MENÜ

Federasyon başkan adaylarına kötü haber!

Federasyon Başkanlık koltuğuna 4 yıl oturmak isteyen yeni adayların, yüzde 15 barajına takılmadan aday olmaları gündeme gelmişti. Bugün ise Spor Tahkim Kurulu'ndan 13 gündür adayların merakla beklediği karar çıktı.

Federasyon başkan adaylarına kötü haber!

Federasyon Başkanlık koltuğuna 4 yıl oturmak isteyen yeni adayların, yüzde 15 barajına takılmadan aday olmaları gündeme gelmişti.

Bugün ise Spor Tahkim Kurulu'ndan 13 gündür adayların merakla beklediği karar çıktı.

İMZA ŞARTI YÖNETMELİKTEN ÇIKARILDI AMA?

Ancak, Danıştay'ın yok hükmünde saydığı ve Tahkim Kurulu'nun da onayladığı %15 kararı yönetmelikten kalktı. Fakat, uygulama bir sonraki genel kurulları kapsayacak.

Yapılacak olan genel kurullarda Federasyonlar, Ana statülerinde olduğu için bu kararı Kongre delegelerine sunacak. Federasyonlar önce genel kurullarında delegeye oylatacak ve bir sonraki seçimde uygulayabilecekler.

19.07.2015 tarihinde Danıştay'ın almış olduğu karar ile Federasyon seçimlerine aday olmak isteyenlere konulan %15 imza ve adaylık ücreti kaldırılmıştı. Bu karar üzerine adaylar, başkan adaylığı için Federasyonlara para yatırıyor ve adaylık için delegelerden imza topluyorlardı. Danıştay'ın bu kararı yok hükmünde sayması üzerine başlayan tartışmalar, Spor Bakanlığı ve Spor Genel Müdürlüğü'ne yapılan itirazlar nedeniyle, Spor Tahkim Kurulu'na taşınmıştı. Karar bugün çıktı ve %15 imza kalktı.

TAHKİM KURULU KARARINI VERDİ

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın açıklamaları sonunda federasyonlarda ne olacağı merak konusu olmuştu. Başkanlık koltuğuna 4 yıl oturmak isteyen yeni adaylar, yüzde 15 barajına takılıyordu. Bu konularda yapılan itirazlar üzerine konu Spor Tahkim Kurulu'na taşındı. Tahkim Kurulu 13 gündür yaptığı çalışmayı nihayet bugün sonlandırdı ve kararını verdi. Tahkim, Danıştay'ın 2015 yılında almış olduğu kararı yönetmelikten çıkardı ve uygulanması yönünde karar verdi.

19 Temmuz 2012 yılında Resmi Gazetede yayınlanan Bağımsız Spor Federasyonları'nın çalışma usul ve esasları hakkındaki yönetmeliğinin 11. maddenin f bendinde yer alan ' Üyelerin en az %15'inin yazılı teklifi.' İbaresi yönetmelikten çıkarması yönünde bir çok spor adamı kaldırılsın yönünde görüş belirtmişti. Bu karar ise bir sonraki genel kurullarda uygulanabilecek. Federasyonlar yapılacak olan genel kurullarında bu kararı oylayacak ve bir sonraki seçimde uygulayacak.

KONU MAHKEMELERE TAŞINABİLİR

Tahkim Kurulu %15 imzayı kaldırsa da hukukçulara göre yeni tartışmalar gündeme gelecek.

Bu sefer spor federasyonlarının ana statüsüne göre, genel kurulda verilebilecek bir kararın kaldırılması ve bir sonraki genel kurulda uygulanması gündeme gelecek. Bu karar federasyonlara aday olan başkan adayları tarafından uygulansın diye mahkemelere taşınabileceği hukukçular tarafından belirtildi.

DHA

Haberin Devamı
YORUM YAZ