bilbao'ya yeniden döndü ve buradaki ikinci dönemi başladı. 2015'te Kral Kupası finalinde Camp Nou'da Barça'ya 3-1 kaybetti. Aynı yaz İspanya Süper Kupası'nda FC Barcelona'yı toplamda 5-1 ile geçerek 31 yıl sonra Bask temsilcisinin müzesine bir kupa kazandırmayı başardı. O sezon (2015/16) Bilbao ekibi UEFA Avrupa Ligi'nde çeyrek finale kadar yükseldi.

Haberin Devamı
YORUM YAZ