MENÜ

Akif Çağatay Kılıç: Biz hazırız!

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 18-30 Temmuz’da Samsun’da yapılacak İşitme Engelliler Olimpiyatı (2017 Deaflympics) için kentin tüm yönleriyle hazır olduğunu söyledi. Kılıç ayrıca katılımla ilgili de herhangi bir problemin olmadığını, son yapılan delegasyon toplantısı sonrasında başta ABD ve İngiltere olmak üzere büyük övgü aldıklarını bildirdi.

Akif Çağatay Kılıç: Biz hazırız!

Türkiye, Cumhuriyet Tarihi’nin en önemli organizasyonunu yapmaya hazırlanıyor. Dünya yüzeyinde yapılan üç büyük spor organizasyonundan biri olan İşitme Engelliler Olimpiyatı (Diğerleri Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları) 18-30 Temmuz tarihleri arasında Samsun’da gerçekleştirilecek. Oyunlara yaklaşık 3.5 ay kala Samsun’da neler yapıldığını, hazırlıkların hangi aşamada olduğunu görmek için Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay’ın daveti üzerine Genel Yayın Koordinatörümüz Yalçın Uygun ile birlikte Samsun’a gittik. İlk gördüğümüz, hummalı bir çalışmanın sürdüğüydü. Oyunların yapılacağı 39 tesisin 35’inin tamamlandığı gördük. Yetkililerden kalan 4 tesisin de Mayıs ayına kadar teslim edileceğini öğrendik.

Son derece çağdaş tesisler

Gezdiğimiz tesislerin ise hayranlık uyandıracak kadar modern olduğuna şahit olduk. Tesislerin modernliği kadar lokasyon olarak birbirine yakın olması da dikkat çekiciydi. Bu da elbette oyunlar sırasında ulaşım ve transfer konusunda yaşanacak sıkıntıların ortadan kalkması demekti. İlk durağımız, Atakum’daki Oyunlar Koordinasyon Merkezi ile Olimpik Yüzme Havuzu’ydu. Gerek mimari, gerek modernite, gerekse sportif açıdan son derece çağdaş iki tesisle karşılaştık. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Yüzme Havuzu’nun VIP Salonu’nda oturup kendisinden Oyunlar’la ilgili bilgi aldık. Elbette ilk sorumuz da hazırlıkların hangi aşamada olduğu ve katılım konusunda herhangi bir sıkıntı olup olmadığı yönündeydi. Bakan Kılıç’ın ağzından çıkan ilk söz, “Biz hazırız!” şeklindeydi. Devamında ise bize şunları anlattı Sayın Kılıç:

ABD ve İngiltere’den Samsun’a övgü

“Müsabakaların ve antrenmanların yapılacağı 39 tesisin 35’i hazır. Kalan dört tesis ise mayıs ayı başında bitmiş olacak. Tesislerimizin hepsi yeni ve modern. Altyapı, ulaşım, konaklama gibi konularda da hiç bir sıkıntımız yok. Bu oyunlar için önemli konulardan biri olan işaret dili konusunda da eğitimlerimiz devam ediyor. Oyunlar’a kadar yaklaşık bin gönüllümüz işaret dilini öğrenmiş olacak. Katılıma gelirsek... Geçtiğimiz ay Samsun’da çok önemli bir organizasyona imza attık. 18-21 Şubat tarihleri arasında Samsun’da gerçekleştirdiğimiz Delegasyon Başkanları Toplantısı’nda katılımcı ülkeler kentimizdeki çalışmalar ve hazırlıklardan övgüyle bahsettiler. Bu gelişmeler, ülke olarak gerçekleştirdiğimiz tesis yatırımlarının dünya nezdinde ne kadar büyük hayranlık uyandıran eserler olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Geçtiğimiz yıl Beşiktaş’taki terör saldırısından sonra katılmayacağını bildiren ABD, bu toplantının ardından 500 sporcuyla Samsun’da yer alacaklarını Uluslararası İşitme Engelliler Olimpiyatları Komitesi’ne (ICSD) bildirdi.

Akif Çağatay Kılıç: Biz hazırız



FANATİK'e yakın ilgi

Gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Yalçın Uygun ile yazarımız Hamit Turhan’ı konuk eden Bakan Kılıç, tesisler ve 2017 Deaflympics hakkında bilgi verdi

Samsun’u görünce fikirleri değişti

Burada bir parantez açarak şunu söylemeliyim: Bu konuda biz de ABD’ye sert tepki göstermiştik zaten. Ben kendilerine gönderdiğim mesajda bundan böyle ABD’de yapılacak hiç bir organizasyona sporcu göndermeyeceğimizi bildirmiştim. İngiltere Delegasyon Başkanı da kendi ülkesinde resmi web sitesinden, Samsun’un hem şehir hem tesis hem de organizasyon olarak harika olduğunu ifade eden çok geniş açıklamalarda bulunarak, Türkiye’den övgü dolu sözlerle bahsetti. Ayrıca ICSD yetkilileri Samsun’da geçtiğimiz yıl açılışını gerçekleştirdiğimiz, dünyada deniz doldurularak yapılan ilk golf sahası olma özelliği taşıyan tesisimizden de oldukça etkilendiler. Bunun sonrasında İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez golf branşının Samsun’da yer alacağını belirttiler. Kısacası Samsun artık konuklarını bekliyor!”

2021 İslam Oyunları Türkiye’de!

Katılım deyince, son zamanlarda Hollanda’yla aramızda yaşanan gerilimin Oyunlar’a nasıl yansıyacağını, Hollanda’nın katılıp katılmayacağını sorduk Bakan Kılıç’a... “Katılmak isterlerse katılırlar!” dedi ve devam etti:

“Katılırlarsa da nasıl misafirperverlik yaptığımızı görürler. Ki, son olarak Hollanda kafilesinden olumsuz bir haber almadığımızı belirtmeliyim. Onlar da katılacaklar. Zaten bizim Hollanda halkıyla, Hollandalı sporcularla herhangi bir meselemiz yok ki!. Sorun oradaki yönetimin yaptıklarıdır. Şimdi konuyu düzeltmek için çaba sarf ediyorlar ama testi kırıldı bir kez! Bu konuda daha çok şey yapmaları gerekecek.”

Burada konuyu aday olduğumuz bir başka organizasyona getirdik. Bu gerilimin 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığımızı etkileyip etkilemeyeceğini sorduk kendisine. O da yanıtladı:

Hollanda kafilesi de katılacak

“Etkilemez. Zaten dediğim gibi Hollanda şimdi durumu düzeltmeye çalışıyor. Burada karşımızda rakip olarak Almanya var. Tabii, Almanya ciddi aday. Ama onlar daha önce Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nı düzenlediler. Burada hiç ev sahipliği yapmamış bir ülkeyi tercih edeceklerini düşünüyorum ki, mantıklı olan da budur! Ayrıca bizim tesislerimiz henüz yeni ve çok modern. Almanya’nın ise daha eski. Bunun da bizim için avantaj olduğunu düşünüyorum. Bu arada, bizim organizasyon düzenleme yeteneğimizi de unutmamak lazım!”

Organizasyon deyince bu kez sözü 2021 İslam İşbirliği Oyunları’na getirdik. “Tek adayız!” dedi ve sözlerini şöyle noktaladı: “Bu organizasyonu aldık diyebiliriz. Sadece Bakü’de yapılacak toplantıda resmi açıklama yapılacak. 2021 İslam İşbirliği Oyunları’nı İstanbul’da biz düzenleyeceğiz.”

Hamit Turhan

Haberin Devamı
YORUM YAZ