MENÜ

Büyük takımların peşinden koştuğu menajer: Raiola

Yaz transfer döneminde Fransız Pogba’yı 105 milyon avroya Manchester United’a satışını yöneten menajer Mino Raiola, tarihin en pahalı transferinin gerçekleşmesinde büyük pay sahibi oldu.

Büyük takımların peşinden koştuğu menajer: Raiola

Yaz transfer sezonunda Paul Pogba ve Zlatan Ibrahimovic transferleri ile adından söz ettiren futbolcu menajeri Mino Raiola elde ettiği gelirle, dünyanın en çok kazanan futbolcularını geride bıraktı.

Fransız futbolcu Pogba’yı İtalyan ekibi Juventus’tan İngiliz devi Manchester United’a satarak tarihin en pahalı transferine imza atan Raiola, menajerlik ücreti açısından da rekor kırdı. Raiola, 105 milyon avroluk rekor transferden (Yaklaşık 347 milyon lira) 23 milyon avro (Yaklaşık 76 milyon lira) gelir elde etti. Bu yaz gerçekleştirdiği sadece 3 transferden (Pogba, Ibrahimovic, Mkhitaryan) 35 milyon avro (Yaklaşık 115 milyon lira) kazandı. Raiola, yaz transfer dönemindeki geliri ile de ünlü futbolcuları geride bıraktı. 48 yaşındaki menajer, Pogba transferinden aldığı aracılık ücretiyle Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo’nun, Real Madrid’de 1 yılda kazandığı 21 milyon avrodan (Yaklaşık 70 milyon lira) daha fazla gelir elde etti.

Yerel takımlarda futbol oynadı

İtalya’da doğan Raiola, ailesiyle birlikte henüz çocuk yaşlarda Hollanda’nın Haarlem şehrine göç etti. Yerel takımlarda futbol şansını deneyen ünlü menajerin futbolculuk kariyeri ise çok kısa sürdü. Babasının işlettiği restoranda çok çalıştığını, bulaşık yıkayıp ve masa sildiğini söyleyen Raiola, iş yerinde Haarlem Spor Kulübünün başkanıyla tanıştı ve Haarlem genç takımında yönetici olarak görev aldı. Böylece Raiola menajerlik yolunda ilk adımı attı.

Hollandalı yıldızları İtalya’ya gönderdi

Mino Raiola, yaşadığı ülke olan Hollanda’nın yetenekli futbolcularını, doğduğu ülke İtalya kulüplerine göndererek adını duyurdu. İlk büyük transferini 1988 yılında Portekiz’in köklü kulüplerinden Sporting Lizbon’da oynayan Hollandalı Frank Rijkaard’ı İtalyan devi Milan’a satarak yaptı. Ardından 1993 yılında Dennis Bergkamp’ı Hollanda ekibi Ajax’tan, İtalyan İnter’e gönderdi. Çek yıldız Pavel Nedved’i de 1996 yılında yine İtalya ekiplerinden Lazio’ya, ardından Juventus’a sattı.

Yaz transfer dönemine damgasını vurdu

Dünyanın en ünlü ve en çok konuşulan futbolcularından biri olan Zlatan Ibrahimovic’in menajerliğini de yapan Raiola, İsveçli yıldızın dünya devlerine (Ajax, Juventus, İnter, Barcelona, Milan, PSG, Manchester United) gitmesine aracılık etti. Ünlü menajer bu yıl Paul Pogba, Zlatan Ibrahimovic ve Henrikh Mkhitaryan’ı İngiliz devi Manchester United’a satarak yaz transfer döneminde en çok konuşulan isimlerin arasına girdi. 23 yaşındaki Paul Pogba’yı 105 milyon avroya kırmızı-siyahlı ekibe gönderen Raiola, tarihin en pahalı transferinin gerçekleşmesinde büyük pay sahibi oldu.

Kazandığı parayla Ronaldo’yu geride bıraktı

Manchester United’a gönderdiği 3 isimle yaz transfer döneminin en karlı isimlerden biri Mino Raiola’ydı. Sahip olduğu menajerlik ajansından yapılan açıklamada Raiola, sadece bu 3 transferden 35 milyon avro (Yaklaşık 115 milyon lira) kazandı. İtalyan menajer, 1988 yılından bugüne kadar yaklaşık 316 milyon avroluk (Yaklaşık 1 milyar 500 milyon lira) transfer gerçekleştirdi. Raiola, 35 milyon avroluk geliri ile Real Madrid’de top koşturan Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo’nun eflatun-beyazlı takımdan bir yılda kazandığı (21 milyon avro) ücretten daha fazlasını elde etti. Ünlü menajer, ekonomi dergisi Forbes’un, "Dünyanın En Etkili Spor Menajeri 2016" listesinde bu yıl ilk on sırada yer aldı. Geçen yıl listenin 12. sırasında bulunan Raiola, 2016 yılında 2 basamak birden yükselerek 10. oldu. Listenin başında beyzbol menajeri Scott Boras, ikinci sırada da Cristiano Ronaldo’nun menajeri Jorge Mendes yer aldı.

Fenerbahçe’ye de Hollandalı sattı

Ünlü menajer ayrıca bu yıl Fenerbahçe’ye Hollandalı futbolcu Gregory van der Wiel’in satışında aracılık yaptı. Fransız ekibi Paris Saint Germain’in (PSG) oyuncusu olan 28 yaşındaki Hollandalı futbolcuyu bonservissiz Fenerbahçe’ye sattı.

Raiola’nın menajerlik kariyeri boyunca transferinde aracılık yaptığı önemli futbolcular ise şöyle:

Frank Rijkaard Sporting Lizbon Milan Açıklanmadı
Dennis Bergkamp Ajax İnter 14 milyon avro
Pavel Nedved Lazio Juventus 41 milyon avro
Zlatan Ibrahimovic Ajax Juventus 16 milyon avro
Zlatan Ibrahimovic Juventus İnter 24.8 milyon avro
Maxwell İnter Barcelona 4.5 milyon avro
Zlatan Ibrahimovic İnter Barcelona 46 milyon avro
Robinho Manchester City Milan 35 milyon avro
Mario Balotelli İnter Manchester City 28 milyon avro
Zlatan Ibrahimovic Barcelona Milan 24 milyon avro (kiralık)
Zlatan Ibrahimovic Milan Paris Saint-Germain 20 milyon avro
Mario Balotelli Manchester City Milan 20 milyon avro
Mario Balotelli Milan Liverpool 18.5 milyon avro
Zlatan Ibrahimovic PSG Manchester United Bonservissiz
Henrikh Mkhitaryan Borussia Dortmund Manchester United 35.6 milyon avro
Paul Pogba Juventus Manchester United 105 milyon avro
Gregory van der Wiel Paris Saint Germain Fenerbahçe Bonservissiz

Haberin Devamı
YORUM YAZ