MENÜ

Huzurlarınızda penaltı canavarı: Harun Tekin

2016 yılında üst üste kurtardığı 5 penaltıyla Avrupa’da zirveye yerleşti. Ligde maç başına 3.9 net kurtarışla Muslera, Volkan gibi isimleri geçti. Müthiş form grafiğiyle Bursaspor’un başarısında başrolü üstlenen Harun Tekin, hikayesini, performansını ve hayallerini FANATİK’e anlattı...

Huzurlarınızda penaltı canavarı: Harun Tekin

Güngören’den Bursa’ya gitti. 21 yaşına girmişti. Yetenekliydi ama İvankov, Carson gibi isimlerden eldivenleri kapması kolay değildi. Sabırla bekledi. Şenol Güneş, Frey’i kadro dışı bırakıp kaleyi ona verdi, herkes ‘risk’ dedi ama müthiş bir sezon geçirdi. Güneş gitti, Ertuğrul Sağlam geldi. Onun kazandığının 5 kat fazlasına Mert’i getirdi, kaleyi de ona verdi.

Ancak Harun Tekin ne çalışmaktan ne de hayallerinden vazgeçti, milli takıma kadar gitti. Harun Tekin, geçen sezon Antalyaspor maçında Eto’o, Beşiktaş karşısında Gomez, bu sezon ise Kasımpaşa mücadelesinde Tunay Torun, Gaziantepspor önünde Ghilas ile Rizespor karşılaşmasında Kweuke’nin kullandığı penaltı atışlarını kurtararak, bu alanda 5’te 5 yaptı.

Bu süreci ise FANATİK’le paylaştı: “Penaltı kurtarmak şans. Yani yüzde 50, yüzde 50 ihtimaliniz var. Vuran oyuncuyu iyi takip etmek ve hislerinizle hareket etmek. Ben böyle yapıyorum. Çok mutluyum. İnşallah bundan sonra da böyle devam ederim. Gelişime her zaman açık olmak gerekiyor. Kariyerimin dönüm noktası Şenol hocanın bana verdiği o şanstı. Gelir gelmez beni oynatacağını söylemişti. Şenol hocanın farkı oyuncuya özgüven veriyor olması. Bu sayede milli takıma giden oyuncu sayısı da yükseldi. Hikayem Menemen’de başladı. Amatördük o zaman. Oradan Güngören’e 2. Lig’e gittim. Bursa’yla bir kupa maçım vardı. O maçtaki performansımla Bursaspor’a transfer oldum. Herinsanın hayalleri vardır. Benim de hayalim Bursaspor gibi büyük bir takımda oynamaktı.”

‘Psikoljim bozulmuştu'

Mert senden çok daha yüksek bir ücrete geldi ve yedek kaldın. Bu seni bozdu mu?

“Mert benim çok sevdiğim bir kardeşim. Hiçbir zaman bir sıkıntımız olmadı. Bununla alakası yok ama ben gerçekten iyi bir sezon geçirmiştim. Tabii ki, o sezondan sonra yedek kalmak beni çok üzdü, psikolojimi de fazlasıyla bozdu. düşündüm. Bu hırs da beni daha iyi konuma getirdi. Önemli olan Bursaspor’a en iyi şekilde katkı vermek.”

‘Ömer Uzun’un katkısı büyük’

Yetenekli oyuncular için menacerlik tercihi önemli. Sen ne düşünüyorsun bukonuda?

“Genç oyuncuların menacer konusuna da dikkat etmesi gerekiyor. Ömer Uzun’la ben uzun süredir çalışıyorum. Her zaman genç oyuncuların arkasında duran, yanında olan bir isim. Bu işi para için değil, öncelik olarak genç oyuncuları daha iyi yere getirmek için yapıyor. Sağolsun, onun da buralarda olmamda emeği çok ama çok büyük.”

Huzurlarınızda penaltı canavarı: Harun Tekin



‘Gençlere sabredilmeli’

"Türkiye’de çok iyi kaleciler var. Genç yaşta daha fazla şans verilse potansiyeli olan isimlere elbette daha iyi yerlere gelebiliriz. Avrupa’ya da gitmenin anahtarı biraz bu. Malesef ülkemizde bu sorun var. Sabır az gençlere. Aslında kötü gol de yeseler biraz daha fazla sabredilmeli. Ben 27 yaşındayım. Geç değil, ancak bu performansı daha genç yaşta da gösterebilirdim, tabii bunun için oynatacak cesaret gerekiyor. Baskı olmaması gerekiyor."

‘Şampiyonluk neden olmasın’

"Ne kadar kaliteli oyuncu gelirse gelsin biruyum süreci gerekiyor. Bizim de öyle bir sürece ihtiyacımız vardı ve bunu çabuk atlattık takım olarak. Bursaspor’un her sezon şampiyonluk ihtimali var. Bu sezon da öyle. Şu an böyle bir hedef koymuyoruz ama her hafta daha iyi duruma gelmek istiyoruz. Asıl hedefimiz şu an Avrupa’ya gitmek, tabii şampiyonluk da neden olmasın."

‘Muslera’ya kimse itiraz edemez'

"Kaliteli yabancıya kimse bir şey diyemez. Kötü bir yabancı kaleci görmek üzüyor beni ligde. Muslera gibi kaleciler gelecekse kimse itiraz edemez. Türkiye’de en iyi kaleciyi söyleyecek olursam asla kendimi söylemem. Yabancı olarak tabii ki Muslera. YerlideyseVolkan Babacan, Onur ve Volkan Demirel. Mert de öyle iyi bir kaleci. Milli takım için çok kaleci var. Hoca bu konuda zorlanıyordur tercih yaparken."

‘Euro 2016’da başarısız değildik’

"Milli takıma ilk çağrıldığımda aslında beklemiyordum. Çok ama çok mutlu olmuş, duygulanmıştım. En büyük gurur insan için. Ülke olarak Euro 2016’da olmak çok değerliydi. Benim adıma da Bursaspor’u temsilen orada yer almak oynamasam da önemliydi. Bir başarı yakalayıp oraya gittik. Çok güçlü takımların arasında yer aldık. Başarısızdık diyemem, son ana kadar küçük de olsa şansımız vardı. Arda, Selçuk, Burak, Gökhan Gönül... Hepsi önemli oyuncular. Euro 2016’dan sonra bir süre kadroda olmamaları çok konuşuldu. Hocanın kararıydı, bu konuda bir şey diyemem. Hocaya her konuda saygı duymak zorundayız. Gördüğüm, oynadığım en yetenekli oyuncu Arda Turan."

‘İstanbul değil Avrupa’

"Bursa büyük bir camia. Buraya kendinizi kabul ettirmek zordur. Ama sağolsun taraftarımız beni çok seviyor. Buradan biri oldum artık. Hedefim uzun yıllar buraya hizmet etmek. 2020’ye kadar sözleşmem var. Ama olabilirse Bursa’ya katkı sağlayıp Avrupa’ya gitmek istiyorum. Her zaman hedefim büyük. Yani İstanbul değil, Avrupa’yı istiyorum."

Ömer Necati Albayrak

Haberin Devamı
YORUM YAZ