MENÜ

Süper Lig Asya kıtasına bedel

Çin’deki futbol devrimi ve transfer hamleleri, Japonya’nın yapılandırma programı ile Güney Kore’deki çalışmalar devam ediyor. Katar ve BAE kulüpleri dünyaca ünlü yıldızları renklerine bağlıyor. Asya kıtasında futbol anlamındaki tüm çalışmalara rağmen beş ülkenin toplam kadro değeri, bir Süper Lig etmiyor.

Süper Lig Asya kıtasına bedel

Çin’deki futbol devrimi ve transfer hamleleri, Japonya’nın yapılandırma programı ile Güney Kore’deki çalışmalar devam ediyor. Katar ve BAE kulüpleri dünyaca ünlü yıldızları renklerine bağlıyor. Asya kıtasında futbol anlamındaki tüm çalışmalara rağmen beş ülkenin toplam kadro değeri, bir Süper Lig etmiyor.

Çin’deki futbol devrimiyle birlikte dünya futbolunda gözler Asya’ya çevrildi. KPMG Football Benchmark ekibi, Asya’da esen futbol rüzgarını inceledi ve Türkiye Süper Ligi’yle karşılaştırdı. Hızla büyüyen ekonomisiyle dikkat çeken Asya’nın gelecekte futbolun da süper gücü olacağı konuşuluyor. Ancak Süper Lig’in ne kadar önemli bir kulvar olduğu, KPMG Football Benchmark ekibinin araştırmasıyla gözler önüne seriliyor.

Süper Lig’de mücadele eden takımların tahmini değeri 911 milyon 180 bin Euro olarak ortaya çıkıyor. Ricardo Quaresma, Robin van Persie, Lukas Podolski gibi dünyaca ünlü yıldızların top koşturduğu Türkiye’de Süper Lig’de mücadele eden bir takımın ortalama değeri yaklaşık 50 milyon Euro.

Ayrıca yeni yapılan anlaşmayla birlikte senelik 500 milyon euroluk yayın geliriyle Süper Lig, Avrupa’nın önde gelen liglerine iyice yaklaşmış durumda.

Galatasaray'da iki kadro dışı!

Çin’i yıldız transferleri kurtaramadı
Futbol devrimi yaşanan Çin’de Brezilya Milli Takımı’nın yıldızı Hulk, Ramires, Senegalli Demba Ba, Kolombiyalı Fredy Guarin top koşturuyor. Ayrıca eski Beşiktaşlı Ersan Gülüm ile Galatasaray’dan Burak Yılmaz da futbol yaşamını Çin’de sürdürüyor. Toplam piyasa değeri 306 milyon euro olarak gösterilen Çin Ligi’ndeki bir takım ortalama 19.2 milyon euro değerinde.
Japonya’nın J1 Ligi’nin toplamda 228 milyon Euro, takım başına ise ortalama 12.7 milyon euroluk bir değeri var. Avrupa’ya ihraç ettiği oyuncularla bilinen Japonya’da 2013 yılında üç seviyeli bir futbol yapılandırma projesine başlanmıştı. Genç Japon oyuncuların kariyerlerine Avrupa’da devam etmesi lige olan ilginin düşmesine sebep oldu.

2002 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan ve performansıyla göz kamaştıran Güney Kore, o turnuvayı dördüncü bitirmişti. O başarısını ileriye taşıyamayan Güney Kore Ligi, K-League Classic 118 milyon euro değerinde. Bir takımın ortalama değeri ise 9 milyon 800 bin euro.

Röveşatadan 1.5 milyon

Beş ligin toplamı bile Süper Lig’e yetişemedi
Ayrıca çılgın transfer teklifleri ve harcadığı paralarla dikkat çeken Katar Ligi’nin 131 milyon euro, Birleşik Arap Emirlikleri Ligi’nin ise 123 milyon euro’luk bir değeri var. Asya’nın önde gelen bu beş ligini topladığımızda 906 milyon euro’luk toplam değerle Süper Lig’in gerisinde kalıyor. Bu sezon Beşiktaş ve Fenerbahçe’yle Avrupa’da kulüp bazında başarılı bir sezon geçiren Türk futbolunun değeri, KPMG’nin araştırmasıyla da kanıtlanıyor.


Araştırmada öne çıkan noktalar şöyle

Beş yıllık bir anlaşma sonucunda Çin Süper Ligi’nin yurt içi yayın hakları 213 milyon euroya satıldı. Bu bedel, Asya ligleri arasında yapılmış olan en büyük anlaşma niteliğini taşıyor. Japonya Ligi yeni anlaşmayla yıllık 183 milyon euro’ya satılacak. Türkiye Ligi’nin yayın hakları ise geçtiğimiz günlerde 500 milyon dolar (Yaklaşık 470 milyon euro) karşılığında satıldı.

Taraftar ilgisi anlamında Asya ligleri daha zengin. Çin’de maç başına 20 bin, Japonya’da 18 bin taraftar maçları izliyor. Türkiye ise bu rakama yaklaşamıyor.

Asya kıtasının önemli liglerinden İran, 103 milyon euro’luk bir değere sahip. 14 takımın mücadele ettiği Suudi Arabistan Ligi’ne 80 milyon euro değer biçiliyor. Kapalı bir lig modeli olan Avustralya’nın değeri de 82 milyon euro olarak gösteriliyor.

Son yıllarda futbola yönelen ülkelerden Hindistan’da bu spora ilgi üst seviyede. Ancak Hindistan da Avustralya gibi kapalı bir lig modeli uyguluyor. 2015 yılında maçlar 26 bin kişiye oynanırken, Hindistan Futbol Federasyonu da kademeli olarak Asya Futbol Konfederasyonu’na katılmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı
YORUM YAZ