MENÜ

Tıkla hemen sonucu öğren! 2017 ALES sonuçları

2017 ALES sınav sonuçları açıklandı. Binlerce üniversite mezununun girdiği ALES sınavının bugün açıklanacağı daha önceden netleşmişti. Biraz önce yapılan açıklama sonrası ALES sınav sonuçları açıklandı. ALES sınav sonucunuzu öğrenmek için haberimizin detaylarına göz atabilirsiniz.

Tıkla hemen sonucu öğren! 2017 ALES sonuçları

ALES sınav sonuçları açıklandı. Yılda iki kez yapılan ALES sınavının ilk bahar dönemi sınavı geçtiğimiz günlerde yapılmıştı. Binlerce üniversite mezununun girdiği ALES sınav sonuçları merakla bekleniyordu. ALES sınavı biraz önce açıklandı. Aşağıdaki linke tıklayarak ALES sınav sonucunuzu öğrenebilirsiniz...

ALES SINAV SONUÇLARI VE SORGU EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Ales sonuçları saat kaçta açıklanacak?


Sınava giren tüm adayların sorduğu sonuç sorularına yanıt ÖSYM'nin takvimiyle geldi. 2017 sınav takvimine göre ALES sonuçları 8 Haziran Perşembe (bugün) açıklanacak. ALES sınav sonuçlarının saat kaçta açıklanacağıyla ilgili herhangi bir bilgi vermeyen ÖSYM sonuçları gün içerisinde adaylarla duyuracak. Geçtiğimiz ilkbahar döneminde sonuçları 16.15'te açıklayan ÖSYM, sonbahar döneminde bu duyuruyu iptal edilen soru nedeniyle 22.35'te gerçekleştirmişti.


ALES Puanı İle Neler Yapılır?

-Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) için ALES puanının %40'ı, sözlü sınav puanının %40'ı ile mezuniyet notunun %20'si dikkate alınarak yerleştirme puanı hesaplanır. Oranlanmış puanınız ile yurtdışında yüksek lisans ve doktora eğitimi gördükten sonra yurtiçinde bir devlet kurumda görevlendirilirsiniz. (ALES Min. 70)

-Ülkemizdeki tüm Üniversitelerde Lisansüstü eğitim (Yüksek Lisans ve Doktora) görebilmek için ALES puanına ihtiyacınız vardır. Lisansüstü eğitim değerlendirmesinde ALES puanının oranı %50'den az olamaz. (Tezsiz Yüksek Lisans programları hariç)

-Üniversitelerde Öğretim Elemanı olabilmek için ALES puanına ihtiyacınız vardır. Siz de Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi, Okutman, Uzman vb. olarak Ünivesitede görev yapmak için ALES'den en az 70 puan almak durumundasınız. ALES puanı Öğretim Elemanı başvurusunda ön değerlendirmede %60-%70 oranında değerlendirmeye alınır.

-Tübitak Yurt İçi Doktora ve Yüksek Lisans Burs Programına Katılmak isterseniz ALES puanınızın %50'si oranında değerlendirilmeye alınırsınız.

-Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen yükseköğretim kurumlarındaki öğretmenlik sertifika programlarına (Pedagojik Formasyon) öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sonuçları kullanılacaktır. Öğretmenlik sertifika programlarına başvuruda bulunmak isteyenlerin bu sınava girmeleri zorunludur.

ALES sınav sonuçları nasıl hesaplanacak?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın sınav kitapçığının cevap alanları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1, Sözel-2 Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması ile puanlama yapılacaktır.

ALES 2017 Sonbahar sınavı ne zaman yapılacak?

ÖSYM'nin sınav takvimine göre ALES 2017 Sonbahar dönemi sınavı 19 Kasım 2017'de yapılacak. Bu sınav için başvuru tarihleri de 26 Eylül - 4 Ekim olarak belirlenmiş. Bugün sonuçları açıklanan ilkbahar dönemi sınavının olduğu gibi ALES sonbahar dönemi sınavı için de başvuru ücreti 90 TL.

Ales başvuru ücreti ne kadar?


Sınav Ücreti:90 TL
Ödeme Yerleri: Akbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç); Türk Ekonomi Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı; Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler; Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM'den ücret yatırılmaz.); Finansbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç); ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)

ÖSYM'NİN Ales duyurusu...

2017 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2017-ALES İlkbahar Dönemi) İlkbahar Dönemi Sınavı, 7 Mayıs 2017 tarihinde 81 il merkezi ile Lefkoşa'da (sadece İlkbahar Dönemi Sınavı) uygulanacaktır. Sınav saat 10.00’da başlayacak ve cevaplama süresi 180 dakika (3 saat) olacaktır.
Sınava başvurular, 15 – 23 Mart 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Sınava başvurmak isteyen adaylar için Kılavuz ile Aday Başvuru Formu başvuru tarihleri içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer alacaktır.
Kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almakta olup Ek'te yer alan Kılavuzun başvuru öncesi dikkatle incelenmesi gerekmektedir.

İnternet Üzerinden ALES Başvurusu

ALES başvurusunu internet üzerinden yapmak isteyen adaylar, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi'ne giriş yaparak ALES başvurularını tamamlayabilirler. Eğer son 2 yıldır herhangi bir sınava girmediyseniz, başvuru merkezlerinden yeni bir ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi kaydı oluşturmanız veya yeni bir şifre almanız gerekecektir.

Başvuru Merkezi Üzerinden ALES Başvurusu

Başvuru merkezlerinden ALES başvurusu yapmak için ilk olarak ALES ücretini ödemeniz, ardından da başvuru formunu doldurarak başvuru merkezine gitmeniz gerekiyor. Başvuru merkezine giderken yanınızda T.C Kimlik Numarası'nın yazılı olduğu Nüfus Cüzdanı'nızın olması gerekiyor.

Posta Üzerinden ALES Başvurusu

Aşağıdaki belgeleri başvuru tarihleri içerisinde ulaşacak şekilde ÖSYM’ye ulaştırmanız durumunda ALES'e posta yolu ile başvurunuz alınmış olacaktır.

Doldurulmuş ve aday tarafından imzalanmış Aday Başvuru Formu

Sürekli ve ağır hastalık, sürekli yurt dışında bulunma, tutukluluk/hükümlülük, zorunlu askerlik görevini yerine getirme vb. nedenlerini ve sürelerini belirten resmî bir belge (Engelli adaylar için sağlık kurulu raporu)
Adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde yüzü açık ve cepheden son üç ay içerisinde çekilmiş bir fotoğraf (Aday Başvuru Formuna iliştirilecektir.)
Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı bir örneği (Nüfus Cüzdanında soğuk damga, güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)
Sınav ücretinin yatırıldığını gösterir banka dekontu.

Ales puanı nerede kullanılır?


Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla veya kamu kurum ve kuruluşlar adına lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkânlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz. Ancak, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı getirilebilir.

ALES İlkbahar başvuruları başladı. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı için bekleyen adaylara başvuru başlangıç haberi geldi. Peki ALES başvuru tarihleri ne zaman, ücreti ne kadar? Başvurular nasıl yapılır? ALES başvuru tarihleri ve detayları ile ilgili her şey haberimizde.

Haberin Devamı
YORUM YAZ