MENÜ

Nazlıcan'ın fendi erkekleri yendi

Başkentin başarılı motosikletçisi Nazlıcan Bilim, çocukluk aşkı motosiklet sporunda 5 yıldır Türkiye şampiyonlukları yaşıyor.

Nazlıcan'ın fendi erkekleri yendi

Pistlerde Nazlıcan Yurdakul olarak bilindiğini ancak 3 ay önce evlendikten sonra soyadını "Bilim" olarak değiştirdiğini belirten başarılı sporcu, AA muhabirine, "Kadınlarımız motosiklet için çevreden duydukları nedeniyle korkuyorlar. Motosiklet benim için çocukluğumdan bu yana bir aşktı." dedi.

Kendisinin ayrıca kick boks ve muay thai sporcusu da olduğunu dile getiren 27 yaşındaki Nazlıcan, şunları söyledi:

"Aileme ’ben büyüyünce motor alacağım’ demiştim ancak dikkate alınmamıştım. Bir şekilde nasip oldu. Bu işin içine girince öyle olmadığını anlıyorsunuz. Kadınlara, ’Bu işi yapın. Uzaktan duymayın, uzakta kalmayın’ diyorum. Kadın arkadaşlarımın her türlü spor konusunda adım atmalarını istiyorum. Yarışmasalar bile tecrübe edinmiş olurlar."

Motosiklet sporuyla yaklaşık 7 yıldır aktif ilgilendiğini anlatan Nazlıcan, "Yaşlanıncaya kadar motora binmek istiyorum. Bu işin yaşı yok. Sağlık, yaşım elverdiği sürece binmek istiyorum. Eğer Allah nasip eder ve çocuğum da olursa motosiklet için adım atmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Bu işin kadını, erkeği olmaz"

"Motosiklete binmenin kadını veya erkeği olmaz." diyen Nazlıcan Bilim, motosiklet branşının kadınlar için ağır bir yönünün olmadığını dile getirdi. Kadınların da motosiklet kullanabileceğini belirten Nazlıcan, "Bu işin kadını, erkeği olmaz. Kadınlar da kullanabilir. Ben de bunun en büyük örneği olmak istedim. Herkesin kullanabileceğini düşünüyorum. Bana göre kesinlikle ağır bir spor değil." diye konuştu.

Erkekleri geçmeyi başardı

Nazlıcan Bilim, 2016 yılındaki Türkiye Şampiyonası’na kadınlar katılmadığı için erkekler arasında yarıştığını ve başarıyla final yaptığını anlattı.

2015 yılında düzenlenen kadınlar arasındaki Türkiye şampiyonasında birinciliği elde ettiğini anımsatan Nazlıcan, "2016 yılındaki Türkiye şampiyonasında erkekler arasında birinci oldum. Çok gurur verici bir şey." dedi.

Türkiye şampiyonalarının yıl içinde 6 veya 7 ayaktan oluştuğunu belirten Nazlıcan, şöyle devam etti:

"2016 yılındaki yarışa kadınlar gelmeyince kendi kendime ’benim burada yarışmam lazım’ dedim. Federasyondan görüş aldım ve kararım kesinleşti. Hiçbir şekilde erkekler arasında derece yapacağımı düşünmüyordum. Kendimi denemek amaçlı yarışmayı düşündüm. Dereceler iyi olunca kendimi daha iyi hissetmeye başladım. Erkekler arasında Türkiye şampiyonu olmak benim için gurur verici. Beni örnek alan çok. Bu yola baş koyduğumda böyle olumlu tepki alacağımı düşünmemiştim. Çok şükür başarılı çıktık."

"Kadınları ayırt ediyorlar"

Motosikleti, "özgürlük, heyecan, mutluluk, adrenalin ve yaşam tarzı" olarak niteleyen Nazlıcan, "Dünya çapında başarılı kadınlarımız var ama destek olunmadığı için geride kalıyoruz." yorumunu yaptı.

Tüm kadınları pistlere davet eden başarılı motosikletçi, "Kadınları ayırt ediyorlar diye düşünüyorum. Bana da ’yarışabilirsin ama derece yapamazsın’ dediler. Motosiklete adım attığımda ’sen kadınsın neden kullanıyorsun, kaza yapacaksın’ dediler. Kaza da yapabilirim. Ben tutunmak istedim. Bu konuda eşim de yardımcı oldu." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kadınların haklarının geride olmadığını ancak reklam ve destek verilmediğini ifade eden Nazlıcan, şunları söyledi:

"O kadar çok kadın dövüşçülerimiz var ki dünya çapında başarılılar ama destek olmadığı için ön planda değiller. O nedenle geride kalıyoruz. Bizim sesimizi duyun istiyoruz. Ben bir kadın olarak kendimi gösteriyorum. Destek olun, sponsor olun. Neden Türkiye’deki kadın sporcular kazanmasın, başarılı olmasın. Kadın ve erkek olarak ayırt etmeyin başarılı olduğumu biliyorum. Beni destekleyin yeter."

Yurt dışında yarışmak istiyor

Nazlıcan Bilim, Ankara’da pistin bulunmadığını ancak çok fazla izleyicinin yer aldığını belirterek, "Biz kendi imkanlarımızla yarıştığımız için Türkiye’de kalıyoruz. Sponsor olursa tabii ki Türkiye’yi uluslararası arenada temsil etmek isterim." ifadelerini kullandı.

Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar ile bu sene tanıştığını hatırlatan Nazlıcan, "O kadar çok sporcu var ki tanışmamız bu sene nasip oldu. Kendisine uluslararası yarışlara gitmek istediğimi söyledim. Yarışlar Yunanistan’da oluyor. Türkiye’de standart motorla yarışabiliyorsun ama Yunanistan’da öyle bir şey yok. Modifiye motor lazım." diye konuştu.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ