MENÜ

Satrançla hayatları değişecek

Hükümlü ve tutuklu çocuklar,satranç sporu ile hayata ‘yeni bir hamle’yapacak. Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), T.C. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye İş Bankası işbirliği ilegerçekleştirilen “Yeni Hayata Bir Hamle Projesi” kapsamında ceza infaz kurumlarındaki çocuklara satranç sınıfları açılacak.

Satrançla hayatları değişecek

Son dönemlerde Türkiye’de oldukça ilgi gören satranç sporu, hükümlü tutuklu çocuklar için de umut ışığı olacak.

Yeni Hayata Bir Hamle Projesi”ilehükümlü ve tutuklu çocukların hayatlarında yeni bir sayfa açmak istediklerini belirtenTSF Başkanı GülkızTulay, “Satranç sporu ile çocuklarımızınakılcı, analitik düşünmelerine aracılık etmeyi amaçlıyoruz. Hükümlü ve tutuklu çocukların hayatlarında bambaşka bir dünyanın kapısını aralayacağız. Satranç onların hayatında yeni bir nefes ve umut olacak” dedi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ise ceza infaz kurumlarındaki çocukların topluma daha iyi vatandaş olarak kazandırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “İnsan hayatında da ilk hareketin en doğru hareket olmadığını gösteren satranç, bu açıdan çok anlamlı bir spor dalı. Hükümlü ve tutuklu çocuklarımıza satrançla yeni bir başlangıç yapma fırsatı oluşturacağız” diye konuştu.

31 CEZA İNFAZ KURUMUNDA 40 SATRANÇ SINIFI

Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü/tutuklu çocuklara satranç sporunu tanıtmayı ve öğretmeyi, çocuklar arasında satranç sporunu yaygınlaştırmayı hedefleyen “Yeni Hayata Bir Hamle Projesi” ile çocukların satranç sporunun kazanımları ile topluma kazandırılması hedefleniyor.

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), T.C. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokole göre, “Yeni Hayata Bir Hamle Projesi” kapsamında, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek 31 Ceza İnfaz Kurumunda,TSF ana sponsoru Türkiye İş Bankası tarafından 40 ‘Satranç Sınıfı’ açılacak. Satranç sınıflarında 10 adet satranç takımı, satranç eğitim panosu ve eva taşları ile satranç kitapları yer alacak. Ayrıca 31 ceza infaz kurumunda ‘Bahçe Satrancı’ kurulacak.

Proje kapsamında ayrıca Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ndeki 62 personeleTSF tarafından birinci kademe antrenörlük kursu verilecek. Kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olan kursiyerler, Federasyon’un birinci kademe yardımcı satranç antrenörlük belgesi almaya hak kazanacak ve ceza infaz kurumlarındaki satranç derslerini verebilecekler. Proje kapsamında gerçekleştirilecek tüm faaliyetlerde, katılan hükümlü ve tutuklu çocukların özel hayatlarının gizliliği ilkelerine hassasiyet gösterilecek.

PROJEYE YETİŞKİNLER DE DÂHİL EDİLEBİLİR

Ceza İnfaz Kurumlarında eğitim ve iyileştirme çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini söyleyen Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım “Yeni Hayata Bir Hamle Projesi” ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Dünyada gelişen infaz sistemlerini de yakında takip ederek, hükümlü ve tutukluları topluma daha iyi bir vatandaş olarak kazandırabilmek için çalışmalarımızı yapıyoruz. Bunun için sportif faaliyetlerinin çok büyük önemi olduğuna inanıyoruz. Tutuklu ve hükümlülerin beden ve ruh sağlığı, kişisel gelişimleri için spordan, sosyal ve kültürel faaliyetlerden istifade etmek istiyoruz. Kurum ve kuruluşların ortak amacının, toplumun içinde yaşayan bireylerin suçtan uzaklaştırılıp, topluma yararlı insanlar haline getirilmesi olduğunu düşünüyorum. Bu sorumluluğun bilinci içerisinde paydaşlarımız ile aynı masaya oturduk. Bu proje ile toplum nezdinde ağır bir sorumluluk altında girdik. Bu ve benzeri projelerle cezaevlerine yolu düşmüş insanları, topluma yararlı bireyler olarak kazandıracağız. Çocuklarla başlayan bu projenin yetişkinlere yönelik de yapılması için adım atmayı hedefliyoruz.”

ŞAMPİYONLAR BU PROJEDEN ÇIKABİLİR

Türk satrancının son yıllarda dünya, Avrupa ve olimpiyatlarda kazandığı başarılara dikkat çeken GülkızTulay, özellikle gençlere ve çocuklara yürütülen projelerle uluslararası otoritelerin de takdirini kazandıklarını, Türkiye’nin ‘satranç ülkesi’ olma yolunda hızla ilerlediğini kaydetti. Farklı hedef kitlelere yönelik projelerle toplumun her kesimine dokunmaya devam ettiklerini belirten Tulay, şunları söyledi:

“Yeni Hayata Bir HamleProjesi” ile Ceza İnfaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklu çocuklarımızın hayatlarında yeni ve güzel bir başlangıç yapacaklarına, geleceklerine yönelik stratejik bir hamle yapacaklarına inanıyoruz.Satranç sporu taşıdığı özellikler nedeniyle hayatı derinden etkileyen bir spor. Bakış açısını etkileyen, başarıya köprü kuran bir spor. Umarım bu çocuklarımız için de güzel yeni bir yol açabiliriz. Bu projeden Türkiye’yi Avrupa ve Dünya şampiyonluklarında temsil edecek sporcular yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu proje geleceğimizin teminatı çocuklarımıza hayatlarında ciddi ve önemli bir fark yaratma fırsatı verecek. Satranç sporu, Türkiye’nin birleştirici gücü olarak Ceza ve Tevkifevlerinde bulunan çocuklarımızın da gelecek umudu olacak.”

PROJENİN SPONSORU İŞ BANKASI

2005 yılından buyana TSF’nin ana sponsorluğunu yürüten Türkiye İş Bankası bu projenin de sponsorluğunu üstleniyor. Türkiye İş Bankası’nın Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen, banka olarak satranç sporuna 10 yılı aşkın süredir destek verdiklerini hatırlatarak, “Proje kapsamında ceza infaz kurumlarında açılacak satranç sınıfları ile çocuklarımızın sosyalleşmelerine ve yeniden topluma kazandırılmasına bir nebze de olsa yardımcı olabilmeyi hedefliyoruz. Satrancın bir spor dalı olmasının ötesinde problem çözme ve analitik düşünme yeteneğini destekleme, yaratıcılığı geliştirme, dikkat eksikliğini azaltma gibi faydaları ile toplumsal gelişime katkısını çok önemli buluyoruz. Ceza infaz kurumundaki çocuklarımızın başlatılan bu projeyle satrançta ülkemizi başarıyla temsil edeceklerine, bizleri gururlandıracaklarına; satrancın çocuklarımızın bundan sonraki hayatına fayda sağlayacağına yürekten inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
YORUM YAZ