MENÜ

Merve Şapçı'nın hayali başörtülü sporcuların artması

Türkiye’nin lisanslı ilk başörtülü basketbolcusu Merve Şapçı, en büyük hayalinin farklı branşlarda da kendisi gibi başörtülü sporcuları görmek olduğunu söyledi.

Merve Şapçı'nın hayali başörtülü sporcuların artması

Başörtüsü taktıktan sonra antrenörlükten başka bir düşüncesinin olmadığını belirten Merve Şapçı, basketbola olan tutkusunu ve yaşadıklarını anlattı.

Basketbolun kendisi için bir tutku olduğunu belirten Merve Şapçı, "En büyük hayalim benim gibi başörtülü sporcuların, farklı branşlarda da sahalarda olması. Tesettüre girdikten sonra birçok engelle karşılaştım. Antrenörlükten başka bir düşüncem yoktu." ifadelerini kullandı.

Bosna Hersekli basketbolcu Indira Kaljo’nun oynadığı reklamı gördüğünü anlatan Merve Şapçı, şunları kaydetti:

"Bosna Hersekli basketbolcu Indira Kaljo, başörtülülerin de her sporu yapabilmesi için geniş çaplı bir imza kampanyası başlatmıştı. Ben de bu kampanyanın Türkiye ayağında yer aldım. ’Başörtülü basketbolculara serbestlik’ adı altında başlatılan kampanyada imza sayısı yüz binleri geçti."

"Türkiye’nin rolü çok büyük"

Merve Şapçı, kampanya sürecinde kendisine birçok sporcudan da destek geldiğini aktararak, şunları ifade etti:

"Bu kampanya sürecinde Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’ı milletvekillerimizle ziyaret ettik. Kendisi bize rehber oldu. Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) nezdinde girişim başlattık. FIBA’ya karşı başlattığımız imza kampanyası sonucu iki yıl önce ’geçici serbestlik’ aldık ve nihai kararı bekleyen sporculara ilk müjde TBF’den geldi. Türkiye’nin bu mücadelede olumlu karar vermesi, bütün ülkelerde olumlu adım atılmasına sebep oldu. Bu kararın değişmesinde Türkiye’nin rolü çok büyük."

"Parkeye çıkarken endişe ettim"

Merve Şapçı, TBF tarafından alınan karar sonrasında, başörtüyle parkede yer almasına olanak sağlanmasıyla 5 Eylül 2016’da Türkiye’nin lisanslı başörtülü ilk kadın basketbolcusu olarak tarihe geçti.

Genç sporcu, yeni sezonda Bölgesel Kadınlar Ligi’nde yer alan Küçükçekmece Basketbol Gençlik ve Spor Kulübünde forma giydi.

Başörtülü olarak ilk sınavını Fenerbahçe Gelişim’e karşı verdiğini anlatan Merve Şapçı, "Maç başlamadan önce ben de koçum da tereddütlüydük. Önümüze yeni bir engel çıkabilir diye endişe ettim. Başlama düdüğü çaldıktan sonra derin bir nefes aldım. Benim başım açıkken de örtülüyken de tek amacım vardı, topu potadan geçirmek." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı’na minnet duyuyor

Merve Şapçı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a minnet duyduğunu vurgulayarak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki birçok yasağı kaldırdı. Allah ondan razı olsun ve başımızdan eksik etmesin. Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç ile görüşmemiz bizlere bu süreçte rehber oldu." ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sayesinde hayallerimize ulaşıyoruz." diyen Merve Şapçı, görüşlerini şöyle açıkladı:

"Tekdüze yaşamıyoruz. Bize inancımızla hayallerimizi aynı anda yaşama imkanı sundu. İnsanın inancının spor yapmasına engel olmaması gerekiyor. Herkesin inanışına saygı duyulması gerekir. Sporun en zirvedeki organizasyonunda bile ’Respect’ yani ’Saygı’ yazıyor. Saygı her şeyden önemli."

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ