MENÜ

Süper Lig'in yayın gelirlerinde dev tırmanış!

Türkiye Süper Ligi’nin yıllık 360 milyon Euro’luk yayın geliri göz kamaştırıyor. Hollanda, Polonya ve Portekiz ligleri yayın gelirinde Türkiye’nin gerisinde kalırken Süper Lig; listenin zirvesindeki Fransa, İtalya, Almanya klasmanına yaklaşıyor.

Süper Lig'in yayın gelirlerinde dev tırmanış!

KPMG Football Benchmark ekibi, Türk futbolunun yayın gelirlerini inceledi. Avrupa'nın en önemli liglerinin yer aldığı karşılaştırmada Süper Lig'in; İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa'dan sonra en çok maç yayını geliri elde eden 6'ncı lig olduğu ortaya çıktı. Yıllık 360 milyon Euro'luk bir anlaşmayla yayın hakları satılan Süper Lig'in bir maçı 1 milyon 111 bin Euro karşılığında televizyonlara yansıyor. Bu gelirden aslan payını üç büyük kulüp alırken, lig sonundaki sıralama da dağılımda önemli rol oynuyor.

Rakiplerle arada uçurum var

Türkiye düzeyindeki Avrupa liglerinin yayın hakları ile Süper Lig arasında uçurum var. Örneğin Hollanda Ligi 12 yıl süreyle 960 milyon Euro karşılığında satılmıştı. Türkiye Süper Ligi'nden yaklaşık 4.5 kat daha az kazanan Hollanda kulüplerine yılda ortalama 80 milyon Euro ödeniyor. Hollanda'nın bir dönem dünya futboluna imza atmış kulüpleri, kısıtlı bütçeleriyle Avrupa Kupaları'nda başarılı olmakta güçlük çekiyor. Portekiz Ligi'nde ise havuz sistemi bulunmuyor. Bu nedenle Porto, Sporting Lizbon, Benfica gibi kulüpler senede yaklaşık 40'ar milyon Euro kazanıyor. Ancak diğer küçük kulüpler bu gelirin yanına yaklaşamadığı için takımlar arasındaki uçurum büyüyor. Polonya Ligi'nin yayın hakları için de yıllık 34 milyon Euro'luk bir anlaşma yapılmıştı. Bu rakamlar alt alta yazıldığında bile bir Süper Lig etmiyor.

Premier Lig'in 1 dakikası 155 bin Euro

Avrupa'nın en önemli 5 liginde ise maçlar altın değerinde. ‘Futbolun beşiği' olarak kabul edilen İngiltere Premier Ligi'nin 1 yıllık yayın hakkı için kulüplere 2.4 milyar Euro ödeniyor. İngiltere'deki maçların 1 dakikası 155 bin Euro gibi uçuk bir bedel karşılığında yayınlanıyor. Dünyanın en iyi iki futbolcusu olarak gösterilen Lionel Messi ile Cristiano Ronaldo'nun rekabetine sahne olan İspanya Ligi de yıllık 983 milyon Euro'luk bir anlaşma sonucunda ekranlara yansıyor. İtalya Ligi ise yeni sözleşme çerçevesinde 945 milyon Euro karşılığında yayınlanıyor. En önemli yüzü Zlatan İbrahimovic'i kaybetse de Fransa Ligi'nin değeri 727 milyon Euro… Bundesliga'nın yayın hakları için ise 628 milyon Euro ödeniyor. Türkiye 360 milyon Euro değerindeki anlaşmayla Avrupa devlerinin hemen arkasında yer alıyor.

Avrupa ligleri ve yayın gelirleriyle ilgili tablo şöyle:

İngiltere Premier Ligi: 2.359 milyar Euro

İspanya La Liga: 983 milyon Euro

İtalya Serie A: 945 milyon Euro

Fransa Ligue: 727 milyon Euro

Almanya Bundesliga: 628 milyon Euro

Türkiye Süper Ligi: 360 milyon Euro

Hollanda Ligi: 80 milyon Euro

Polonya Ligi: 34 milyon Euro

Portekiz Ligi: Havuz sistemi yok

Haberin Devamı
YORUM YAZ