MENÜ

Satranç futbolu geride bıraktı!

Türkiye’nin gündeminde artık futbol kadar satranç da var. Satranç sporuna artan ilgirakamlara da yansıdı ve satranç lisanslı sporcu sayısında futbolun önüne geçti.

Satranç futbolu geride bıraktı!

"Futbol tutkunu bir ülkede, satranç sporunu sevdirmek ve sporcu sayısını arttırmak için her yaştan insan grubunu kapsayan projelere imza atıyoruz” diyen Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, “Lisanslı sporcu sayısı bakımından futbol dahiltüm spor branşlarını geride bıraktık. Türk satrancında 2012 yılındaki 189 bin olan lisanslı sporcu sayısı varken bugün bu rakam 693 bin 742’ye ulaştı. Hedefimiz 1 milyon lisanslı sporcuya ulaşmak” dedi.

Satranç Olimpiyat’ından, Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası’na Türk sporcularından bu yıl da üst üste büyük başarılar geldiğini belirten Tulay, “Bu yıl sporcularımız kazandıkları önemli madalyalarla büyük bir onur yaşattı. Türk satrancı bu yıl ayrıca iki Büyükusta daha kazandı. 18 yaşında ülkemizin en genç Büyükustası olan Vahap Şanal ve 19 yaşında tıp fakültesi öğrencisi olan Batuhan Daştan’la birlikte Türk satrancında Büyükusta sayısının 10’a yükselmesinin mutluluğunu yaşıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Satranç futbolu geride bıraktı


SATRANÇTA TÜRKİYE’YE 343 MADALYA

TSF olarak son 4 yılda bir başarı hikayesi yazdıklarını kaydeden Tulay, Türk satrancındaki dikkat çeken gelişmeleri şöyle anlattı:

“Uluslararası turnuvalarda, Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında kazandığımız madalya sayısı 2012 yılına kadar 189 iken, 4 yılda madalya sayımızı343’e yükselttik. Başlattığımız eğitim seferberliği ile antrenör sayımız da 56 binden 78 bin 863’e ulaştı.Bu spor, çocuklarımızın hayatlarını değiştiriyor. Satranç, hem sportif anlamda hem de geleceği planlama anlamında çok önemli birspor. Son yıllarda ülkenin dört tarafında ulusal, uluslararası turnuvalar düzenliyor, dünyanın çeşitli ülkelerinde ise uluslararası turnuvalara katılıyoruz. Turnuvalarda, şampiyonalarda elde ettiğimiz başarılar, madalyalar ise gün geçtikçe artıyor. Yürütülen projelerle, Türkiye’nin 81 ilinden ulusal ve uluslararası turnuvalara katılabilecek satranç sporcusu yetişiyoruz.

OLİMPİYATLARDA TARİHİ ZAFER

Bakü'de, 01-14 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen 42. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda ülkemizi temsil eden A Milli Satranç takımı tarihteki en büyük başarıyı yakalayarak 6’ıncı oldu. 175 ülkenin yarıştığı Olimpiyat oyunlarında, Fransa, İngiltere, Azerbaycan, Çin, Gürcistan gibi ülkeleri geride bırakarak 4’üncü ile eş puanda 6’ncı olan Satranç Millilerimiz Türk satrancına tarihi bir zafer kazandırdı. Hindistan ve Dünya şampiyonu MagnusCarlsen'in takımı Norveç ile eş puanla aldığımız bu derece, Türk satrancının geldiği noktanın en önemli göstergelerinden biri.

2 DEV ŞAMPİYONA TÜRKİYE’DE

Bakü’den Türkiye’ye taşıdığımız diğer önemli gelişme ise benimde Asbaşkanı olarak görev yaptığım Dünya Satranç Federasyonu’nun (FIDE) Genel Kurulu’nda oybirliği ile 2018 Dünya Gençler Şampiyonası’nın ve Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı’nın Türkiye’de düzenlenmesi kararı oldu. Gerçekleştirdiğimiz diplomatik hamle ve girişimlerle, dünya satranç otoritelerinin güvenoyunu alarak, iki önemli uluslararası organizasyonun Türkiye’de yapılmasını sağladık.2018 Dünya Gençler Şampiyonası ile Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı gibi iki dev organizasyonu daha Türkiye’ye taşımaktan çok mutluyuz.

Türk satrancı özellikle son yıllarda üst üste elde ettiği başarılarla uluslararası otoriteler tarafından yakından takip ediliyor. Satranç Olimpiyat’ındaaldığımız derece, Avrupa şampiyonalarında, uluslararası turnuvalarda kazandığımız madalyalar ve sporcularımızın bireysel başarılarının yanı sıra organizasyon yeteneği ve kalitemizin dünya satranç otoritelerince takdir edilmesi gurur verici.

Ayrıca Bakü’de yapılan görüşmeler neticesinde, Avrupa Satranç Birliği (ECU) Yönetim Kurulu toplantısını 2017 yılının Ocak ayında Antalya’da yapmaya karar verdi.

2017 AVRUPA KULÜPLER KUPASI DA TÜRKİYE’DE

Geçtiğimiz yıl Karadağ’da yapılan Avrupa Satranç Birliği(ECU) Genel Kurulu’nda da yaptığımız girişimlerle 2017 Avrupa Kulüpler Kupası’nı Türkiye’ye taşımıştık.Böylesine önemli ve prestijli üç uluslararası turnuvanın ülkemizde yapılması kararlarıTürkiye’nin artık uluslararası organizasyonların merkezi olduğunun da göstergesi. Uluslararası satranç otoriteleri Türkiye’ye ve Türk satrancına güven duyuyor.

TÜRKİYE SATRANÇ ÜLKESİ OLACAK

Satranç sporunu Türkiye’nin en sevilen sporu haline getirmek istiyoruz. Biz bu ülkeden dünyaca ünlü satranç ustaları, satranç sporcuları çıkarma hedefindeyiz. Bu amaçla toplumun her kesiminden ve her yaştan insanımıza dokunmaya çalışıyoruz. Türkiye Satranç Federasyonu olarak İş Bankası ile yürüttüğümüz “İş Bankası Satranç Sınıfları Projesi” ile 16bin okulda 2,5 milyon çocuğumuzu satranç sporu ile tanıştırdık. Spor Toto işbirliği ile ana sınıflarında “Satrançla Büyüyorum” projesini yürütüyoruz. Belediyelerle yürüttüğümüz “Doğru Hamlede Buluşalım” projesi hız kesmeden devam ediyor. Yeni projelerin de hazırlığı içindeyiz. İlköğretim, ana sınıfı projelerinin yanı sıra satrancı üniversitelere de sokuyoruz.

‘Sokakta Satranç Var’ projesi ile 81 ilde sokaklarda, parklarda, meydanlarda Türkiye’yi satrançla buluşturuyoruz. Satranç parkları ile ailelerin çocukları ile beraber 365 gün hem spor yapabilecekleri hem de kapalı ortamlardan çıkarak, açık havada değerli zamanlar geçirebilecekleri ortamlar oluşturmak için Satranç Parkları oluşturuyoruz.”
TSF Başkanı Tulay’ın verdiği bilgilere göre, bu yıl Türk satrancından yansıyanbaşarılardan bazılarıise şöyle:

Satranç futbolu geride bıraktı


AVRUPA ŞAMPİYONALARINDA MADALYA YAĞMURU

Yunanistan'da, 16-26 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleşen Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nda sporcularımız, 21 ülkeden toplam 276 sporcuyla kıyasıya mücadele ederek Türkiye adına müthiş bir başarıya imza attı. Toplam 75 madalyanın verildiği ve Rusya'nın 16 madalya kazandığı şampiyonada Milli Takım, 2'si altın, 6'sı gümüş, 6'sı bronz ve bir takım ikinciliği olmak üzere toplam 15 kupa ve 35 madalya kazanarak madalyaların neredeyse yarısını topladı.

Prag’da, 17-27 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası'nda 12 yaş kategorisindeise Türkiye’yi temsil eden WCM Sıla Çağlar altın, CM Ekin Barış Özenir gümüş madalyakazandı.

TÜRK SATRANCINA İKİ GENÇ BÜYÜKUSTA

Türk satrancının iki usta sporcusu IM (Uluslararası Usta) Vahap Şanal ve IM Batuhan Daştan, turnuvalarda elde ettikleri üstün performans ile 2500 ELO puanını aşarak “GM” (Büyükusta) oldular. Şanal, FIDE listesinde artık Büyükustalar arasında yer alırken, Daştan’ın FIDE Listesi’nde yer alması ile ilgili başvurular FIDE’ye yapıldı. Büyükusta unvanı için FIDE sayfasındaki ELO Listesi’ndeki güncellemenin önümüzdeki günlerde tamamlanması ve FIDE tarafından Daştan’ın unvanının resmi olarak ilan edilmesi bekleniyor.

18 yaşında ülkenin en genç Büyükustası olan Şanal ve 19 yaşında tıp fakültesi öğrencisi olan Daştan’la birlikte Türk satrancında Büyükusta sayısı 10’a yükseldi.

TÜRK SATRANCININ BAŞARISI AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA

TSF, Avrupa Parlamentosu çatısı altında çocuklara ve gençlere yönelik projelerini anlattı. Avrupa Birliği yetkilileri, Avrupa Parlamentosu üyeleri, FIDE, ECU ve Ulusal Federasyon temsilcilerinin katılımıyla Brüksel'de gerçekleşen “Okulda Satranç Konferansı”nda, Türk satrancının okullarda gerçekleştirdiği faaliyet ve projeler büyük bir ilgi ve beğeniyle izlendi.

TSF’nin “Doğru Hamlede Buluşalım”, “Satrançla Büyüyorum-Anasınıflarında Satrancın Yaygınlaştırılması”, “Türkiye İş Bankası Satranç Sınıfları” gibi projeleri ile ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirdiği faaliyetleri,Avrupa Komisyonu üyelerinin takdirini kazanırken, TSF’nin okullarda satrancın yaygınlaştırılması için yürüttüğü çalışmalar, Avrupa’da örnek alınabilecek bir ‘başarı modeli’ olarak gösterildi.

Haberin Devamı
YORUM YAZ