MENÜ

Türkiye, "engelli yelken" sporunda da atağa geçti

Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun bu yıl ilk kez düzenlediği Bedensel Engelli Yelken Türkiye Şampiyonası’nda dereceye girecek sporcular, Türkiye’yi uluslararası şampiyonalarda temsil edecek.

Türkiye, "engelli yelken" sporunda da atağa geçti

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Bedensel Engelli Yelken Türkiye Şampiyonası’nda derece elde edecek sporcular, milli formayı Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında giyme fırsatı yakalayacak.

Federasyon tarafından ilk kez gerçekleştirilen şampiyona, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Mersin Yelken İhtisas ve Yat Kulübü desteğiyle, Marina sahilinde başladı.

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Engelli Yelken Branşı Teknik +Kurul Üyesi ve Milli Takım Antrenörü Cemal Özdiyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk olarak gelişim kampıyla başlayan şampiyonanın yarın sona ereceğini belirtti.

İlk kez gerçekleştirilen etkinliğe, kayıtlı 12 sporcudan 9’unun katıldığını aktaran Özdiyar, "Bu şampiyona Türkiye’de ilk kez yapılıyor. Resmi olarak ilk kez Türkiye Bedelsel Engelliler Yelken Federasyonunun desteklediği ve onun bünyesinde olan bir şampiyona. Bu şampiyona sonunda 2 erkek, 1 kadın sporcumuz milli takıma seçilecek." diye konuştu.

Özdiyar, milli sporcuların belirlenmesinin ardından 15-18 Mayıs tarihlerinde kamp yapılacağını ifade ederek, şunları aktardı:

"Milli takım kampının ardından 19 Haziran’da Almanya’da başlayacak Para World Sailing Şampiyonası’na katılacağız. Şampiyona bittikten sonra da Türk Milli Takımı olarak, 30 Haziran’da Hollanda’ya geçerek Bedensel Engelliler Dünya Şampiyonası’na ilk katılımı yapacağız. Bunların hazırlıklarına başladık. Eleme usulü bir yarış yapıyoruz. Bu şampiyonadaki en iyi 2 erkek, 1 kadın sporcu, yurt dışındaki bu yarışlara katılmaya hak kazanarak milli takım kampına alınacak. Asil 3, yedek 2, toplam 5 sporcuyla 4 günlük bir milli takım kampı yapıp yurt dışına hazır olarak gideceğiz. Türkiye ilk defa resmi anlamda temsil edilecek. Bu, Türkiye’de de engelli yelken branşının daha aktif, faal, ciddi anlamda yapıldığının ve bunun uzun süreli yapılacağını da göstergesi olacak."

En büyük hedeflerinden birinin kayıtlı sporcu sayısını artırmak olduğunu vurgulayan Özdiyar, "İlgi ve destek arttığı sürece de sporcu sayısını artırma planlarımız var. Federasyon bünyesinde eğitim kampları açacağız. Yelkene hiç binmemiş engelli sporcuları da denizle tanıştırıp, bu teknelerle onlara eğitimler vereceğiz. Bunların içerisinden lisans çıkararak yarışlara katılanlar olacaktır. Hedeflerimizden biri 2024’deki Yaz Olimpiyatları. Allah’ın izniyle madalya alacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Hedef, yıl sonuna kadar 50 yetişmiş sporcu

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Engelli Yelken Branşı Teknik Kurul Başkanı Aynur Olgaç da yelken branşının 3 Nisan 2017’de kabul edilerek faaliyete geçtiğini söyledi.

Yelken sporunun doğayla mücadele edilen, zor bir branş olduğuna dikkati çeken Olgaç, bu nedenle sporculara eğitimler verilirken doğa şartlarının ön planda tutulduğunu bildirdi.

Olgaç, branşın ilk olarak Mersin, Alanya ve Marmaris’te aktif olarak yapılacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Yeterince teknemiz yok. Bu tekneler çok pahalı. Mersin’de 5 teknemiz olduğu için burayı pilot il belirledik. Alanya ve Marmaris de buna dahil olacak. Amacımız engelli bireyleri sporla hayata tutundurmak. Bizim bu yıl için hedefimiz, en azından 3-4 ilde daha kulüp kurarak, hem federasyonun bize ayıracağı bütçe hem de yeni aldığımız bir sponsorun desteğiyle belki 10 tekne daha alabilirsek yıl sonuna kadar sporu yapabilecek 50 nitelikli ve kaliteli yelken sporcu yetiştirmek. Zamanla envanterimiz ve medya aracılığıyla sporun bilinirliği arttıkça sporcu sayımızın artacağına inanıyoruz. Eğer bunu insanlara, engelli kitlelere ulaştırabilirsek onları evden çıkarmamız çok daha kolay olacak."

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ